bookblog.ro

---

De ce o intalnire cu Ion Barbu?

Scris de • 9 February 2009 • in categoria BookTalks

Despre Ion Barbu nu stiam prea multe lucruri pana acum. Doar ca este autorul acelor caricaturi inconfundabile, de un umor savuros, care apar in Academia Catavencu. Am aflat apoi mai multe prin interviul realizat de Silviu Man, care m-a facut curioasa sa aflu si mai multe, asa ca am cautat pe net si am citit cam tot ca am gasit :) Pentru ca Ion Barbu este mai mult decat acel caricaturist de la Catavencu, este un om deosebit care a vrut sa schimbe ceva in jurul lui, a avut curaj si a reusit.

Am facut un mic colaj cu lucruri despre el si un filmulet cu dichis la sfarsit, pentru a incepe deja sa-l cunoastem si sa ne gandim ce vrem sa-l intrebam la intalnirea de vineri, 13 februarie, ora 19:00, din Club A :)

Cateva date tehnice...

"Nascut in 1953 la Petrosani, caricaturistul Ion Barbu a participat pina acum la aproximativ 150 de expozitii in Romania si la 250 de expozitii internationale, cistigind in total aproape 30 de premii. Intre 1976 si 1987, a organizat Festivalul International de Caricatura de la Petrosani si, dupa 1989, primul festival de caricatura pe asfalt.

Este profesor de caricatura de presa la Scoala Superioara de Jurnalism din Bucuresti si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Publica si a publicat caricaturi in cotidianele Romania libera si Ziua si in saptaminalele Academia Catavencu, Dilema Veche si Supliment de cultura." (Eugen Istodor, Cotidianul.ro )

"Organizator al festivalului de poezie, muzică şi teatru Om rău din Petrila, preşedinte al Fundaţiei Culturale Condiţia română, Petroşani. Autor a zeci de cărţi şi albume (...) Peste 8000 de caricaturi în presa scrisă, câştigător a circa 50 în concursuri naţionale şi internaţionale de caricatură." (Silviu Man, bookblog.ro)

Despre el ca personalitate...

"Ion Barbu nu poate fi descris doar prin cuvintele sale. Pentru că el este un personaj, iar un personaj se exprimă prin gesturi, mimică şi are nevoie de scena pe care să evolueze. De aceea am simţit nevoia ca întrebările acestui interviu să le însoţesc cu mici descrieri/observaţii care să completeze portretul unui personaj cu totul special în spaţiul nostru cultural.

Ion Barbu nu este doar un caricaturist, el este un artist cu multiple valenţe, are şi vocaţia de ferment, ştie să adune laolaltă artişti din domenii diferite şi să dea naştere unor proiecte vii, este ataşat de locul unde destinul l-a pus să trăiască (altfel de ce ar face atâtea pentru uitata, periferica Petrilă) şi sigur arată un devotament pentru adevăratele valori." (Mirela Giura, Revista Ramuri )

Despre festivalul "Om rau"...

"Festivalul Om rau este un festival cultural desfasurat timp de trei zile in Petrila/Valea Jiului, avand ca motto cuvintele lui I. D. Sirbu: "In Romania, minunile tin trei zile. Doar sarbatorile prostiei dureaza un secol". Principalele caracteristici ale proiectului propus de societatea culturala Conditia Romana sunt urmatoarele: proiect cultural pentru o zona marginalizata cultural, inovativ, care provoaca stereotipurile si discriminarea" (dordeduca.ro )

"Pentru mine caricatura este un mod de a trăi şi un mod de a lua atitudine"

BookTalks 04, 13 februarie 2009, ora 19:00, Club A, editie speciala cu Ion Barbu
Vezi mai multe video din Evenimente »

Daca vreti sa veniti la eveniment, puteti sa va inscrieti aici, sa stim ce locuri pastram, sau lasati un comentariu la acest post :)

Gia





Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Otlina spune:

    sincera sa fiu, dupa primele randuri, m-am cam speriat.. DE CE? Raspunsul este simplu: nu ati precizat ca acest distins domn Ion Barbu, nu este matematicianul si poetul Dan Barbilian zis si Ion Barbu … s-a creat o confuzie in mintea si nu mai intelegeam cum este posibil sa mai traisca, stiind ca s-a nascut in 1895… ar trebui sa precizati totusi ca sunt doi oameni diferiti. in mintea mea s-a creat aceasta confuzie, si banuiesc ca nu sunt singura… in rest.. un articol bun, si un video dragut.. :)

    raspunde

  2. gia spune:

    Ai dreptate, trebuia sa amintesc ca este vorba de omonimul poetului ermetic, pentru a nu se provoca nici o confuzie :) Oricum, poezia si caricatura se intalnesc, asa cum spunea poetul si cita caricaturistul “foarte sus, la polul opus” :)

    raspunde

  3. Ovidiu Miron spune:

    Voi fi prezent. Sunt sigur ca vor fi dezbateri frumoase.

    raspunde

  4. Jean Bica spune:

    O sa imi faca placere sa vin si eu…asa ca chiar daca nu intereseaza pe nimeni…JEAN BICA O SA VINA SA IL VADA PE ION BARBU!
    :-)

    raspunde

  5. Catalin Florea spune:

    vin si eu

    raspunde

  6. ioana spune:

    vin si eu.

    raspunde

  7. Gia spune:

    super catalin, ne bucuram, o sa fie frumos :)

    raspunde

  8. gia spune:

    ioana, ne vedem :)

    raspunde

  9. Ioana spune:

    Salveaza si pentru mine 2 locuri ;-) Genial si omul si artistul

    raspunde

  10. Gia spune:

    Ioana, iti recomand sa ajungi mai repede :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro