bookblog.ro

---

Galapagos

Scris de • 26 June 2007 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Kurt Vonnegut
Rating: Kurt Vonnegut - Galapagos rating - recenzii carti

Kurt Vonnegut - Galapagos - recenzie cartiIn opinia mea, Vonnegut este unul dintre acei scriitori care se folosesc cat se poate de bine de stilul "open-ended" - aici ma refer la faptul ca deznodamantul cartii este deja cunoscut inca din primele pagini ale romanului respectiv, fiind prezentate deja situatiile de la final. Un lucru deloc usor, avand in vedere ca posibila dorinta de a afla ce se intampla la finele cartii nu se aplica in acest caz. O metoda buna de contracarare a acestui neajuns este folosirea stilului satiric, la care Vonnegut se descurca cel mai bine.

Desi nu pare la prima vedere, Galapagos preia printre randurile sale o problema destul de controversata, mai ales in State, si anume cea despre Creationism si Evolutionism. Dupa cum se stie, aceasta polemica s-a manifestat inca de la formularea teoriilor lui Darwin din cartea sa intitulata Despre originea speciilor prin selectie naturala sau supravietuirea raselor favorizate de natura in cadrul luptei pentru existenta, aparuta in secolul XIX. In consecinta, fiecare parte a incercat sa vina de-a lungul timpului cu dovezi incontestabile ale validitatii teoriei pe care o considera a fi adevarata, iar in multe scoli s-a pus chiar problema schimbarii programei in conformitate cu parerile dominante din anumite perioade de timp.

Incepand cu mijlocul secolului XX s-a acceptat in general predarea materiilor legate de biologie si evolutionism in scoli, insa disputa dintre Darwinism si Creationism persista si astazi, cu atat mai mult incat in ultimii ani s-a formulat o noua teorie. Aceasta spune ca in dezvoltarea naturala a speciilor exista anumite elemente constructive care nu puteau sa evolueze de nicaieri, ceea ce demonstreaza o interventie divina. Ca exemplu au mentionat flagelul unei anumite protozoare, in care se pare ca acesti oameni de stiinta au vazut o scanteie a interventiei divine (pentru cine poate crede acest exemplu atat de concret).

In ceea ce priveste romanul lui Vonnegut, indiferent daca cititorul are pareri creationiste sau evolutioniste, stilul sau reuseste sa impace ambele tabere. Romanul vorbeste despre o presupusa apocalipsa a omenirii pe intreaga suprafata a globului, cu exceptia insulelor Galapagos, unde naufragiul vasului Bahia de Darwin reuseste sa dea nastere unei noi rase de oameni.

Din punct de vedere creationist se poate spune ca insasi interventia divina a putut fi aceea care a dat nastere firului comic al situatiilor, care doar legate intr-un anumit fel si la un anumit moment ar fi putut duce la naufragiul vasului. Micul grup de supravietuitori, personaje care sunt prezentate treptat pe parcursul romanului, devin in urma acestui iures de situatii neverosimile, stramosii unei rase care este nevoita sa evolueze pentru a putea supravietui pe acele insule, demonstrandu-se astfel si teoriile Darwiniste.

Vocea narativa este aceea a lui Leon Trout, fiul scriitorului de romane S.F. Kilgore Trout (personaj care apare si in alte lucrari ale lui Vonnegut, cum ar fi Abatorul cinci). Pe parcursul romanului Leon va deveni un personaj in sine, a carui poveste va fi spusa de catre el insusi, desi este o fantoma.

In ciuda ideilor despre Creationism si Evolutionism despre care am vorbit mai sus, Galapagos ramane in esenta un roman satiric, punandu-se in lumina o serie de lucruri urate ale civilizatiei noastre, dar si o parte din lucrurile care merita sa existe in continuare.

O recenzie de: Alin Gogan

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Gabriel Nita spune:

  Sunt curios ce ai vrut sa spui cu “In ceea ce priveste romanul lui Vonnegut, indiferent daca cititorul are pareri creationiste sau evolutioniste, stilul sau reuseste sa impace ambele tabere.”

  raspunde

 2. Alin spune:

  am vrut sa spun ca, daca esti un simpatizant infocat al uneia din cele doua teorii, atunci ideile din roman nu vor ajunge sa te deranjeze, el reusind sa atinga un echilibru din punctul asta de vedere.

  raspunde

 3. supermale spune:

  au trecut 2 ani ,
  da

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro