bookblog.ro

Despre alienare ca metaforă literară

Titlu: Metamorfoza
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Traducere:
Numar pagini: 128
ISBN: 978-606-960-40-45

Reintegrarea lecturilor clasice în viața mea este una dintre marile mele căutări, din ultimii ani. După ce am cochetat o vreme cu tot ce înseamnă Cehov, Dostoievski sau Tolstoi, am decis să mă îndrept tacit spre Vest, acolo unde, se spune, că a luat naștere Marea Literatură. Cum puteam să începem acest voiaj altfel decât cu experiența kafkiană?

M-am bucurat să descopăr Editura Cartex și reeditările sale, în speță nuvela Metamorfoza a lui Franz Kafka care reprezintă o lucrare magistrală de literatură existențială, explorând natura complexă a existenței umane, alienarea și absurditatea vieții.  [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Când ești rodul propriei imaginații

Titlu: Roșu și negru
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2007
Traducere:
Numar pagini: 442
ISBN: 973-104-070-7

“Eu nu sunt de familie bună, de aceea am nevoie de calități mari, vizibile, dovedite de fapte grăitoare și nu de presupuneri binevoitoare.”

Roşu şi Negru este, în principal, povestea vieţii lui Julien Sorel. Acesta este şi titlul pe care autorul a vrut să-l dea iniţial cărţii. Totuşi, pe cuprinsul acestuia suntem plimbaţi de la cele mai joase până la cele mai înalte clase sociale, ni se face cunostinţă cu oameni de diferite meserii sau ranguri, ni se dau lecţii subtile de istorie şi suntem familiarizaţi cu situaţia politică a Franţei la începutul secolului al nouăsprezecelea. Astfel suntem introdusi în lumea din care face parte personajul principal al romanlui, o lume frecvent dominată de minciună, înşelătorie şi hoţie, comportamente pe care toate clasele sociale, începând de la ţăranul cel mai simplu, continuând cu burghezia şi cu clerul şi terminând cu aristocraţia Parisului, îl încurajează şi-l preţuiesc.

Trebuie să recunosc că mi-a plăcut de Julien încă de la început. Şi m-am simţit prost la fiecare gafă pe care o facea fie din naivitatea sau impulsivitatea vârstei, fie dintr-o greşeală de judecată. Şi m-am supărata de fiecare dată când greşea pentru că nu voia să deschidă ochii şi să-şi folosească mintea ca să înţeleagă ce se petrece în jurul său. Şi i-am admirat memoria, inteligenţa pe care şi-o dezvoltă pe parcurs, caracterul şi hotărârea cu care ducea la capăt orice gest pe care îmrejurările îl făceau să-l considere ca fiind de datoria lui. I-am admirat chiar şi curajul de a face cele mai nebuneşti greşeli dintr-un sentiment al onoarei pe care simţea în permanenţă nevoia să şi-o dovedească. Şi i-am admirat chiar şi mândria uneori exagerată.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Vrăjitorul din Oz

0 Vrăjitorul recenzie
Autor: L. Frank Baum
Rating:  rating - rating - recenzii carti
Editura: Cartex
Anul apariţiei: 2008
156 pagini
Grup de vîrstă: 7-11 ani
ISBN: 978-973-1040-62-2


Viaţa este plină de surprize. Aţi putea spune că acesta este un clişeu, dar este un motto potrivit pentru povestea ce urmează a fi prezentată.

Există în viaţa fiecăruia cel puţin un moment în care se întamplă un lucru neaşteptat, care îl împinge să plece în căutare, indiferent unde, cum şi ce caută. Este adevărat că toata viaţa căutăm, dar atunci când cauţi Oz -ul, vorbim deja de altceva. Prin urmare, fiecare din noi este, la un moment dat, o Dorothea. Fiecare poate citi aventura deosebită a fetiţei, regăsindu-se macar puţin în persoana ei. [Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Craii de Curtea-Veche

Titlu: Craii de Curtea-Veche
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2006
Numar pagini: 138
ISBN: 978-973-104-051-x

Cu Mateiu Caragiale ne aflăm pe terenul şubred al mitului, un mit despre care nu se ştie de unde a pornit şi unde se va opri. Să fi fost autorul însuşi, amoralul şi snobul (se spune) Mateiu? Să fie vorba de o poveste care s-a născut de neunde şi a crescut pînă la a cuprinde figuri ca Taşcu Gheorghiu, suprarealist, care ştia Craii de Curtea-Veche pe de rost? În orice caz, mare parte din interesul pentru roman este datorat cultului matein, folosind termenul lui Ion Barbu.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 15 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro