bookblog.ro

---

Fragment: „Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi” de Bogdan Suceavă

Scris de • 8 November 2018 • in categoria Altele

Titlu: Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi

Autor: Bogdan Suceavă

Domeniu: Literatură română, Biografică

Editura: Polirom

Colecție: FICTION LTD

Număr pagini: 528

ISBN: 978-973-46-7607-1

Format: 130x200

An apariție: 2018

-fragment-

Am avut parte de două săptămâni de orientare înainte de începerea cursurilor. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de perioada aceea, de entuziasmul cu care mă amestecam în oceanul acela de peste două sute de studenţi internaţionali, cea mai mare parte doctoranzi, unii de la matematică, alţii de la informatică, chimie, fizică, umanioare, istorie. Un alt univers. Se deschidea pentru mine lumea întreagă, spre care mă îndreptam cu o inimă generoasă, cu o sete inegalabilă de a deveni altceva, de a mă împlini într‑o lume în care nu exista otrava lumii din care tocmai mă retrăsesem.

Pentru una dintre sesiunile de orientare ne‑au adus o specialistă în psihologie, care ne‑a spus ce ne aşteaptă în următoarele luni. Ne‑a spus, pe‑un ton de glumă pe care la prima vedere nu l‑am apreciat, că America are suficientă experienţă pentru a discuta prin ce proces trece cineva atunci când emigrează sau pur şi simplu doar când trece un ocean. Ne‑a zis: să nu credeţi că e un lucru uşor să treci oceanul. Ne‑a povestit că s‑au făcut multe cercetări în legătură cu asta şi probabil ne va ajuta dacă ştim dinainte ce va urma. Va fi un proces complex, care poate dura ani în şir. O priveam cu neîncredere. Nu‑mi plac oamenii care, cu emfază, accentuează că ştiu despre ce vorbesc, că sunt tare mândri de ceea ce ştiu. Pe unii dintre ei îi bănuiesc că nu l‑au citit pe Dostoievski. Adică cum de poţi să ieşi pe stradă înainte să‑l citeşti pe Dostoievski?

Într‑o primă fază, ne‑a povestit ea pe un ton teatral, călătorul abia sosit va fi fascinat de lumea cea nouă, de tot ce e diferit de ceea ce ştia. Fascinaţia cuprinde totul, de la un buton diferit de ceea ce era în Lumea Veche până la chestiuni administrative care se rezolvă mai simplu. Zicea: cu toate formularele excesive pe care le avem noi, anumite detalii chiar se rezolvă mai simplu în America. Asta e faza întâi. În acea primă fază, nou‑sositul e tentat să îmbrăţişeze tot ce e nou, să fie încântat de descoperiri şi să‑şi modifice sistemul de valori în aşa fel încât obiectivele sale să se alinieze valorilor lumii noi. E sindromul noului convertit. După câteva luni tinde să se instaleze cea de‑a doua fază, care e uneori declanşată de un prim eşec sau de o profundă dezamăgire. În această fază, nou‑venitul tinde să respingă tot ceea ce vede în lumea nouă. El ar putea spune: cum, aceste chestiuni nu sunt rezolvate? Şi atunci de ce America se laudă că stă mai bine decât restul lumii? Această fază a doua poate conduce la depresie, la incapacitatea de a‑ţi face munca de zi cu zi. Pentru nou‑venit poate deveni de‑a dreptul dificil. Se pot produce blocaje majore. Poate avea loc o tulburare profundă.

— Apropo, a spus ea cât de clar se poate, America nu s‑a lăudat niciodată că stă mai bine decât restul lumii. E posibil ca restul lumii să fi înţeles asta, dar de aici lucrurile nu se văd aşa. Viaţa e peste tot aceeaşi. Şi fiecare dintre noi trebuie să fie pregătit să‑şi asume responsabilitatea de a‑şi trăi viaţa.

Din momentul acela chiar am început s‑o ascult. Dar dacă ştia ce spune? În cazul acesta, Michigan State University face o treabă a dracului de bună dacă ne‑o aduce pe ea să ne îmblânzească. Arunc o privire în jurul meu, în amfiteatru. E o linişte de ai putea să auzi o agrafă căzând. Toţi urmăresc cu ochii larg deschişi. E clar, mă gândesc, ei au venit să rămână în America. Eu nu, mi‑am spus. Eu nu. Eu iubesc prea mult Bucureştii. Eu mă voi întoarce. Pentru mine acasă e în altă parte.

Specialista în psihologie a continuat descriind faza a doua. Sunt unii oameni care nu mai ies niciodată din acest proces de respingere. Fie nu mai pot să facă în lumea nouă meseria pe care o făceau în lumea veche, fie nu reuşesc să‑şi găsească o utilitate reală în societatea americană. Ceva se întâmplă şi nu iese aşa cum şi‑ar fi dorit iniţial, visul american nu se împlineşte, şi atunci sunt oameni care rămân pentru perioade foarte lungi, unii pentru totdeauna, în această fază a doua. Se poate întâmpla şi cu universitari din specialităţi pentru care există cerere. Resping tot, de la ceea ce aud de la politicieni până la ce le spune şeful la locul de muncă. Pentru un mare număr de oameni însă urmează şi o fază a treia, în care ajung să armonizeze elementele de speranţă iniţială cu aspectele critice pe care le‑au descoperit în faza a doua. E un proces îndelungat, dar se ajunge la un nivel de echilibru. E posibil acel nivel de echilibru. Oamenii aceştia acceptă că lumea nu e perfectă, că nimic nu e menit pe lumea asta să fie perfect şi că se poate ca şi în viaţa lor anumite lucruri să nu iasă perfect. Nu poţi veni de peste mări şi ţări şi găsi în altă parte exact ceea ce‑ţi imaginaseşi. Cine stă să creadă în fairy tales? Să nu uităm că nici oamenii născuţi aici, crescuţi aici, educaţi aici nu‑şi împlinesc întotdeauna visurile. E normal să avem visuri, ne‑a spus ea. Dar e important să ştim să ni le ajustăm în funcţie de ceea ce trăim, să evoluăm în funcţie de ceea ce realitatea ne oferă, să ne adaptăm la această realitate. E important să ţinem ochii deschişi şi să primim feedback de la lumea din jur.

***

În perioada 11-17 noiembrie 2018, Bogdan Suceavă va susține un turneu de promovare dedicat celui mai recent roman al său, Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în format digital.

Astfel, autorul își va întâlni cititorii din București, Cluj, Iași și Paris, conform programului de evenimente de mai jos.

BUCUREȘTI
• Duminică, 11 noiembrie, ora 17.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Elisabeta nr. 38)
Invitați: Ioana Rădulescu, Bianca Rusu, Mădălina Șerban (eleve ale Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din București), Florin Iaru

• Sâmbătă, 17 noiembrie, ora 16.00, în cadrul Tîrgului Internațional de Carte Gaudeamus
Lansare de carte & ședință de autografe
Va vorbi, alături de autor: Paul Cernat. Va modera: Adrian Botez

CLUJ
• Luni, 12 noiembrie, ora 12:00: Întîlnire cu elevii Colegiului „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca
Moderează: Monica Columban, Maria Rițiu

ora 18.00: Book Corner Librarium (Bdul Eroilor nr. 15)
Invitați: Maria Chiorean, Mihnea Bâlici (studenți la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Doru Pop. Moderator: Valentin Derevlean

IAȘI
• Marți, 13 noiembrie, ora 17.00, Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter)
Invitați: Ioana Hrib, Catinca Zamfir (eleve ale Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași). Moderator: Bogdan Crețu

• Miercuri, 14 noiembrie, ora 14:30, la Clubul de lectură „Alecart”, Amfiteatrul Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași
Vor vorbi, alături de autor: Viviana Gheorghian, Andrada Strugaru, Raisa Manolescu. Moderează: prof. Nicoleta Munteanu

PARIS
• Luni 19 noiembrie, ora 18:00, Sala de conferinţe a ICR Paris (1 rue de l’Exposition, 75007 Paris)
Conferință pe tema Un mystère médiéval: le concept de curvitas de Nicole Oresme
Prezentare: Doina Marian. Moderare: Iulia Badea-Gueritée

• Marți 20 noiembrie, ora 10:30, INALCO (Sala 4.04): Întîlnire cu studenții de la INALCO (Institut National des Langues et Civilisations Orientales), alături de Cécile Folschweiller, Irina Gridan, Ina Delaunay-Ciodaru

***

În august 1996, un tânăr matematician român aşteaptă pe aeroportul din Otopeni să înceapă lunga călătorie spre o nouă viaţă. A fost admis la doctorat la Michigan State University, unde urmează să lucreze cu unul dintre cei mai buni geometri din lume, după care se va întoarce în România şi va încerca să profite de avantajul experienţei sale. Acesta e planul, dar, cum se întâmplă de multe ori, viaţa lui îşi va schimba cursul pe nesimţite. Urmează examene ce par imposibile, zile şi nopţi de studiu, prea multă cafea, adaptarea la o altfel de societate, interacţiunea cu românii şi străinii din campus, dar şi un punct de cotitură privind viitorul, odată cu naşterea primului copil în America. Cum dorul de casă este eclipsat de dorinţa de a-i oferi celui mic o viaţă bună, tânărul se îndreaptă spre cel mai dificil examen dintre toate: candidaturile la sute de universităţi din SUA şi Canada, care necesită nervi de oţel şi credinţa neclintită că în cele din urmă îţi vei găsi postul potrivit şi un nou loc căruia să-i spui acasă. Romanul Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, cu o puternică tentă autobiografică, este un ghid de supravieţuire în mediul universitar american, o carte care ne învaţă că, dacă ai o bază academică solidă, un munte de pasiune pentru ceea ce faci şi un strop de optimism, poţi realiza orice ţi-ai propus.

Bogdan Suceavă s-a născut pe 27 septembrie 1969 la Curtea de Argeş. Studii în matematică la Universitatea din Bucureşti şi la Michigan State University. În prezent, profesor în Departamentul de Matematică de la California State University, Fullerton, SUA. Autor al volumelor de proză: Teama de amurg (1990); Sub semnul Orionului (1992); Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii (2002, 2003); Bunicul s-a întors la franceză, istorii (2003, 2008); Venea din timpul diez (2004, 2010, 2014); Miruna, o poveste (2007, 2008, 2017); Distanţe, demoni, aventuri (2007); Vincent nemuritorul (2008); Noaptea cînd cineva a murit pentru tine (2010); Memorii din biblioteca ideală (2013); Scrisori de la Polul Est (2015); Republica (2016); Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute (2017). Distincţii literare: Premiul I Nemira, în 1993, pentru nuvela Imperiul generalilor tîrzii; Premiul CopyRo, în 2002, pentru volumul Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii; Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru Miruna, o poveste; Premiul I al Reţelei literare pentru Noaptea cînd cineva a murit pentru tine.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro