bookblog.ro

---

Cum putem combate procrastinarea?

Scris de • 2 February 2010 • in categoria Dezvoltare Personala

Poate cel mai mare obstacol catre succesul tau profesional este procrastinarea. Poate ca toti ne confruntam cu aceasta problema la locul de munca, mai ales daca jobul nostru presupune si operarea unui computer. Procrastinarea inseamna sa amani activitati sau taskuri legate de jobul tau pentru a te concentra asupra altor lucruri care te fac sa te simti "confortabil" - vesnica problema a zonei de confort in care intram si care ne blocheaza drumul de a realiza lucruri extraordinare, de a ne schimba viata in bine. Pe scurt, "procrastinam", pe romaneste, atunci cand facem o mica pauza (care se prelungeste) de la activitatile noastre (cateodata si urgente) de la job, pentru a ne relaxa pe diverse site-uri, comunicand cu prietenii pe messenger, verificandu-ne mailul personal si chiar trimitand e-mailuri in interes propriu, jucandu-ne pe internet (exista cazuri de angajati prinsi jucand WOW).

Procrastinarea este un obicei tot mai intalnit printre tot mai multi angajati si este vazuta ca o problema majora de catre angajatori, fiind printre cei mai mari factori care reduc productivitatea si eficienta angajatilor. Adica practic, compania plateste unii angajati pentru a pierde pur si simplu timpul. Din aceasta cauza s-au luat tot felul de masuri de combatere a procrastinarii din randul angajatilor, cum ar fi:

· blocarea multor site-uri de social media precum youtube, facebook, hi5, etc
· implementarea unor sisteme software de monitorizare a angajatilor
· introducere de sectiuni in regulamentul de ordine interioara care pedepsesc drastic angajatii care "pierd timpul", masuri care duc pana la desfacerea contractului de munca

Problema e serioasa, si trebuie luata in seama! Companiile considera procrastinarea echivalentul lenei; cum este vazut un angajat lenes de catre superiori? In nici un caz favorabil. Nu iti termini sarcinile la timp, esti vazut ca un lenes de catre sef, iar toate sansele tale de a promova pe o pozitie mai buna dispar una cate una. Sa privim concret pro si contra procrastinarii:

· Pro: ne simtim relaxati cand pierdem vremea si amanam task-urile ce le avem de facut la lucru. E extraordinar sa stam si sa fim platiti!
· Contra: ne alegem cu imaginea de lenes, ajungem la mustrari din partea sefului, sanctiuni si in final marele premiu: pierderea locului de munca pe motiv de incompetenta.

Revin la ideea anterioara, procrastinarea este un obicei. Stim cu totii ca obiceiurile sunt actiuni automate care le formam de-a lungul timpului, iar la unele obiceiuri putem renunta foarte greu, cu eforturi mari. Procrastinarea apare la joburile care presupun o activitate de rutina. Rutina implica plictiseala, plictiseala implica plafonare, plafonarea implica dezinteres si in final ajungem la procrastinare.

Pentru asta trebuie sa iti pui o intrebare simpla: ITI DORESTI SA ITI CONTINUI CARIERA LA ACTUALUL JOB?

Daca te simti lipsit de orice motivatie, atunci raspunsul tau este NU, deci ar trebui sa incepi sa iti cauti alt loc de munca, care ti-ar oferi oportunitatea de a face altceva, mai atractiv. Poate nu ti se potriveste actualul job, incearca sa cauti altceva, potrivit competentelor si abilitatilor tale.

Daca raspunsul tau e DA, inseamna ca trebuie sa o rezolvi problema cat mai repede!

Putem compara procrastinarea si cariera ta cu fumatul si plamanii tai - ambele sunt obiceiuri "nocive" care iti vor aduce "neplaceri" pe termen lung. VESTEA EXTRAORDINARA ESTE CA TOTUSI, PUTEM RENUNTA LA OBICEIURI!

Exista trei pasi simpli prin care poti evita procrastinarea:

1. RECUNOASTE IN SINEA TA CA "PIERZI VREMEA" LA SERVICI SI CA E UN OBICEI PROST, care iti va aduce doar lucruri negative! Odata ce ai constientizat acest fapt, trebuie sa treci la fapte! Invata cum sa iti faci propriul to do list si afla notiunile de baza despre managementul timpului. Astfel iti stabilesti prioritatile pe care trebuie sa le indeplinesti in ordinea importantei lor. Astfel vei deveni mai productiv si eficient, si practic, sansele de a promova iti cresc exponential! Observi beneficiile, nu-i asa?

Daca esti interesat de urmatorii doi pasi, inseamna ca ai luat o decizie buna. Deocamdata concentreaza-te pe primul pas, celelalte doua etape in combaterea procrastinarii vor aparea in curand, stay in touch!

Succes profesional maxim!

Articol scris de Alexandru DAN





Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ilinca spune:

    E interesant ca unii spun ca retelele sociale pot ajuta in timpul muncii. E vorba de networking, de idei, de a peterece timpul in mod productiv
    articolul asta mi-a atras atentia
    http://www.financiarul.com/articol_30963/mobilitatea-si-retelele-sociale-vor-defini-locurile-de-munca.html

    raspunde

  2. Pingback: Cum putem combate procrastinarea – pasul doi

  3. Pingback: Cum putem combate procrastinarea – pasul doi » Dazzle

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro