bookblog.ro

---

Fragment: „Scurtă istorie a beției” de Mark Forsyth

Scris de • 6 July 2018 • in categoria Altele

Mark Forsyth

Scurtă istorie a beției. Cum, de ce, unde şi cînd s-au îmbătat oamenii, din Epoca de Piatră pînă în prezent

Traducere de Cristian Fulaş

Carte publicată şi în ediţie digitală

Editura: Polirom

Colecţie: Hexagon. Istorie

ISBN: 978-973-46-7422-0

Format: 135x200 mm

264 p.

Preţ: 34.95 lei

Oamenii moderni din punct de vedere anatomic (ca tine) există de 150.000 de ani, şi primii 125.000 au fost un adevărat dezastru. Din ce ştim, nu se găsea nicăieri băutură adevărată. Nu suntem foarte siguri de asta, fireşte, pentru că oamenii preistorici nu luau notiţe. Erau prea ocupaţi să vâneze şi să culeagă şi să-şi picteze peşterile.

Prima rază de speranţă a fost o doamnă pe nume Venus din Laussel. Acum vreo 25.000 de ani, cineva a cioplit o femeie cu sâni enormi şi o burtă mare, care pare să ţină în dreptul gurii un corn de băut. Nu toată lumea e de acord că e un corn de băut. Unii cred că e un instrument muzical şi că biata fată pur şi simplu nu ştia în care capăt să sufle. Alţi arheologi cred că e ceva legat de menstruaţie. Sigur, chiar şi dacă e un corn de băut, ar putea conţine doar apă. Dar pare improbabil, căci consumul apei nu prea e un lucru pe care să-l ciopleşti în piatră pentru eternitate. Din păcate, nu vom şti niciodată.

De asemenea, nu vom şti niciodată dacă alcoolul era produs în acea perioadă sau era pur şi simplu găsit. Cea mai mare parte a băuturilor timpurii nu au fost atât inventate, cât descoperite. O teorie plăcută implică albinele. Imaginează-ţi un stup de albine într-o scorbură. Vine o furtună, copacul cade şi stupul e inundat de apa de ploaie. Cât timp ai, în mare, o parte miere la două părţi apă de ploaie, fermentaţia ar trebui să se producă destul de repede. Şi dacă, vreo câteva zile mai târziu, un om însetat şi primordial treaz s-ar întâmpla să treacă pe acolo, ar găsi ceva minunat: mied natural. Cum oamenilor le place foarte mult mierea, probabil l-ar şi încerca. Ar avea gust de miere, dar l-ar îmbăta.

E doar o teorie, dar e simpatică. Mai prozaic, trebuie doar să culegi fructe şi să le depozitezi într-un loc pe cât posibil etanş. Sucul de la fund va începe să fermenteze şi nu peste mult timp vei avea un foarte rudimentar vin. Pentru asta vei avea nevoie, probabil, de oale de lut. Şi mai important, trebuie să rămâi în acelaşi loc o vreme, dar toate dovezile sugerează că strămoşii noştri erau mai degrabă mereu pe fugă.

Deci de ce ne-am sedentarizat? Teoria tradiţională spune că am făcut-o pentru a ne cultiva hrana. Apoi poate am început să producem băuturi. Şi apoi am început să construim temple măreţe şi ne-am civilizat. Pare logic la prima vedere, dar ar putea fi la fel de bine complet fals.

Cea mai veche construcţie cunoscută e un loc din Turcia numit Göbekli Tepe. E un loc ciudat, pentru că nu avea un acoperiş sau pereţi şi nu avem absolut nicio dovadă că au locuit vreodată oameni acolo. Nu sunt nici urme de proprietăţi rezidenţiale prin împrejurimi. E normal, de vreme ce Göbekli Tepe datează aproximativ din anul 10.000 î.Hr., adică înainte ca oamenii să se sedentarizeze şi să înceapă să facă agricultură. Aşa că locul pare să fi fost construit de vânători-culegători ca un fel de templu. E o construcţie mare şi lespezile de piatră folosite cântăresc fiecare până la 16 tone. Se pare deci că s-au adunat multe triburi acolo pentru a o ridica.

De ce ar fi făcut asta?

***

Pentru vechii egipteni, beția era vehiculul transei mistice. Pentru vikingi, era sursa poeziei, bune sau rele. Pentru tinerele americane din localurile clandestine ale anilor 1920, consumul de alcool echivala cu emanciparea de sub tutela bărbatului. Iar pentru femeile vest-africane, descoperirea fermentării berii a fost nici mai mult, nici mai puțin decât momentul în care omului i-a căzut coada de maimuță. Cu umor și înțelegere față de această meteahnă străveche a omenirii, Mark Forsyth dezvăluie câteva episoade semnificative ale relației omului cu alcoolul de-a lungul timpului și cele mai interesante expresii culturale ale beției. Dacă cititorii bănuiau deja că alcoolul a jucat un rol important în istorie, cartea le arată că acesta a fost de-a dreptul esențial.

Mark Forsyth (n. 1977) e jurnalist şi scriitor britanic specializat în etimologia şi istoria limbii engleze. Este autorul volumelor The Etymologicon: A Circular Stroll through the Hidden Connections of the English Language (2011), The Horologicon: A Day’s Jaunt through the Lost Words of the English Language (2012), The Elements of Eloquence: How to Turn the Perfect English Phrase (2013). Este de asemenea autorul popularului blog The Inky Fool, dedicat gramaticii, retoricii şi artei scrisului.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro