Memorii. Despre cărți
Autor: Azar Nafisi
Rating:

Editura: RAO
Anul aparitiei: 2008
Traducere: Silvia Osman
Numar pagini: 448
ISBN: 978-973-103-574-1

„Cititorii erau născuți liberi și trebuiau să rămână liberi” – Vladimir Nabokov
Citind Lolita în Teheran
1Autor: Azar Nafisi
Rating:
Editura: Rao
"Un roman nu este o alegorie (...). Este o experienţă senzuală a unei alte lumi."
Şi exact aceasta este impresia în timp ce citeşti romanul: că ţi se deschide o poartă spre intimitatea unei lumi atât de îndepărtate de tine. Cu toate acestea Citind Lolita în Teheran nu poate fi citită ca o simplă poveste a opresiunii unui sistem teocratic sau ca un manifest împotriva discriminării femeilor în societatea islamica, ci trebuie atent analizată, cu un ochi critic şi raţional, pentru a descoperi implicaţiile sociale şi politice din spatele unui aparent simplu roman despre literatură.
Azar Nafisi s-a născut într-o familie cu vederi liberale şi cu importante funcţii publice: tatăl ei, Ahmad Nafisi, a fost primarul Teheranului, iar mama sa, Neshat Nafisi, a fost una dintre primele femei alese în parlamentul iranian. Educaţia lui Azar a fost una solidă şi bogată, ea având şansa de a-şi continua studiile în Statele Unite ale Americii, unde a şi obţinut un doctorat în literatură.
Întoarcerea ei în Iran şi debutul în cariera de profesoară de literatură coincide cu izbucnirea revoluţiei islamice care avea sa transforme Iranul din monarhie (prin înlăturarea Şahului Reza Pahlavi) în Republica Islamică - condusă de Ayatollahul Khomeini.
[Citeste tot Articolul]