bookblog.ro

---

Eul detestabil

Scris de • 8 November 2006 • in categoria Altele

Autor: Octavian Paler
Rating: 3 stars

Octavian Paler Eul detestabilCand am cumparat cartea de fata nu citisem nici una din "operele" lui Paler. Auzisem din diferite surse cum ca e un eseist, citez: "super tare", astfel ca intr-un moment de curiozitate am cumparat prima carte pe care am reusit sa o gasesc.
Primele capitole sunt captivante, intr-adevar. Gasesti multe intrebari inteligente, si raspunsuri pe masura, legate de autocunoastere, debordand de sinceritatea specifica lui Paler in scrierile sale.

"Interesul pentru sine e reprosat pe toate tonurile, de parca lumea ar fi populata exclusiv cu oameni care se rusineaza sa se uite in oglinda, care ii iubesc numai pe altii, ii admira numai pe altii si au despre ei insisi o parere execrabila."

Insa cartea-eseu nu merge mai departe de subtitlul sau, "O istorie subiectiva a autoportretului". Toate cele 36 de capitole trateaza modul in care aproape acelasi numar de pictori s-au reprezentat in diverse opere, cu mentiunea ca "artistul preface tot ce atinge in autoportret". Pentru cineva pasionat de pictura, cred ca aceasta carte ar putea deveni "carte de capatai". De ce? Pentru ca sunt coplesitoare detaliile referitoare nu numai la modul in care artistii apar in propriile picturi, ci si la contextul in care au luat nastere operele lor, la curentele din care fac parte si la cum se reflecta tendintele curentelor respective in picturi.

Pentru cineva care nu este pasionat in mod special de aceasta ramura a artei, cartea se dovedeste folositoare pentru acumularea unui minimum de cunostinte generale legate de marile curente si de reprezentantii lor cei mai de seama. De asemenea, amanuntele din viata pictorilor, lucruri care sunt deseori trecute cu vederea atunci cand se vorbeste despre un artist cunoscut, ar putea constitui un real interes.

Si totusi, de ce numai 3 stele? Pentru ca, pentru o persoana care nu este pasionata in mod special de pictura, descrierile amanuntite ale autoportretelor ar putea deveni putin plictisitoare. Amprenta pregnanta a lui Paler, salveaza insa de multe ori aceste "alunecari":

"Primii oameni n-au descoperit dragostea intamplator, s-au apropiat unul de altul deoarece in atata singuratatedragostea era unica solutie"
"Nu exista desavarsire? Exista, oricum, drumul sprea ea. Nu exista glorie durabila, onoruri stabile?[..] in fata lipsei de logica a lucrurilor nu e eficace decat puterea cu care crezi in ceva"

O recenzie de: Raluca Alexe

Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Cristiana spune:

  nu sunt in totalitate de acord cu tine, caci eu sunt una din persoanele care nu e chiar deloc pasionata de pictura, dar cartea m-a impresionat indeajuns incat s-o pot numi “cartea mea preferata de pana acum”. am citit-o de doua ori (consecutiv), iar de obicei de-abia am rabdare sa citesc o carte.. trebuie sa ma captiveze foarte tare ca sa n-o mai las din mana. insa aceasta carte m-a facut curioasa in adevaratul sens al cuvantului. marturisesc ca n-am mai citit nicio lucrare de-a lui Octavian Paler, insa as citi oricand, caci am realizat cata inteligenta si cultura are acest om. Si, in plus, ai subliniat foarte bine o caracteristica a acestui scriitor, atunci cand ai zis “sinceritatea specifica lui Paler”.. Avand in vedere faptul ca el apartine postmodernismului, m-a socat modul in care-si exprima ideile, fara a le IMPUNE ca adevaruri general valabile, asa cum fac multi alti scriitori, care au impresia ca tot ce zic ei este neaparat adevarul absolut. Desi detine o inteligenta ce iese in evidenta la fiecare cuvant pe care-l scrie, nu face parada de cunostinte, ci doar spune ce crede..

  raspunde

 2. sanziana spune:

  Cartea este fenomenala!!!!!!!!!!!!Pur si simplu m-am incarcat energetic citind-o.Este scrisa impecabil,cum numai domnul Paler reuseste.Atinge si un subiect care ma intereseaza,dar eu cred ca fiecare ar trebui sa o aiba …e un “dus de cultura”:D

  raspunde

 3. Raluca Alexe spune:

  Sunt de acord cu tine Sanziana, este un “dus de cultura”, am invatat foarte multe despre cei mai faimosi pictori de la Paler.

  raspunde

 4. Alexandru spune:

  Am luat-o si eu azi de la Biblioteca. este deosebita.

  raspunde

 5. VIRBANESCU SIDONIA spune:

  Ma bucura.. cand intalnesc parerea unor persoane care au citit o prima carete a lu”PALER…..Am avut aceleas sentimiente….va recomand sa cititi “Polemici cordiale” asta a fost prima, pe care am citit-o,…acum, nu ma mai opresc,imi place foarte mult si sunt la ‘Eul detestabil”…..si sper sa-i citesc toata colectia.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro