Hoţi şi muze, sau despre contabilitatea energiei
Scris de bookblog.ro • 1 March 2010 • in categoria Dezvoltare Personala
Ziua se lungeşte, zăpada se topeşte, soarele începe să se simtă altfel pe piele, e clar: se apropie primăvara. Citeam despre astenie, un fenomen care nu m-a afectat niciodată. Specialiştii spun că din cauza alimentaţiei nesănătoase şi a eforturilor depuse de organism în sezonul rece, celulele obosesc. Odată cu venirea primăverii, consumă mai multă energie decât pot produce. Pentru corp, se recomandă multe fructe şi legume, odihnă şi mişcare.
O dietă alimentară echilibrată ajută corpul să facă faţă distracţiei şi să funcţioneze în parametri optimi. La fel, o dietă energetică echilibrată în toate celelalte aspecte ale vieţii ajută întreaga persoană să reducă stresul şi să se bucure de zilele de primăvară, vară, toamnă sau iarnă.
Iată câteva întrebări care pe mine mă ajută să-mi gestionez în mod eficient energia, (i.e. să nu cheltui mai mult decât am). Vorbesc despre "energie" într-un sens larg şi deloc riguros, înţelegând prin asta efort, abilităţi, timp, entuziasm, încredere, motivaţie ş.a.m.d.
1. Care sunt principalii consumatori de energie din viaţa mea?
Altfel spus, care sunt acele activităţi care mă solicită şi la sfârşitul cărora mă simt obosită? Job, proiecte, experimente, întâlniri, activităţi, orice necesită efort şi implicare din partea mea. Uneori, o întâlnire cu familia poate fi la fel de epuizantă ca o zi de muncă de 10 ore.
2. Care sunt principalele mele surse de energie?
Care sunt activităţile care mă fac să mă simt veselă, în formă, încrezătoare, bine dispusă, motivată să fac mai mult? Ce sau cum pot face pentru ca jobul, prietenii, familia etc. să-mi şi dea energie, nu doar să consume? Ce altceva pot face pentru a câştiga energie? Uneori, o noapte albă poate fi mai energizantă decât 8 ore de somn :)
Pe lângă activităţi şi informaţii care dau energie, eu am ajuns să cred în "muze". Muzele sunt acele persoane în prezenţa cărora mă bine dispun, indiferent de context. Mă inspiră, mă invită să gândesc altfel, sau în alte direcţii decât gândesc în mod obişnuit, mă stimulează să acţionez, să ies din zona de confort, mă instigă la nou. Pe lângă muze mă simt mereu în formă, îmi place de mine şi simt că pot schimba lumea, începând cu mine.
3. Unde "pierd" energie?
Adică ce sau cine îmi consumă energie, fără ca eu să-mi dau seama sau să o investesc în mod conştient?
La capitolul "ce", mailurile şi reţelele sociale pot fi echivalentul unei limuzine Hummer ca şi consum de energie. Metoda de optimizare care funcţionează pentru mine este să nu deschid ferestrele respective decât de câteva ori pe zi, pentru un timp stabilit dinainte.
La capitolul "cine", vă invit să căutaţi prin anturajul vostru "hoţi" de energie. Pentru mine, hoţii de energie sunt cei care deghizează pesimismul şi blazarea în pragmatism şi "picioare pe pământ". Dacă întâlnesc o persoană care îmi explică ce nasol e în România, cât de greu e să faci orice, cât de coruptă e clasa politică şi ce distruse sunt şoselele, după o oră mă simt de parcă aş munci în mină. La fel cu cei care se exprimă în dinamica "da, dar...". Dacă nu puteţi să îi evitaţi, rămâneţi conştienţi de efectul pe care îl au asupra voastră şi planificaţi-vă o activitate care produce energie după întâlnirea cu ei.
4. Cum aş putea să "câştig accidental" energie suplimentară?
Dacă e posibil să pierd energie fără să-mi dau seama sau să mă aştept, înseamnă că şi reversul este posibil. Cum pot face pentru a "risca" să primesc energie în mod accidental?
Eu mă plimb. Renunţând din ce în ce mai des la maşină pentru a circula pe jos sau cu transportul în comun, cresc şansele să văd ceva interesant, amuzant, surprinzător, neaşteptat. Mă mai plimb din link in link pe net, găsesc din ce în ce mai des oameni interesanţi, proiecte, informaţii sau idei care mă inspiră. Îmi place să mă pun în situaţia de a interacţiona cu necunoscuţi, aşa că merg cât pot de des la evenimente sau petreceri unde pot întâlni oameni noi, cu poveşti simpatice şi energizante sau, de ce nu, noi muze :)
5. De fiecare dată când primesc o propunere, de la un proiect nou la o invitaţie la film, arunc o privire în interior pentru a simţi care este nivelul meu de energie actual şi îmi pun două întrebări: Câtă energie aş consuma cu activitatea asta? Câtă energie aş câştiga la final?
De aici, e o chestiune de management şi contabilitate. În funcţie de context şi specificul vieţii mele pot reduce din consumul de energie, sau îmi pot înmulţi sursele de energie. Pot căuta sau inventa surse de energie care să-mi dea energie de calitate superioară. Când lucram într-o companie care-mi mânca mai multa energie decât producea, una dintre cele mai la îndemână supape era shopping-ul. Îmi luam o bluză sau o pereche de cercei şi timp de o oră, mă simţeam mai drăguţă şi mai puţin obosită. A doua zi o luam de la capăt. Acum, după un brainstorming sau o ediţie Lecturi Urbane de două ore, high-ul de energie mă ţine două zile.
În concluzie
- La fel cum ai grijă ce mănânci pentru a-ţi menţine nivelul de energie fizică, poţi avea grijă şi de nivelurile de energie emoţională şi mentală.
- Atenţie la câtă energie produci versus câtă cheltui.
- Crescând calitatea energiei pe care o primeşti sau produci, îţi menţii mai uşor balanţa pe plus.
Articol scris de Sandra Ghiţescu