bookblog.ro

Sǎ-l cunoaştem mai bine pe Joyce

Titlu: Corespondenţǎ
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 360
ISBN: 978-973-124-632-1

”Draga mea Nora,
Tocmai m-a lovit. Am venit la 11 şi jumătate. De atunci, stau într-un scaun ca un prost. Nu am putut să fac nimic. Nu aud nimic decât vocea ta. Sunt ca un prost când te aud pe tine spunându-mi Dragule. Am jignit doi bărbaţi astăzi, tratându-i cu răceală. Doream să aud vocea ta, nu pe a lor.
Când sunt cu tine, las la o parte natura mea suspicioasă şi dispreţuitoare. Aş fi vrut să îţi simt capul pe umărul meu. Cred că voi merge în pat. Scriu chestia asta de jumătate de oră. Vrei să îmi scrii ceva? Sper că o vei face.
Cum ar trebui să mă semnez? Nu am să mă semnez deloc, pentru că nu ştiu cum să mă semnez…”
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

Voci interioare şi exil într-un Portret al artistului

Titlu: A portrait of the Artist as a Young Man
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2000
Numar pagini: 384
ISBN: 9780141182667

Literatura integrată în Artă. Care este oare diferenţa dintre Ceilalţi şi un Artist? Ce înseamnă la urma urmei ,,a fi artist”? Au ei o voce interioară mai puternică decât a celorlalţi, un temperament artistic care-i împinge spre creaţie? Şi care este raportul dintre această voce, această limbă interioară, şi cea exterioară, vorbită de comunităţile sociale? Portret al artistului in tinereţe oferă un răspuns la aceste întrebări printr-un stil aparte în lumea literaturii.

Când spun James Joyce, mă gândesc automat la modernism, la artistul rebel, care a reclădit lumea literaturii şi care a sfărâmat-o prin propria lui limbă. Mă gândesc la inovaţie, la o îmbinare a liricului cu epicul, a creatorului androgin, în care elementele feminine se îmbină cu cele masculine, aşa cum Virginia Woolf, într-unul dintre eseurile sale portretiza creatorul ideal. Şi James Joyce, fie că l-am admira sau l-am dispreţui pentru complexitatea şi temele abordate, pentru multitudinea de voci şi stiluri, rămâne un centru de referinţă pentru toţi cei pasionaţi de literatură, psihologie, mitologie şi viaţă.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro