bookblog.ro

---

Clopotul

Scris de • 16 October 2007 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Iris Murdoch
Rating: Clopotul rating - recenzii carti

Clopotul - recenzie carti

Iris Murdoch reprezinta unul dintre cele mai puternice nume ale literaturii postbelice. Un scriitor modern, dar de un clasicism ce o apropie foarte mult de Thomas Hardy, Henry James sau Tolstoi. Ca si ei, Murdoch incearca sa gaseasca in romanele sale un raspuns la numeroase probleme de etica.

Mi-ar fi foarte greu sa fac o clasificare intre romanele scrise de Murdoch pentru ca toate par a fi la fel de puternice, la fel de profunde si perfect construite.

Clopotul este cu atat mai surprinzator cu cat, pentru un roman scris la inceputul anilor 50, trateaza concomitent teme precum problemele religioase si cele de natura sexuala. Curajul si deschiderea cu care Murdoch analizeaza suprapunerea credintei peste viata sexuala, drama personajelor sfasiate intre doua realitati la fel de puternice, fac din Clopotul un roman ce se incumeta sa vorbeasca despre subiecte deseori tacute, dintr-un fals inteles pudism, sub tacere.

Actiunea este plasata intr-o societate religioasa inchisa, situata in imediata apropiere a unei manastiri - Imber. In acest microcosmos se reunesc personajele (nefericite), venite pentru a se redescoperi, pentru a regasi dragostea sau credinta. Aceasta mica societate inchisa, relatiile dintre membri ei, evolutia sentimentelor, toate parca gravitand in jurul unui clopot (niciodata acelasi), fac din Clopotul, nu doar un roman tratand teme spinoase, dar mai ales un roman filozofic.

Romanele lui Murdoch contin mereu un simbol central si o doza de misticism care se ridica incet, precum o ceata, pe parcursul romanului. Simbolul este tocmai un clopot (sau doua, in functie de interpretare) botezat Gabriel cu o istorie ciudata, dramatica si aparent vrajita. Clopotul Gabriel, dincolo de legendarul sau dangat care cheama moartea, este simbolul care pare sa concentreze in jurul sau intreaga forta emotionala a personajelor.

Romanul are o structura circulara, dar evolutiva - incepe si se incheie cu descrierea Dorei, eroina. La inceput Dora este prezentata ca fiind cu precadere amorala, prin urmare fara a fi raspunzatoare de alegerile pe care le face si mai ales de pacatele pe care le savarseste. Evolutia Dorei este una fermecatoare si surprinzatoare. Murdoch se dovedeste extrem de intuitiva cand vine vorba de monologul intern al personajelor de sex masculin (cu precadere Toby si Michael) si in analizarea in profunzime a personajelor centrale (Dora si Michael).

Clopotul este un roman despre religie, credinta, calugarie, ateism, sacrificiu, dragoste heterosexuala si homosexuala. Un roman care lasa urme adanci si care ridica intrebari pertinente. Un roman de exceptie.

O recenzie de: Ana-Maria Petritan

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. macsuta spune:

    excelenta recenzia! txs!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro