bookblog.ro

---

Editură nouă, caută autori. Interviu despre Editura Datagroup cu Heinrich Loth, fondator.

Scris de • 12 December 2013 • in categoria Interviuri

heinrich lothEditura Datagroup a intrat de curând pe piața de carte din România și am fost curioși să aflăm ce ne rezervă. Domnul Heinrich Loth, fondatorul editurii, ne-a dezvăluit câteva dintre surprizele pe care le pregătește cititorilor. Axată pe „descoperirea și publicarea de autori noi”, Datagroup se aventurează în cucerirea iubitorilor de carte.

Andreea Chebac: Cum ați luat decizia înființării unei noi edituri?
Heinrich Loth: Decizia a venit cât se poate de natural. Când produci carte de peste 17 ani pentru piața germană și lectura este una dintre plăcerile tale cotidiene, înființarea unei edituri este un pas care vine de la sine.

AC:Ce aduce nou Editura Datagroup în peisajul de carte românesc?
HL:Tocmai pentru că în spatele editurii stă exclusiv pasiunea pentru carte, poziția noastră față de exercițiul publicării de carte românească este destul de diferită față de cea a celorlalți jucători de pe piață.
Din punctul nostru de vedere publicarea unei cărți bune și educarea publicului spre lectură ca „medicament” zilnic este motivul existenței editurii iar asta se traduce practic prin promovarea fiecărei apariții și fiecărui autor în parte, prin punerea la dispoziția cititorilor a unor fragmente consistente din opere înainte de achiziție și prin multe alte surprize pe care le vom dezvălui cu timpul.

AC:Ce obiective are editura pentru următorul an?
HL:Două majore. Primul este descoperirea și publicarea de autori noi și aici avem o ofertă clară pentru talentul autohton – editura oferă 10% din prețul de vânzare al cărții autorului, suma pentru primele 1000 de exemplare fiind dată în avans. Așteptăm cu interes manuscrise pe adresa [email protected].
Al doilea este crearea unei comunități și pentru asta am pus bazele reactii.ro, o platformă de comunicare generalistă unde dialogul este binevenit și diversitatea opiniilor este la mare preț. Nu are o temă literară, de fapt articolele nu au nicio tematică impusă tocmai pentru că vrem să încurajăm formarea unei comunități unde discuțiile libere și variate nu sunt limitate câtuși de puțin.

AC:Ce tip de cărți să așteptăm de la Datagroup? Veți miza pe un anumit tip de apariții?
HL:Cărți bune, deosebite, speciale. Singurul criteriu după care ne ghidăm este valoarea operei, altfel nici nu am fi avut cum să ne propunem ca obiectiv publicarea de autori noi, necunoscuți. Nu o să fim ancorați într-un stil sau tip de carte anume, ba chiar dimpotrivă, vom încerca să acoperim o plajă cât mai largă de genuri.

AC:Ne puteți dezvălui câteva dintre noutățile editoriale pe care le pregătiți?
HL:Hai să vorbim despre cele două apariții ale finalului de an. Cameleon-baza este unul dintre cele mai inteligente, captivante și bine scrise sf-uri pe care le-am citit și sunt sigur că va fi foarte apreciat de fanii genului (și nu numai) iar Povestiri de la Olanu este o carte cu totul deosebită destinată celor care apreciază literatura lirică, încărcată de imagini spectaculoase, pline de culoare, mirosuri, trăiri și asocieri, connaisseurilor de gen ca să zic așa.
Pentru la anul avem pregătite câteva proiecte interesante despre care vom vorbi când le va veni vremea, dar pot să vă zic de pe-acum că unele sunt combinații de text, imagine și chiar video.

AC:Faptul că sunteți în Timișoara și nu în București este un dezavantaj?
HL:Trăim într-o lume extrem de mobilă unde distanțele s-au „micșorat” enorm și comunicarea este atât de facilă încât locul chiar nu are nicio importanță.

AC:Care este cea mai mare provocare pe care o întrevedeți pentru o editură nouă?
HL:Marea încercare pentru noi va fi fără nici urmă de îndoială câștigarea încrederii cititorilor în autori noi, în apariții proaspete și scoaterea lor din șablonul achiziționării de carte foarte cunoscută, care trebuie să fie în bibliotecă.

AC:Cum ați defini Editura Datagroup în 3 cuvinte?
HL:Patru, sloganul întregului grup: The same but better.
Advertorial





Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ilonka spune:

    Buna, sunt Ilonka,
    am scris o carte acum treizeci de ani, am tot ancercat s-o public dar nu am avut Banii, dar dupa ani de zile am ajuns an Spania si am reusit s-o public an Spaniola, la editura- United.pc. si ei ca d-voastra, cautau Autorii, si mi l-au publicat anul acesta an februarie, Editorialul este foarte multumit, se vinde an Germania, Marea-Britanie, America,.
    Acum mi-ar placea daca d-voastra puteti si vreti s-o publicati an Romaneste, mi-ar placea ca toti romanii sa ajunga s-o citeasca,,
    an spaniola cartea se numeste, La bella Eny y el bondadoso Alex,
    Iar an romaneste, Frumoasa Eny si bunul Alex,, daca sunte-ti de acord astept cu nerabdare raspunsul d-voastra,,

    raspunde

  2. dudu ionitza spune:

    cu tot respectul nu cred ca veti publica nicio carte a nimanui din romania
    a disparut proza scurta
    a disparut poezia sincera si eseul
    practic a disparut valoare intrinseca
    nu cred ca va intereseaza tanguirile in prozodie ale unor ofilite si nici proza obsedatilor sexuali cu atat mai putin
    eseul sau nuvela sobra
    ati ignorat valoarea arta sincera a celor care n-au vrut sa publice ,ei v-au invins definitiv ,ei diletantii,pentru care cartarescu este efectiv jalnic si de plans

    raspunde

  3. Posteuca Gabriel Ciprian spune:

    Bună ziua.Vreau să vă propun o altfel de lectură :Legenda pietrei magice-cele cinci ţinuturi.Dacă sunteţi interesaţi aştept un răspuns.Mulţumesc Anticipat.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro