bookblog.ro

Utopie sau distopie, optimism sau nebunie?

Titlu: Epoca mașinilor spirituale. Când computerele depășesc inteligența umană
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 528
ISBN: 978-973-47-1445-2

„Universul este un mare mecanism, un mare calcul, o mare simetrie, un mare accident sau un mare gând?” John D. Barrow

Raymond Kurzweil e un tip genial, fără nici cea mai mică urmă de-ndoială, fiind implicat nu doar în prezicerea viitorului, ci și în modelarea lui. Ray este vizionarul și inventatorul american evreu despre care Bill Gates vorbește ca despre unul dintre cei mai importanți experți în domeniul inteligenței artificiale. Considerat de Wall Street Journal un „geniu fără repaos”, numit de revista Forbes „mașina gânditoare ultimativă”, cooptat de Google pentru a lucra pe partea de inteligență artificială, acesta este renumit atât pentru invențiile sale (scannerul de tip flatbed, tehnologii OCR, sisteme de citire a textelor şi de recunoaştere vocală) cât și numeroasele sale previziuni ce s-au adeverit (rolul central pe care îl va avea internetul în viața oamenilor, computerul care va învinge campionii la șah, prăbușirea Uniunii Sovietice). În total, deține 39 de patente și 19 titluri de Doctor Honoris Causa. Până și președintle Bill Clinton l-a onorat, acordându-i în 1999 Medalia pentru Tehnologie. [Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

The Age of Spiritual Machines

0Ray Kurzweil- The Age of Spiritual Machines. When computers exceed human intelligence - recenzie

Autor: Ray Kurzweil
Subtitlu: When Computers Exceed Human Intelligence
Rating: -
Editura: Penguin Books
Anul apariţiei: 2000
400 pagini
ISBN: 9780140282023


Ray Kurzweil este un om bun. A inventat, printre altele, maşini de citit pentru orbi, sintetizatoare de muzică, un sistem de recunoaştere a vocii umane şi foarte utilizatul OCR (Optical Character Recogition), prin care un text scris, odată scanat, se transformă în fişier editabil, spre bucuria tocilarilor care nu-şi permit cărţi scumpe.

Ray Kurzweil a scris, printre altele, o carte care se numeşte, pentru neengleziţi - "Era maşinăriilor spirituale. Ce se întâmplă când computerele depăşesc inteligenţa umană". În esenţă, ideea lui e aceasta: computerele se dezvoltă din ce în ce mai mult, oamenii vor rămâne în urmă, ca urmare, oamenii trebuie să devină cyborgi - monştri de inteligenţă, hălăduind cu viteza luminii prin realitatea virtuală.

Acum, dacă autorul n-ar fi cine e - foarte cunoscut în Occident (un milion de cititori pe site-ul său, numele lui e scris de vreo 1.730.000 de ori pe Internet) - şi dacă n-ar fi făcut ce a făcut - adică invenţii, "tractoraşe, motoraşe" - cu alte cuvinte, dacă ar fi fost un simplu băgător de seamă care visează roboţei şi navete spaţiale, i-aş fi lăsat cu mare drag cartea colegului Cristi Mitran, mai pasionat de SF-uri şi aş fi trecut la cărţi mai vesele. Însă Kurzweil e Kurzweil. Nu e un scriitor oarecare, ci un inventator influent - deci, probabil că ştie ce şi de ce vorbeşte. Carevasăzică, fiind un element cheie în sistemul tehnologic, cărţile lui trebuie luate atent la puricat, pentru a distinge clar între realitate şi delir, între fabulaţie şi previziune, între vorbele mari despre viitorul mai bun al omenirii şi propaganda pro domo. Va să zică, să gândim la rece.

Avem, deci de-a face cu o carte care anticipează/pregăteşte viitorul omenirii.
[Citeşte mai departe pe secţiunea de Ştiinţe umaniste şi religie]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro