bookblog.ro

Discipolul

Titlu: Discipolul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2007
Traducere:
Numar pagini: 612
ISBN: 978-973-46-0742-6

Mica Rusie din Marea Britanie

Trebuie să-i fi citit temeinic pe scriitorii ruși doamna Iris Murdoch, Discipolul ei fiind un fel de dovadă că, deși a mai existat literatură și după moartea lui Dostoievski, aceasta încă mai are de plătit un tribut al originalității ”capilor de opere” numiți, (cum altfel?): Dostoievski, Cehov, Flaubert, Maupassant, Faulkner, H. James, Proust, Joyce etc. E un exercițiu de lector deosebit de incitant să dai peste niște eroi literari, britanici spilcuiți, hăituiți de trăiri abisale, unele greu verosimile, puțin cam ”forjate”, luând în seamă specificul cultural-genetic al ”insulei”. O Mare Britanie, comprimată la dimensiunile unui mic oraș. O mică Rusie, cu apucături nihiliste, de secol XIX, strămutată în conștiința zbuciumată a fiecărui personaj semnificativ.

Promiscuitate pudică. Împăcați-vă cu paradoxul acestei expresii. E ceea ce emană, la întoarcerea fiecărei file, din însăși plasma acestui roman. Autoarea, mi-e limpede acum, are o altă optică referitoare la sexualitate decât cea a majorității contemporanilor săi. Nu ți-o devoalează de-a dreptul, dacă ar fi fost în stare de asta, de directețe, ar fi avut, pesemne, un loc rezervat și-o audiență, numai ale ei, în Hyde Park. Ceva îmi spune, însă, că, dacă s-ar fi priceput, dacă ar fi avut curajul să-și clameze simțirile ”necuviincioase”, nu ne-ar mai fi delectat cu cartea aceasta – pe alocuri, sufocantă, ermetică până-n prag de implozie, alteori, complăcându-se în pasaje asumat frivole, și totuși consistentă, forțoasă. O rescriere deloc umilă a Demonilor lui Fiodor Mihailovici. Să vedem ce și cum.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

Castelul de nisip

Titlu: Castelul de nisip
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 1978
Traducere:
Numar pagini: 440
ISBN: 978-973-46-1224-6

(ediţia în limba engleză)

Pasionalii ani `50 au ce să ne înveţe dspre sentimente tumultoase şi despre convenţii făcute praf, o dovedeşte din plin şi Castelul de nisip al lui Iris Murdoch, publicat în 1957. Voi relata despre această carte ca despre un roman modern, bine închegat, şi în care arta construcţiei de personaj este exemplară. După multe lecturi pulverizante şi postmoderne, este foarte plăcut să te întorci la cărţi compacte, cu fabulă explicită, ordonată, cinematografică.

Voi face referire la personajele ménage-ului a trois atipic pe care se clădeşte cartea, Nan, Bill(William) şi Rain, personaje care evoluează în strânsă legătură unul cu celălalt şi care se prezintă, ca şi alegoricul portret al lui Demoyte mereu surprinzătoare. Tânăra pictoriţa Rain Carter vine de la Londra pentru a picta portretului fostului director al liceului St Bride. Actul artistic al zugrăvirii devine mise-en-abîme-ul cărţii căci precum portretul pare terminat, şi nu este în fapt, Rain adăugând mereu tuşe suplimentare construcţiei existente, tot aşa, cele trei personaje se alcătuiesc din straturi succesive, palimpsestice, pagină cu pagină. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

Visul lui Bruno

Titlu: Visul lui Bruno
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 1978
Traducere:
Numar pagini: 398
ISBN: 9780099285373

(ediţia în limba engleză)

Lumea descrisă de Iris Murdoch, aşa cum poate fi ea cunoscută în Fiul cuvintelor sau Marea, marea, este una complexă, pe alocuri întunecată şi mereu plină de întrebări. Criticii au găsit în opera sa influenţe ale filosofilor ca Platon sau Sartre, şi ale scriitorilor ca Proust şi Shakespeare. Tot ei au numit-o şi "scriitoare moralistă". Motivul este simplu: indiferent de oraşul în care trăiesc sau de clasa socială căreia îi aparţin, cele mai multe din personajele sale sunt prinse într-o încercare de a-şi răscumpăra greşelile trecutului.

Visul lui Bruno nu face excepţie de la tiparul mai sus menţionat. Axul poveştii este Bruno Greensleave, un bătrân bolnav, aflat pe patul de moarte. Singurele sale preocupări par a fi rămas doar pasiunea pentru păianjeni şi colecţia sa de timbre. În afara lor mai posedă doar dorinţa de a-i explica fiului său iubirea pe care a purtat-o pentru două femei. Această dorinţă este cea care declanşează împletirea destinelor a două cămine: cel al lui Miles - fiul lui Bruno şi cel al lui Danby - ginerele său. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro