bookblog.ro

---

Amantul doamnei Chatterley

Scris de • 17 July 2007 • in categoria Altele

Autor: D.H. Lawrence
Rating: D.H. Lawrence - Amantul doamnei Chatterley rating - recenzii carti

D.H. Lawrence - Amantul doamnei Chatterley - recenzie carti

(ediţia în limba engleză)

La data publicarii in 1928, Amantul doamnei Chatterley a fost interzis din cauza scenelor explicite de sex. Absurditatea acestei decizii este intarita de profunzimea romanului, de numeroasele forme in care aceasta carte poate fi citita, inteleasa si analizata. D.H. Lawrence m-a cucerit cu ceva ani in urma cu Fii si indragostiti si Femei indragostite. Cu toate ca Amantul doamnei Chatterley nu m-a impresionat la fel de mult, nu ii pot nega puterea si complexitatea.

Povestea de iubire este plasata in cadrul Angliei puternic industrializate a anilor "™20 - "™30, o Anglie inca scuturata de primul razboi mondial, impartita in clase sociale bine determinate, cu o aristocratie ce isi traieste cu frenezie nou descoperita viata si o clasa muncitoare pastrata in saracie, mizerie si ignoranta.

Problema sociala ocupa un rol important in roman. Numeroase pagini sunt inchinate discutiilor despre deosebirile de clasa, drepturile clasei muncitoare, despre industrializare si pastrarea privilegiilor de clasa. De asemenea, Lawrence se concentreaza foarte mult pe descrierea zonei miniere in care familia Chatterley isi stabileste resedinta, punand in balanta mizeria creata de minerit si frumusetea naturii ce inconjoara zona.

In acest cadru natural acoperit de funingine, doamna Chatterley isi descopera sensibilitatea si sexualitatea. Maritata cu un invalid de razboi, un sot ce devine tot mai arogant si manipulativ, Connie Chatterley incearca sa isi gaseasca libertatea in relatii adulterine.

Relatia cu padurarul domeniului Chatterley este una incarcata de sexualitate salbatica si pasiune. Intr-adevar scenele de sex abunda in acest roman, Lawrence oferind descrieri lungi ale intalnirilor dintre cei doi amanti. Ele se remarca insa prin sensibilitate si prin deschiderea cu care se vorbeste despre dragostea fizica dintre un barbat si o femeie. Natura ce le inconjoara fiecare escapada, florile ce se regasesc la aproape fiecare intalnire, goliciunea lipsita de pudicitate sunt menite sa apropie omul de sine, de natura si de instinctele sale.

Dualitatea dintre industrie si natura, simplitate si aroganta, sterilitate si fertilitate, sexualitate si viata spirituala reprezinta coordonate intre care eroina evolueaza pe parcursul romanului. Dincolo de povestea de dragoste, se ridica numeroase semne de intrebare in ceea ce priveste moralitatea doamnei Chatterley. Tratand subiectul adulterului cu naturalete si deschidere, Lawrence combate prejudecatile sociale ce il inconjoara si cere o rejudecare a lor.

O alta recenzie la Amantul doamnei Chatterley aici.

O recenzie de: Ana-Maria Petritan





Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Alin spune:

    cred ca e foarte pregnant raportul dintre ratiune si simtire, intre ce ar trebui sa aleaga Constance.
    Problema sociala, ideile politice nu fac decat sa adanceasca diferenta dintre cele doua lumi. Constance mi se pare un personaj usor idealizat. Este modelul total al femeii care ar putea fi pusa in situatia ei.

    raspunde

    • andrea spune:

      tocmai am terminat romanul si mi-a placut foarte mult. insa am o intrebare, doua mai exact, amandoua referitoare la ceea ce se spune in recenzie:
      1. interzisa din cauza scenelor de sex explicvit? care scente de sex EXPLICIT?
      2.”intr-adevar scenele de sex abunda in acest roman”?
      probabil ca n-am citit aceeasi carte. pentru ca eu n-am gasit nicio scena de sex explicit, am gasit doar cateva intalniri in care dorinta era evidenta, pregnanata. intalnirile lor sunt intr-adevar descrise in amanunt dar nu din punct de vedere sexual.
      iar in ceea ce priveste intalnirile celor doi, cred ca au fost vreo 4 intalniri in padure in cadrul carora cei doi s-au iubit. si spun “s-au iubit” pentru ca nu ceea ce se petrecea fizic intre ei a fost evident pentru mine ci ceea ce simtea fiecare la atingerea celuilalt.
      eu banuiesc ca aceasta carte a fost interzisa la vremea accea nu datorita “scenelor de sex exlicit” ci datorita modului direct , sincer si deschis prin care dezbate problema claselor sociale, a felului in care aristocratiei de la acea vreme ii spune in fata “sunteti snobi, sunteti ipocriti si va bateti joc de clasa muncitoare,. sunt si eu oameni, priviti-i si tratati-i ca atare”
      ma rog, asa am inteles eu romanul. no offence la adresa celei care a scris recenzia.

      raspunde

  2. andrea spune:

    sunt nevoita sa revin cu un nou comentariu. tocmai m-am intors de la biblioteca unde am rasfoit o editie mai noua a acestei carti. “imi retrag” atitudinea scandalizata de mai devreme. am descoperit si eu scenele de sex explicit din carte. probabil editia pe care am citit-o eu era cenzurata fiind ceva mai veche.
    deci inca o data, imi cer scuze.

    raspunde

  3. ama spune:

    @andrea – ma bucur ca te-ai lamurit ;) nu de alta, dar eu am citit de multisor cartea si nu mai puteam sa iti ofer o argumentatie concisa. mai tineam minte cateva detalii, dar destul de putine, insuficiente sa iti dau un raspuns concret :(
    nu e o problema, chiar vroiam sa iti zic ca poate ai citit varianta cenzurata. dar iti multumesc ca te-ai intors si mi-ai spus. m-am linistit si eu :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro