bookblog.ro

---

Aici se nasc marile cărți – Iulian Tănase

Scris de • 1 October 2013 • in categoria Aici se nasc marile carti

Masa de scris este un martor tăcut a ceea ce se întîmplă la suprafața ei. Sînt legat emoțional de masa mea de scris pentru că mi-a făcut-o, acum mai bine de douăzeci de ani, tatăl meu. Uneori, mă gîndesc cu tristețe la lemnul ei mortificat, dar nici nu cred că e cazul să îmi imaginez că ar fi fost posibil să scriu la o masă din lemn de stejar vie, care ar fi înfrunzit în fiecare an, în luna mai, și, eventual, ar mai fi făcut și ghinde.

birou Iulian Tănase

În ultimii ani am scris însă mai mult în bucătărie, pe o masă obișnuită. Tot în bucătărie scriu și-acum. Într-o vreme nu puteam scrie dacă nu fumam. Acum pot. Nu mai sînt foarte dependent nici de muzică, însă muzica din căștile trase etanș peste urechi este importantă, căci se comportă ca niște pereți sonori care te izolează de restul lumii, trasînd limitele unui spațiu lăuntric, altfel infinit. Singurul tabiet legat de scris pe care mi l-am păstrat este izolarea. Nu pot scrie decît dacă sînt singur. Nu singur în casă, nu singur pe lume, ci singur în încăperea în care scriu. La fel ca emanglonii lui Michaux, nu suport muștele. O muscă mă oprește automat din scris. Într-o seară, acum cîteva zile, a intrat o muscă în bucătărie și mi-a luat ceva timp pînă am evacuat-o. Nu am însă nici o problemă să îmi văd mai departe de scris dacă se întîmplă să îmi intre în cameră, prin fereastra deschisă, vrăbii, porumbei, pescăruși, rațe sălbatice, privighetori sau chiar pelicani. Alte tabieturi legate de scris nu cred că mai am, dar, dacă îmi mai amintesc ceva, vă contactez eu.

iulian tanaseIulian TĂNASE Născut în 1973 la Moinești, Bacău, a absolvit Academia de Studii Economice București, în 1999, și Facultatea de Filosofie, Universitatea București, în 2010. A fost redactor la Academia Cațavencu (1997–2010) și realizator programe la Radio Guerrilla (2004–2010). Din 2010 este redactor la revista Kamikaze.

Printre cărțile pe care le-a publicat în România se numără: „Îngerotica”, Editura Seara (1999); „Poeme pentru orice eventualitate”, Editura Crater (2000); „Iubitafizica”, Editura Vinea (2002); „Sora exactă”, Editura ICARE (2003); „Înainte / după – 52 de apariții transvizuale generate de hazard” (în colaborare cu Gheorghe Rasovszky, Dan Stanciu și Sasha Vlad), Editura ICARE (2003); „Trusa instalatorului de umbre” (împreuna cu Dan Stanciu), Editura Locul Tare (2006); „ Abisa”, Editura Locul Tare (2007); „Adora”, Editura ART (2009); „Cucamonga”, Editura Herg Benet, (2011), „Oase migratoare”, Editura Nemira (2011)





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro