bookblog.ro

---

Factorul Fred

Scris de • 26 October 2008 • in categoria Dezvoltare personala

Autor: Mark Sanborn
Rating: Mark Sanborn - Factorul Fred rating - recenzii carti

Mark Sanborn - Factorul Fred - recenzie carti

(ediţia în limba engleză)

Îl cunoaşteţi pe Fred?

Fred este portarul care v-a zâmbit azi dimineaţa când aţi fost la bancă, este domnul din tren care v-a ajutat să ridicaţi bagajele mai uşor şi vi le-a urcat sus, este colegul de serviciu care s-a oferit să vă explice despre toate proiectele firmei atunci când abia v-aţi angajat, este doamna care nu numai că v-a spus cum se ajunge undeva când v-aţi rătăcit, însă v-a şi dus până acolo.

Fred este profesorul care a stat cu voi după ore să îi spuneţi problemele pe care le aveţi şi care v-a îndrumat pentru a le rezolva singuri. Este chelneriţa care a avut răbdare cu voi să vă răzgândiţi şi care v-a recomandat cu sinceritate cele mai bune mâncăruri. Este camerista care mai mult decât să vă fi schimbat aşternuturile, va aeriseşte camera şi va lasă flori proaspete pentru că a văzut cât de mult va prieşte vacanţă. Este administratorul de bloc care deşi aţi venit pentru a nu-stiu-câta oară în afara programului va scrie chitanţa cu aceeaşi plăcere.

Fred este fiecare om care, indiferent de meseria sa, chiar dacă lipeşte etichete pe sticlele de suc într-o fabrică, dacă face farfuriuţe din lut, dacă este vânzător într-un magazin, dacă este cizmar, cofetar sau îngrijitor de animale, îşi face meseria cu pasiune şi transformă obişnuitul în extraordinar. Fred îşi poate manifesta incredibilul har în meseria pe care o face sau în contact cu ceilalţi oameni de câte ori se iveşte o situaţie în care poate ajuta.

Mark Sanborn l-a cunoscut pe primul dintre ei, primul din viaţa lui, pe care îl cheamă, în mod evident, chiar Fred. Era un poştaş care îşi făcea meseria cu o pasiune şi îi plăcea să îi ajute pe ceilalţi. Pe autor l-a impresionat peste măsură când s-a oferit să îi reţină corespondenţa pe perioadele în care era plecat, deoarece erau perioade destul de lungi şi căsuţa poştală s-ar fi putut aglomera atrăgând atenţia. Atunci când a primit un pachet mai mare a avut deosebită grijă de el. Şi de fiecare dată a vorbit amabil cu el, dorind să-l cunoască.

Mark Sanborn, un speaker de succes din SUA, a fost impresionat de Fred şi şi-a dat seama cât de mult poate ajuta atitudinea lui atât în meseria fiecăruia dintre noi, dacă o adoptam, cât şi în viaţa de zi cu zi. Aşa că i-a dedicat o carte şi a numit toate persoanele cu această atitudine, cu numele de Fred.

A fi Fred este despre a-i ajuta pe ceilalţi fără a te gândi la o răsplată şi aceasta cu siguranţă va veni.

Putem deveni şi noi un Fred?

Sigur că da, mai întâi conştientizând importanţă acestei deveniri. A faptului că acordând celorlalţi mai mult din timpul şi atenţia noastră, cu pasiune şi sinceritate, vom simţi o satisfacţie foarte mare şi apoi, inevitabil vom fi răsplătiţi într-un fel sau altul. Însă doar atunci când nu ne vom gândi la răsplata o vom primi. Mai mult decât atât, a deveni un Fred înseamnă a ne îmbunătăţi semnificativ viaţă deoarece vom căuta să facem ceea ce ne place cel mai mult.

Spre exemplu, aţi putea spune, cum să fac cu pasiune ceea ce fac dacă nu-mi place deloc locul de muncă şi nici cu şeful nu mă înţeleg? Răspunsul este simplu. Trebuie să te gândeşti la ce ţi-ar plăcea cel mai mult să faci şi să investeşti în tine în acea direcţie, pentru că pe viitor să ajungi acolo. Vei face lucrurile cu pasiune, nu vei simţi că munceşti şi îi vei putea ajuta şi pe cei din jurul tău cu buna-vointa.

Acestea sunt lucrurile prezentate si de Mark Sanborn. Vă invit să le citiţi în cartea pe care aş face-o cadou tuturor oamenilor din lume, indiferent de meseria pe care o au. Factorul Fred.

Scrisă de Gia Codrescu





Citeste cele 9 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Gia spune:

    Pentru a intelege mai bine, recomand filmul Wall-E :) Este povestea unui robotel care transforma obisnuitul in extraordinar :)

    raspunde

  2. Fiecare suntem Fred la un moment dat.

    raspunde

  3. Gia spune:

    Alexandru, ideea e sa fim mai mult, nu doar la un moment dat :)

    raspunde

  4. St Murgeanu spune:

    :) hm

    fred: noul guru al networkingului si personal brandingului…

    imi place ideea :)

    raspunde

  5. Ovidiu Miron spune:

    Din ce am citit in aceasta recenzie, Fred seamana cu tine, Gia. Pasiune, energie, entuziasm si placerea lucrului bine facut :) .

    Vreau sa o citesc si eu :) .

    raspunde

  6. Gia spune:

    Ovidiu, tu vrei sa citesti o carte despre mine sau Factorul Fred ? :P

    raspunde

  7. Pingback: Factorul Fred « Blogul Fratilor Miron

  8. Mihaela spune:

    Cred ca pe asta s-au bazat cei de la Orange cu ultima lor campanie… Si cum zice Discovery: “Now I know!”:)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro