bookblog.ro

5 cărți în 5 minute, ediția IUNIE 2015

Scris de • 22 July 2015 • in categoria 5 Cărți în 5 minute

Testul fierului

Testul fierului de Holly Black și Cassandra Clare
Profeții din Fiordul Veșniciei

Profeții din Fiordul Veșniciei de Kim Leine
Manuscrisul fanariot

Manuscrisul fanariot de Doina Ruști
Dumnezeițele din Moravia

Dumnezeițele din Moravia de Kateřina Tučková
Leacuri stranii

Leacuri stranii de Nathan Belofsky

O nouă lună, o nouă ediție a rubricii noastre 5 cărți în 5 minute. Enjoy!


 

Testul fierului

Titlu: Testul fierului
Autor: Holly Black și Cassandra Clare
Rating:
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Roxana Olteanu
Numar pagini: 304
ISBN: 978-973-1285-57-3

După avalanșa de cărți cu vampiri în care povestea se axează mai mult pe povestea de dragoste decât pe elementul fantastic și distopii ale căror eroi sunt niște adolescenți aparent banali, o serie despre magie, vrăjitori  și o școală specială pentru ei este extrem de bine venită, cu toate că subiectul nu e tocmai cel mai original.

Primul volum al seriei Magisterium surprinde farmecul unei lumi necunoscute, al imposibilului care devine posibil, la care adaugă un strop de pericol și câteva răsturnări de situație imprevizibile. O lectură amuzantă, ușoară, asemănătoare pe alocuri cu Harry Potter, Testul fierului servește drept o introducere magică într-o nouă aventură de proporții.

CITEȘTE RECENZIA COMPLETĂ

 • Plusuri

  Cartea se citește repede, iar ilustrațiile de la începutul fiecărui capitol sunt adorabile.

 • Minusuri

  Trio-ul de protagoniști nu a fost „sudat” cum trebuie și a lăsat impresia unei prietenii forțate; dezvăluirile „surpriză” de la final nu au avut un efect prea puternic asupra mea, dat fiind că sunt obișnuit cu stilul Cassandrei Clare, dar poate că vor fi apreciate de cititorii nefamiliarizați cu scrierile ei.

 • Recomandari

  Iubitorilor de fantasy.


 

Profeții din Fiordul Veșniciei

Titlu: Profeții din Fiordul Veșniciei
Autor: Kim Leine
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Carmen Vioreanu
Numar pagini: 480
ISBN: 978-973-46-5066-8

Ce au în comun un preot danez, o localitate aflată sub asediul iernii, încântătoarea Groenland[ și o vacă simpatică foc? Separat, nimic. Însă luate împreună formează o imagine de ansamblu, ca un puzzle complex, și anume Profeții din Fiordul Veșniciei.

Un melanj de istorie, sexualitate și politică, romanul lui Kim Leine vorbește despre o perioadă de mult apusă, pe când locuitorii din Groenlanda erau nevoiți să lupte împotriva danezilor și a regimului lor de colonizare care amenință să-i lase fără tradiții și obiceiuri. Dacă încercați să scăpați de caniculă zilele astea, o călătorie (în timp) până în geroasele tărâmuri nordice e exact ceea ce vă trebuie!

CITEȘTE RECENZIA COMPLETĂ

 • Plusuri

  Vorbele și purtarea personajelor nu par niciodată inadecvate timpului și locului lor. Printr-o documentare profundă, Kim Leine răspunde curiozității cititorilor contemporani cu privire la Danemarca și Groenlanda sfârșitului de secol XVIII, luându-și libertatea de a transforma date istorice, sociale și geografice într-o ficțiune relativ ușor digerabilă. În plus, romanul conține cea mai simpatică vacă despre care am citit vreodată.

 • Minusuri

  Pe alocuri, opoziția colonist danez (= rău) – groenlandez oprimat (= bun) mi s-a părut schematică.

 • Recomandari

  Celor pasionați de istoria și de cultura țărilor nordice, dar și de istorie în general.


 

Manuscrisul fanariot

Titlu: Manuscrisul fanariot
Autor: Doina Ruști
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 296
ISBN: 978-973-46-5326-3

Și, că tot am vorbit de călătorii înapoi în timp, ce spuneți ca următoarea destinație să fie Bucureștiul de odinioară, când în aer pluteau arome orientale și oriunde te întorceai vedeai câte o explozie de culori? Pentru nostalgici și istorici, romantici și curioși, scriitoarea Doina Ruști vine cu o propunere inedită: Manuscrisul fanariot.

Deși pălește (când vine vorba de interesul care i se acordă) în fața „surorii” sale, perioada interbelică, epoca fanariotă nu duce lipsă de mistere, are un farmec aparte. Imaginea atent zugrăvită a unui oraș despre care ne place să credem că îl cunoaștem, dar care încă mai are unele secrete, nu acceptă un refuz și așteaptă să fie descoperită.

CITEȘTE RECENZIA COMPLETĂ

 • Plusuri

  Descrierile, vocabularul și atmosfera.

 • Recomandari

  Celor pasionați de istorie și mai ales celor care vor să descopere obiceiuri, rețete, piese de vestimentație pierdute între timp.


 

Dumnezeițele din Moravia

Titlu: Dumnezeițele din Moravia
Autor: Kateřina Tučková
Rating:
Editura: Curtea Veche
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Anca Irina Ionescu
Numar pagini: 448
ISBN: 978-606-588-811-1

Vindecătoare și cunoscătoare ale diferitelor ierburi tămăduitoare, dumnezeițele aveau puterea de a citi viitorul. Romanul scris de Kateřina Tučková o are în centru pe Dora Idesová, cea din urmă descendentă a unei familii de dumnezeițe, acum etnograf care studiază tradiția strămoașelor sale. Lucru ce se dovedește periculos pentru că dezgroapă evenimente de mult uitate, care i-au influențat viața – o adevărată înfruntare între bine și rău.

Un roman savuros, în care ficțiunea se împletește perfect cu realitatea istorică, Dumnezeițele din Moravia propune o altfel de abordare asupra poveștilor din străbuni și a ocultului, fiind totodată o lectură deosebit de captivantă.

CITEȘTE RECENZIA COMPLETĂ

 • Plusuri

  Îmbinarea dintre ficțiune și non-ficțiune, echilibrul perfect între povestea Dorei și povestea de ansamblu a dumnezeițelor.

 • Recomandari

  Iubitorilor de ficțiune istorică ce îți doresc un roman captivant și interesant, care sunt poate pasionați de subiectul ocultismului fie că sunt pentru sau împotriva lui.


 

Leacuri stranii

Titlu: Leacuri stranii
Autor: Nathan Belofsky
Rating:
Editura: All
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Loredana Maria Oprea
Numar pagini: 192
ISBN: 978-606-587-243-1

Medicina a evoluat simțitor în ultimii ani, până în stadiul în care procedurile de acum un deceniu, să zicem, ar putea părea aproape... barbare. Dar, de multe ori, continuăm să ne bazăm pe leacurile „din bătrâni” sau să luăm unele medicamente „după ureche”, în ciuda progeselor continue făcute de medici, deoarece mulți dintre noi sunt încă destul de sceptici vizavi de tratamentele moderne.

Leacuri stranii trece în revistă o colecție impresionantă de proceduri medicale: unele bizare, altele șocante, iar restul de-a dreptul revoltătoare. Momente uitate sau mai puțin cunoscute din istoria medicinei sunt aduse la viață, într-o manieră umoristică, de către Nathan Belofsky sub forma unei cărți pe care Los Angeles Examiner o cataloghează drept „o comoară de fapte uluitoare”.

CITEȘTE RECENZIA COMPLETĂ

 • Plusuri

  Nathan Belofsky adună în acest volum o colecție impresionantă de leacuri stranii practicate de-a lungul veacurilor pe care le prezintă sub o formă umoristică. Este o carte captivantă care te ține în priză de la prima și până la ultima pagină.

 • Recomandari

  Probabil vă veți gândi de ce v-aș recomanda să citiți o astfel de carte șocantă și bizară. Un motiv bun ar fi fapul că toate aceste experimente au ajutat la descoperirea corpului uman și a funcționării acestuia, la evoluția practicilor medicale. Un alt motiv ar fi fapul că, fie că recunoașteți sau nu, fiecare dintre noi este curios despre fenomenul morții și cauzele care o determină. Atracția pentru lucrurile ciudate și morbide constituie un lucru puternic. Reprezintă pentru noi o modaliate de a privi în ochii morții - chiar și pentru o secundă - și de a ne simți nemuritori. Reprezintă modalitatea de a evada, chiar și pentru moment, din monotonia și problemele vieții, pentru ca mai apoi să ne retragem la loc în ele. În concluzie, recomand această carte tuturor celor care doresc să descopere și partea întunecată a medicinei, să se înfioare și să se amuze în același timp. De asemenea, la finalul acestui volum veți aprecia mult mai mult munca celor care azi se zbat și își dedică toată viața ajutorării semenilor, celor care țin cont de jurământul lui Hipocrate: medicilor.


Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Super daca se pot citi rapid, ca si asa timpul trece prea repede.

  raspunde

  • razvantimar spune:

   Corect! Am observat că majoritatea autorilor au început să fie conștienți de faptul că foarte mulți oameni citesc pe fugă, atunci când mai prind câte un minut, două de pauză, sau în weekenduri și scot cărți foarte accesibile, care să nu necesite o „investiție” prea mare de timp.

   raspunde

 2. maco spune:

  Dumnezeițele din Moravia, prima pe wishlist :)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro