bookblog.ro

---

Tu ce faci cu cărțile pe care le-ai citit? (P)

Scris de • 12 April 2018 • in categoria Altele

De când eram mică, mică am avut în minte o bibliotecă din aceea imensă, care să aibă camera ei, iar cărțile mele să aibă și ele camera lor. Vis de #CititorFeroce :)

Mi-a plăcut mereu să citesc și să recitesc, de la primele cărți pe care mi le cumpărau părinții, pănă la cele pe care le primeam ca premiu în școala primară și până la primele achiziții făcute pe cont propriu. Și la un moment dat achizițiile astea pe cont propriu au început să hrănească și mai mult visul acela de bibliotecă din castelui Bestei din Frumoasa și Bestia: imensă, completă, cu toate cărțile din lume, în care să poți cotrobăi la infinit și să găsești mereu și mereu titluri noi, peste care nu ți-ai mai plimbat palmele până acum...

Dar ce faci dacă nu ai un castel la dispoziție?

Și realitatea m-a izbit după ceva ani de colecționat cărți și câteva mutări succesive prin Bucureștiul iubit. De unde mă bucuram de orice carte primită pentru că mai umplea un rând, mă aducea mai aproape de vis, am ajuns să îmi doresc să nu îmi mai cumpere cărți toți prietenii mei, in corpore, pentru că nu mai aveam loc pentru volumele pe care mi le doream cu adevărat. Și despre aceste volume intens dorite e o poveste în care se strâng, stau o vreme în teancul fercheș de cărți necitite și apoi parcă își pierd strălucirea, parcă dorința de posesie scade, nerăbdarea de a le parcurge dispare... Dar despre asta cu altă ocazie!

Cum spuneam, tot așezăndu-le în cutii, apoi pe rafturi, apoi iar în cutii, pe alte rafturi și tot așa, mi-am dat seama că sunt cărți care încă îmi vorbesc, cărți pe care le privesc câteva minute înainte să le las din mână ori de câte ori eu și ele ne întâlnim. De care mă leagă amintiri și care sunt pline de însemnări și fiere de iarbă și grăunțe de nisip. Și cărți care au fost companioni potriviți de drum al un moment dat, dar acum de ignorăm reciproc.

În mod natural, a apărut ideea de a încerca cumva să triez cărțile din bibliotecă și să păstrez doar nestematele, plăcerile vinovate, ce vreau să citească copiii mei, ce o să recitesc când o să am mai mult timp... ați prins voi ideea... Cert e că a apărut o nouă categorie de cărți: cele pe care aș vrea să le dau mai departe. Dar cum?

Ce să faci cu cărțile pe care nu le mai vrei?

Să le faci cadou? Este o soluție doar în cazul unei mici părți din ele, doar pentru câteva dintre ele cunoști cititorul perfect care le-ar aprecia pe deplin. Să le duci la un anticariat? Sigur, dar multe dintre ele nu mai cumpără alte cărți și, în plus, știm cu toții cât de grele sunt cărțile... Să le donezi? Am incercat! Dar bibliotecile, singurele care mi s-au părut potrivite pentru o donație de cărți extrem de diverse, de multe ori nu acceptă cărți noi pentru că nu au loc să le depoziteze.

Așa am ajuns la Anticariatul Târgul Cărții. Au fost mai multe lucruri care m-au convins pe mine: în primul rând faptul că nu trebuie să duci tu cărțile la ei, vin să le ridice direct de la domiciliu. Deci ai scăpat de cărat și de eterna întrebare: Cum fac să ajung din punctul A în punctul B cu toate aceste cărți? Și îți fac vizita asta gratuit, indiferent dacă este vorba de 100 sau 10.000 de cărți :). Cărțile pot fi vechi sau noi și din orice domeniu, prin rețeua lor, pot ajunge la cititorul potrivit.

Apoi, și asta a cântărit mai mult pentru mine, este vorba despre felul în care vorbesc ei despre cărți, le privesc ca ceea ce sunt, cărți iubite la un moment dat de tine, și nu ca pe niște produse pe care le vând și le cumpără.

Acum,  eu mi-am propus să fac cam o dată pe an ordine în bibliotecă (sper să îmi iasă...), să salut vechi prieteni, să îmi dau seama dacă eu și anume cărți mai avem o relație etc... Și avantajele sunt clare, cred, pentru toată lumea: mai mult spațiu – pentru mai multe cărți, câțiva bănuți în plus – pentru mai multe cărți și nu în ultimul rând... De fapt cu asta ar fi trebuit să încep: a doua viață pentru cărțile tale și fericirea aia specială a unui cititor; fericirea aia pe care o ai când cotrobăi printr-o libărie, când alegi o carte și abia aștepți să o deschizi și să te cufunzi în ea, să plonjezi în povestea pregătită pentru tine.

Nu e minunat să poți oferi sentimentul ăsta altcuiva?

PS: Dacă nu ești din București, nu fi dezamăgit, cei de la Târgul Cărții ajung periodic și prin țară după cărți.

***

Anticariat online TârgulCărții.ro, cu un stoc de peste 38.000 de carti din toate domeniile, vine în întâmpinarea cititorilor pasionați cu o selecție de carte veche și nouă la cele mai bune prețuri. Anticariatul online TârgulCărții.ro va invită să parcurgeți carți de filozofie, arhitectură, polițiste, reviste, monografii, teatru și multe alte tipuri de cărți. Un anticariat online creat de și pentru cititori!

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Oana Pauna spune:

    Minunat este sa te si contacteze cineva dupa ce le dai mai multe mailuri.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro