bookblog.ro

Viaţa unui ideolog singur

Titlu: Viaţa unui om singur
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 528
ISBN: 978-973-46-1628-2

O sinteză bibliografică a personalităţii culturale a lui Adrian Marino ar putea fi chiar aceasta: ,,Primul critic român tradus în Japonia, de două ori piratat la Belgrad, de patru ori editat la Paris şi în spaţiul francofon, al doilea critic român din România editat în SUA, tradus în bune condiţii în Italia’’. Şi toate acestea pe când alţi autori români nu puteau să-şi impună lucrările în afara graniţelor ţării.
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Cenzura în România. Schiţă istorică introductivă

Titlu: Cenzura in Romania. Schita istorica introductiva
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2000
Numar pagini: 96
ISBN: 973-9490-22-0

Departe de cerinţele unei lucrări exhaustive, precum o arată şi titlul, "prima schiţă istorică a cenzurii în România" se adresează unui public cu precădere străin, prea puţin iniţiat în tainele şi dedesubturile cenzurii româneşti. Carenţele de natură istorică şi cronologică ale unei astfel de lucrări sunt inerente şi asumate, tocmai datorită "simplului" fapt că subiectul a "scăpat" atenţiei politologilor şi istoriografilor într-o manieră mai aprofundată.

Primul capitol, sugestiv intitulat "Începuturi", problematizează cea dintâi formă de cenzură, anume cea religioasă, atât în spaţiul catolic, cât şi în cel ortodox. Pentru ţările catolice, avem Index librorum prohibitorum, care circulă din 1559 şi este aplicat şi în regiunea transilvăneană. Pe de altă parte, în statele ortodoxe, un "index slav" apărut la Moscova în 1646 dă tonul istoriei cenzurii de factură religioasă. Este vorba despre o cenzură implicită, dar foarte precisă, impusă în secolul al XVII-lea, mai ales de o întreagă literatură, de combatere a doctrinei şi prozelitismului catolic, dar şi calvin şi protestant.
[Citeşte mai mult pe secţiunea de Ştiinţe umaniste şi religie]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro