bookblog.ro

---

Mic dejun la Tiffany

Scris de • 3 July 2007 • in categoria Altele

Autor: Truman Capote
Rating: Truman Capote - Mic dejun la Tiffany rating - recenzii carti

Truman Capote - Mic dejun la Tiffany - recenzie cartiCapote este cunoscut in general pentru nuvelele sale si in special pentru cea intitulata Mic dejun la Tiffany, devenita faimoasa o data cu adaptarea ei pentru marele ecran in 1961, cu fermecatoarea Audrey Hepburn in rolul principal.

Desi am vazut filmul, ar fi dificil sa fac o analiza comparativa intre el si nuvela, pentru ca au trecut mai multi ani de cand am avut ocazia sa il vizionez. Ceea ce ar fi de remarcat este ca Truman Capote a fost si scenarist, lucru care se rasfrange si in stilul nuvelelor sale.

In general scriitorul de nuvele sau microromane (asa cum este denumita cartea pe coperta mea) nu are niciodata o treaba usoara, fiind mult mai dificil de atins aici o profunzime a personajelor decat in cazul unor romane. Capote nu are nici o problema in aceasta privinta, ba chiar reuseste sa potretizeze unul din cele mai interesante figuri feminine din literatura americana contemporana.

In esenta cartea vorbeste intr-un stil degajat despre felul in care oamenii reusesc sa interactioneze unii cu ceilalti. O prezentare a subiectului cartii este insa de prisos, fiind una dintre acele povesti care nu pot fi prezentate decat citindu-le.

Totusi nu pot sa nu spun nimic fiindca as face o nedreptate celor care sunt interesati de carte. Pe scurt, Mic dejun la Tiffany este relatarea unui scriitor din New York, care isi aminteste de cea mai ciudata si mai excentrica femeie pe care a cunoscut-o: Holly Golightly.

Sofisticata, fermecatoare si greu de descifrat, Holly Golightly trece, nu, pluteste usor prin viata de zi cu zi in cautarea acelui scop pe care toti ni-l dorim fara sa stim in ce consta. Trasatura ei este liberatea, cea proprie si a celor pe care ii atinge cu stilul sau fermecator de a fi (un fel de live and let live care nu permite o apropiere sau o apreciere a celor din jur). Fermecatoare pentru unii, imposibil de suportat pentru altii, Holly Golightly este acea persoana carismatica ce nu poate trece prin viata neobservata.

Holly Golightly nu trebuie povestita sau citita. Holly Golightly trebuie simtita, absorbita cuvant cu cuvant, prin ochii tristi ai scriitorului care o vede dar stie ca nu o poate atinge, fiindca este intotdeauna prea sus, un spirit liber si imposibil de anticipat, ca o ploaie de vara.

Pentru cei care considera personajul lui Capote ca unul prea stereotip (un libertinaj oarecum naiv, desi luptatoare si determinata), tin sa reamintesc ca romanul a fost scris intr-o perioada in care femeile erau in general privite dar neauzite, dependente si considerate vulnerabile. Mic dejun la Tiffany a marcat inceputul vietii cosmopolite si independente a oamenilor (si in special a femeilor) orasului New York.

Scriind aceasta recenzie am ramas cu o intrebare. Nu este Holly Golightly prea mare pentru Mic dejun la Tiffany? Fara indoiala ca reuseste sa eclipsese restul personajelor si chiar imaginea generala a New Yorkului, insa raspunsul este destul de simplu. Trecerea de la nuvela la roman ar fi insemnat pierderea farmecului pe care il dezvolta Holly la Tiffany.

Despre Mic dejun la Tiffany si aici.

O recenzie de: Alin Gogan

Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. man spune:

  pacat ca nu ai vorbit un pic si de celalte doua sau trei “microromane”, unele poate chiar mai grozave decat Mic dejun…

  nu prea mi-a placut ecranizarea, in raport cu cartea. e mult prea hollywoodiana. audrey hepburn e fascinanta, da, dar nu am simtit-o compatibila cu Holly. plus ca asa o dezordine draguta si studiata numai un film american putea sa expuna. si i-au mai pus si final fericit, pare-mi-se. final fericit la asemenea poveste…

  raspunde

 2. Hellene spune:

  Mi-a placut mult de tot carticica asta si Holly de asemenea. Oricum nu cred ca un film poate reda mai bine decat cartea cum este de fapt un personaj. In film, Audrey mi s-a parut prea aristocratica pentru personajul naiv si plutitor din carte. sunt multe de spus despre complexitatea acestei femei, si intr-adevar nu se poate descrie in cuvinte, mai bine decat a facut-o Capote.

  raspunde

 3. Ionuca spune:

  Nu am vazut filmul, dar mi-a placut mult personajul Holly Golightly. E un fel de “I wanna be just like her” :)

  raspunde

 4. Delia spune:

  Traveler – acesta este cuvantul care sintetizeaza toata cartea. De la Buenos Aires la New York, si de la o pustioaica la o tipa de societate, Holly se autocaracterizeaza printr-un singur cuvant.

  raspunde

 5. cosmin dragomir spune:

  nu vad alt microroman mai bun ca mic dejunul…, la capote. cu singe rece este o carte buna dar nu se compara, de ex. presonajul, extremist si pitoresc este construit impecabil. o lovitura pe care a dat-o capote unei mentalitati colective.

  raspunde

 6. Pingback: The Grass Harp | bookblog.ro

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro