bookblog.ro

---

Inteligenta emotionala in leadership

Scris de • 5 November 2007 • in categoria Dezvoltare personala

Autor: Daniel Goleman
Rating: Inteligenta emotionala in leadership rating - recenzii carti

Inteligenta emotionala in leadership - recenzie carti

(ediţia în limba engleză)

Am inceput sa citesc cartea lui Goleman cu asteptari foarte mari. Stiam destul de multe despre inteligenta emotionala (EQ) si despre cat de mult este subestimata de majoritatea oamenilor. In plus, teoria leadership-ului mi s-a parut intotdeauna interesanta desi de multe ori are prea putin de a face cu practica. Iar asta se intampla fiindca leadership-ul e, din punctul meu de vedere, mai degraba un talent decat un set de abilitati.

In plus, intotdeauna mi s-au parut amuzanti (uneori chiar penibili) oamenii care se auto-declara leaderi. Nu tu hotarasti daca esti leader sau nu la fel cum nu tu hotarasti daca esti un om de calitate ori ba. Tot ce poti sa faci este sa speri si sa te straduiesti constant sa fii cat mai aproape de imaginea pe care o ai tu despre un leader adevarat. Iar bucatele din aceasta imagine poti lua si dintr-o astfel de carte.

Inteligenta emotionala in leadership e o particularizare a teoriei generale pe care Daniel Goleman a prezentat-o in deja celebra carte Emotional Intelligence. Ambele carti pot schimba mentalitati, ambele carti iti pot deschide ochii, in special daca nu ai idee cu ce se mananca acest tip de inteligenta si ai trait cu ideea ca doar IQ-ul iti poate influenta succesul.

Goleman trateaza foarte bine subiecte dificile cum ar fi stilurile de conducere disonante, motivatia schimbarii sau realitatea emotionala a unei echipe insa cartea are totusi si parti proaste.

E parca putin prea diluata pe locuri, prea mult incearca autorul sa ne convinga de faptul ca nu ne permitem sa nu luam in seama EQ-ul (emotional quotient). Si nu, nu ne permitem sau, mai bine zis, nu ar trebui sa ne permitem sa ignoram inteligenta emotionala insa cred ca cei mai multi dintre noi ar fi inteles asta din primele 50-100 de pagini.

Oricum, un "must read" pentru cei care lucreaza in echipe si o lectura cel putin interesanta pentru curiosi.

Scrisa de Andrei Rosca





Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. blur spune:

    am asistat la o discutie pe aceasta tema intre doi traineri si un manager al unei companii medii din tara noastra minunata. a lipsit consistenta in discutia respectiva. abordarea unei discutii pe tema EQ a fost ingreunata de reticenta managerului roman obisnuit sa “stapaneasca” si nu sa “conduca”. cred ca aici e un tipar, iar EQ-ul este umbrit in acest tipar de principiile invechite. eu personal am fost impiedicat intr-o campanie de vanzare de servicii de aceasta mentalitate. am fost chemat sa prezint o solutie informatica intr-o companie mare. “leaderul” de acolo isi dorea imbunatatirea partii de IT, dar in compania lui aprobarea pentru achizitionarea unui simplu computer se facea in 2-3 saptamani de la identificarea nevoii…
    “e bine asa rau cum e.. “

    raspunde

  2. victor jumuga spune:

    Intr-adevar,cum bine obesrva Andrei,la noi in tara nu prea se stie de acest tip de inteligenta(de fapt nu se stie ca sunt mai multe tipuri de inteligenta)…Accentul se pune,incepand cu primele institutii educationale,pe I.Q…pur si simplu pentru ca e singura pe care o cunosc majoritatea…Inteligenta emotionala se poate educa si are un rol fff important pentru cei care vor sa devina lideri adevarati(a nu se confunda termenul de LIDER cu SEF,MANAGER etc).Este o carte bunacare nu trebuie sa lipseasca din biblioteca unui viitor lider…

    raspunde

  3. Pingback: Lectura continua… « That Fat Bitch

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro