bookblog.ro

---

Citate – Exuvii

Scris de • 3 November 2007 • in categoria Citate

Abia ieri am inceput sa citesc cartea, dar m-a cucerit inca de la prima fraza. Nu se citeste usor, nu e o carte de metrou, ci trebuie sa ii dedici intreaga ta atentie. Cu creionul in mana subliniez pasaj dupa pasaj, ma regasesc in fiecare propozitie, degetele mi se inclesteaza pe coperta si nu imi vine sa cred am norocul sa citesc o asemenea minunatie.

Ce vrei tu sa gasesti rasfoind a nu stiu cata oara aceleasi caiete vechi, desene uitate, fotografii puse in ordine cronologica, intr-un album la care te holbezi cu pasiunea si rabdarea de altadata pentru insectarele cu fluturi si coropisnite, cu libelule si gandaci cu corn?

Sunt punctul de intersectie in care starile trecute, apartinand unor corpuri ce nu mai exista, intalnesc cuvintele, limbajul cuiva care se-nvarte in jurul maturitatii, deloc convins, deloc decis. Sunt un fost copil, un ex-adolescent nenorocit, mi-e groaza de responsabilitati, incerc sa gasesc o solutie pentru ca totusi sa existe, cumva, o continuitate, o impacare, poate.

Toate simonele astea exista intr-un fel, sub alta forma poate, naiba stie, le simt, imi imprumuta senzatiile lor, mi-au lasat o uriasa mostenire si o gramada de datorii in acelasi timp. Cum sa se inteleaga, ma intreb, fetita baietoasa de la 4 ani cu momia de la 6 sau cu fetita ambitioasa de la 9 ani, tocilara de la 11 cu lenesa de la 16, slabanoaga de la 15 cu grasana de la 17, anemica de la 19 cu vitala de la 21, urata de la 10 cu frumusica de la 13, visatoarea de la 16 cu proasta de la 15, eleva cu profesoara, fecioara cu femeia, indrazneata cu timida, revoltata cu fricoasa, isteata nesuferita cu incrancenata si confuza pe care acum le pretuiesc mai mult, alintata cu severa aia taioasa, si tot asa. Mezaliante, compromisuri, negocieri...

Dar cu mine e altfel, e cu totul altfel. N-am ce sa unific. Nu sunt doar doi. Ele-eu-multele se uita unele la altele, se vad unele pe altele, se aud unele pe altele, se gandesc unele la altele si nu se cunosc, nu se cunosc.

La inceput n-a fost cuvantul. La inceput a fost... o carticica de pudra. Chiar asa. Nici nu stiam pe atunci ce rost au obiectele alea ca niste caramizi de carton din biblioteca. Nu-i intelegeam pe mama si pe tata, care se transformau in reptile nemiscate, impaiate, miscandu-si doar ochii dintr-o parte in alta deasupra obiectului hartios fara sa le mai pese de mine.

Simona Popescu - Exuvii

Ionuca

Citeste cele 9 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. gaby spune:

  trebuie sa fac o compunere cu titlu “cand pisica nu-i acasa soareci joaca pe masa” si nu gasesc ninic nai bagati si voi documente

  raspunde

 2. Jen spune:

  te-ai gandit cumva sa… vai de mine… o scrii singur/a?!

  raspunde

 3. o. spune:

  parcă m-ama născut a doua oară şi odată cu mine s-a născut şi-un scriitor adevărat. singurul, om pe care îl iubesc cel mai mult.

  raspunde

 4. Pingback: Codru » Blog Archive » Simona Popescu la schimb de carti

 5. emma spune:

  De fapt,am o tema la rom.si doamna ne-a spus sa cautam in Dex ce inseamna exuvii,dar nu am gasit nimic…asa dar..ce inseamna exuvii?

  raspunde

 6. mihaelutza spune:

  exuvie, draga mea, inseamna acel inveliş din care larvele insectelor ies pentru a se transforma în pupe, apoi in viitoarele insecte

  raspunde

 7. Pingback: Rainbow Books

 8. alex spune:

  de la ce pg sunt citatele?

  raspunde

 9. aaa spune:

  mersi, mai scapat de la moarte

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro