bookblog.ro

---

Noutăți la Bookfest 2017 – partea 1 (Polirom, Nemira, Litera, Crime Scene Press, RAO, Trei)

Scris de • 23 May 2017 • in categoria Noi aparitii, Recomandari

A sosit momentul mult așteptat de răsfăț literar! Între 24 și 28 mai ne găsiți la Romexpo la Bookfest 2017!

Iată ce noutăți ne-au atras nouă atenția:

Editura Polirom

mai drăguţ decît dostoievski de Nora Iuga , Angela Baciu - În mai drăguţ decît dostoievski, Nora Iuga şi Angela Baciu poartă un dialog într-un ritm alert, colocvial, abundînd în calambururi, satiră politică, observaţii cotidiene, referiri la lecturi, la lumea artistică, la evenimente de senzaţie cu coloratură locală.

Viața mea de Nicolae Breban -  Viaţa mea este o carte de o mare densitate epică, evocând şi totodată analizînd evenimente-cheie din existenţa marelui romancier. Viaţa lui Nicolae Breban se confundă, în mai mare măsură decît a oricărui alt scriitor român, cu monumentala sa operă.” (Bogdan Creţu).

Jurnal scoțian de Ioan-Florin Florescu - La mii de kilometri de casă, într-o lume în care cel mai mult îi lipseşte să vorbească româneşte, acest „român de pretutindeni”, cu minunatul său dar de povestaş, ne zice din cărţi şi din viaţă.

Hanul lui Manuc de Simona Antonescu - Hanul lui Manuc, la fel ca primele romane ale Simonei Antonescu – Fotograful Curţii Regale şi Darul lui Serafim –, se situează sub aceeaşi inscripţie heraldică: Dacă nu revezi trecutul, nu vezi prezentul şi nu prevezi viitorul.

Sînii verzi de Florin laru -  Deşi foarte diferite între ele, fiecare povestire a lui Florin Iaru îţi face poftă de următoarea. Unele sunt triste, altele ludice, însă toate se citesc pe nerăsuflate şi cu dorinţa ca, atunci când termini una, să existe mereu o următoarea.

Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit de Marius Oprea -  „Când prezentul nimiceşte utopia şi viitorul, ne rămîn ucronia şi trecutul. Scriind despre munca lui de gropar al comunismului (mai exact: „dezgropar„), arheologul şi poetul Marius Oprea şi-a descoperit vocaţia prozei lapidare, intense, mişcătoare.” (Sorin Antohi)

Mîţa Vinerii de Doina Ruști -  Plasată în Bucureştiul fanariot şi în epoca luminilor, povestea trece pe nesimţite de la faptele reale din anul 1798 la misterele unui cult de magicieni, ale căror fabuloase reţete culinare, notate cu acribie în Cartea bucatelor rele, scot la lumină gusturile vieţii arhaice şi rafinamentul unei bucătării fermecate, din vremuri de mult uitate.

Pereţi subţiri de Ana Maria Sandu - 17 poveşti dintr-un bloc cu patru etaje din Bucureşti. Vieţile personajelor comunică prin pereţii subţiri. În această comunitate de locatari vechi şi noi, intimitatea devine fluidă. Dincolo de uşile închise e o lume în mic, cu bucuriile şi tristeţile ei infinitezimale.

Transfer de Liviu Ioan Stoiciu - Un roman prin care cititorul este martor al vieţii cotidiene din anul 1977, marcată de sordid şi frică de autorităţi, dar şi de momentul marelui cutremur care a devastat România.

Cel care cheamă cîinii de Lucian Dan Teodorovici - O poveste reală despre încercarea de a supraviețui prin ficțiune, o narațiune alertă și acaparantă despre lumi care se construiesc acolo unde limitele organismului nu te lasă să ajungi.

Numele tău şi alte erezii de llinca Bernea - O versiune contemporană a Frumoasei şi Bestia, scrisă cu umor şi dramatism. O odisee a erotismului şi a melancoliei. Un manifest hedonist.

Omar şi diavolii de Dan Ciupureanu - „O revelaţie potenţată de un talent poetic de excepţie.” (Radu Aldulescu).

Caiet de cenzor de Liliana Corobca - Caiet de cenzor are ca punct de plecare corespondenţa fictivă dintre autoare şi şefa Biroului Documente Secrete din temuta Direcţie Generală a Presei şi Tipăriturilor (Cenzura), care în anii ’70 mergea personal la fabrica de hârtie să ateste arderea sau tocarea caietelor de cenzori (considerate secrete de stat) şi care, înainte să fugă din ţară în 1974, a sustras unul dintre aceste caiete. Acum, după patruzeci de ani, îl pune la dispoziţia cercetătoarei.

Ultraviolenţă de Bogdan Coşa - Ultima parte a trilogiei Poker, Ultraviolenţă este o analiză de cuplu – un roman despre singurătate şi dragoste.

Aleea Zorilor de Andrei Crăciun - „O carte chemată să umple timpul dintre două bătăi ale inimii. Aleea Zorilor este povestea inocenţei de dinainte să ni se întâmple viaţa.” (Andrei Crăciun)

Miere de Tudor Ganea - O poveste în crescendo, cu descrieri onirice, încadrate într-un timp magic şi un spaţiu transcendental, care au puterea de a-l vrăji iremediabil pe cititor.

Exitus de Adrian Georgescu - Uneori de o violenţă de neînchipuit, alteori cu totul înduioşător, Exitus ne arată faţa urâtă a societăţii măcinate de război, în care civilizaţia se transformă rapid şi brutal în sălbăticie şi se recâştigă apoi încet, cu fiecare act de umanitate ce aduce un licăr acolo unde întunericul pare etern.

Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu -  O carte a devenirii, presărată cu amănunte picante dintr-o familie instabilă, din lumea găştilor de la bloc, precum şi din spatele cortinei lumii culturale.

 

Editurile Nemira

Printre noutățile editoriale de la târg se numără un nou volum scris de binecunoscutul Bear Grylls, Supraviețuitorii - o carte despre poveștile de supraviețuire ale unor oameni extrem de diferiți care au făcut istorie prin experiențele lor limită.

În colecția Nautilus SF&F pasionații de science fiction vor găsi titluri noi precum Povestea vieții tale, de Ted Chiang, primul volum din seria Luna, Luna nouă de Ian McDonald, ediții revizuite ale seriei Cântec de gheață și foc de George R.R. Martin, trilogia Farseer de Robin Hobb, precum și debutul lui Adrian Mihălțianu cu romanul Epoca inocenței, din seria Terra XXI.

Pentru cititorii de Young Adult, la stand sunt romanele Replica de Lauren Oliver, Cruzimea de Scott Bergstrom și Vassa și noaptea de Sarah Porter.

În colecția de literatură Babel: romanul câștigător al Man Booker Prize și ecranizat anul trecut, Sentimentul unui sfârșit de Julian Barnes, Căsătorie de plăcere de Tahar Ben Jelloun (autor câștigător al premiului Goncourt), Așteptându-l pe Bojangles de Olivier Bourdeaut și multe altele.

Printre autorii români publicați în colecțiile Nemira se numără: Mara Wagner cu romanul În spatele blocului poetele Doina Ioanid cu Cele mai mici proze și Cosmina Moroșan cu Beatitudine (un eseu politic), în colecția de poezie Vorpal.

 

Editura Litera

Editura Litera invităm cititorii să descopere peste 1000 de titluri din toate domeniile, să participe la lansări de carte în prezența unor invitați de seamă, la acțiuni dedicate copiilor, să beneficieze de vouchere valorice, tombole și reduceri de până la 50%.

Iubitorii de ficțiune vor găsi la standul Editurii Litera romanul distins cu Premiul Man Booker 2016: Io contra Statele Unite ale Americii de Paul Beatty. Celebra serie autobiografică a scriitorului norvegian Karl Ove Knausgård - continuă cu volumul Dansând în întuneric.

Alte titluri foarte așteptate de cititori sunt Numele meu este Lucy Barton de Elizabeth Strout, nominalizare la Premiul Man Booker 2016, Un bărbat și o femeie de britanica Jojo Moyes, și A doua șansă de Kristin Hannah.

Un nou format al colecției Kronika va fi lansat la Bookfest odată cu titlul: Drumul spre iad, Europa 1914 – 1949 de Ian Kershaw.  În 1939, europenii aveau să înceapă un război în care uciderea civililor a ocupat scena centrală și care a culminat cu Holocaustul. Drumul spre iad ne spune această poveste cu înțelegere, fler și originalitate.

Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea nației, va lansa la Editura Litera, cartea Unde nu-i cap, vai de popoare!.  Opinii despre teme mari și mici din societatea românească, grupate în cinci capitole și condimentate cu desene de Mardale.

Ligia Pop, un nume recunoscut în domeniul alimentației raw food din România, propune cititorilor Un ghid al detoxifierii în 15 zile, pentru o experiență transformatoare.

Imprintul Introspectiv continuă seria cărților de dezvoltare personală, spiritualitate și psihologie cu noi volume precum Adevăratul refugiu de Tara Brach, Inteligență emoțională 2.0 de Travis Bradberry și Jean Greaves sau Învață să trăiești din nou de Patricia Ionea.

 

Editura Crime Scene Press

Negru de corb (premiat cu Duncan Lawrie Dagger pentru cel mai bun roman) și Fulger albastru de Ann Cleeves - Cele două volume fac parte din seria Shetland, serie care a marcat literatura britanică de gen, fiind inclusiv ecranizată într-un serial de mare succes produs de BBC. Cei care au terminat de citit toate cărțile Agathei Christie vor găsi o continuatoare remarcabilă și originală în Ann Cleeves, care a avut intuiția de a aduce romanul polițist clasic în zilele noastre. Sunt romane psihologice, de atmosferă, cu aromă specific britanică.

Adevărul absolut de James Rayburn (roman premiat cu Deutscher Krimi Preis) - James Rayburn (pe numele său real Roger Smith) este un autor care apare în premieră în colecția editurii. Romanul este o combinație extraordinară între realitățile brutale ale războiului modern și eleganța romanului de spionaj clasic. O carte dură, care te plimbă prin Statele Unite, Europa și exotica Thailandă.

 Trucaj de George Arion - Un nou volum din seria Andrei Mladin! Romanul ne încântă cu tonul ironic și totodată melancolic, arătându-ne un protagonist încă mai spumos și mai profund decât până acum. În timp ce încearcă să descâlcească ițele unui mister de pe o insulă ridicată din adâncuri, Andrei Mladin ne prezintă arta lui poetică.

 Moarte în ținutul secuilor de Caius Dobrescu - Caius Dobrescu, care revine în atenția publicului de mystery&thriller cu volumul de față, despre care Carmen Mușat spune că „are toate ingredientele necesare unui thriller politic: o intrigă bine articulată, suspans, personaje pregnante... ritm și intensitate stilistică.” Detectivul-arheolog Vlad Lupu caută legătura dintre persecuțiile din Ținutul Secuilor din anii '50, mafia locală din zilele noastre și dispariția misterioasă a unei studente naționaliste.

 

Editura RAO

Mercenarul întunericului de Dan Ioan Panțoiu - Elev eminent în ultimul an la Scoala Militară de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne de la Băneasa, Dúşan Panait primeşte, în urma cutremurului din 4 martie 1977, misiunea dificilă de a păzi ruinele blocului Scala şi de a supraveghea ca documentele şi valorile găsite sub dărâmături să fie predate organelor în drept. Ajuns asasin plătit, reuşeşte, în urma unor peripeţii extraordinare, să se răzbune pe cei care-i doreau moartea şi banii şi să se retragă, departe de acea lume a întunericului, din care fusese constrâns să facă parte. Naraţiunea este presărată şi cu momente pline de duioşie: amintirile lui Dúşan despre familia sa şi locurile copilăriei, întâlnirile cu femeile pe care le-a iubit, prieteniile care l-au legat de cei care i-au stat alături în împrejurările cele mai dificile.

O voce patetică și feroce de Dumitru Popescu - Romanul este o prezentare curajoasă a societăţii româneşti contemporane, în care piesele de mozaic, pe care cu toţii le percepem disparat, sunt asamblate într-o imagine amplă, oferindu-i cititorului un tablou completal actualităţii. Cartea este constituită în jurul unui personaj central, sociologul Niculae Codrin, victimă a unei Justiţii percepute ca arbitrară şi abuzivă. Eroul face închisoare, prilej pentru autor de a înfăţişa în amănunt ororile din puşcăria unde se recunoaşte împărţirea deţinuţilor în două categorii, cei de drept comun şi cei politici. Este eliberat pentru a suferi o intervenţie chirurgicală, şi revine alături de soţia sa, Dana. Aceasta, nemulţumită de faptul că soţul ei, rămas fără serviciu, nu-i poate asigura viaţa la care aspiră, îl părăseşte pentru un alt bărbat, dorind totuşi să-l păstreze drept amant. Într-un final, Dana, dezamăgită, revine alături de Nichi, vindecată, spune ea, de „bolnava patimă pentru bani“. Dar, când cei doi se hotărăsc să se ocupe de o gospodărie de la ţară, Nichi este arestat, din nou, în calitate de suspect.

Spionajul militar modern de Gheorghe Savu - Volumul va fi lansat joi, 25 mai, la ora 18:00.

Filosofia lui Habermas de Andrei Marga - Volumul va fi lansat joi, 25 mai, la ora 19:15.

Despre cultura de ieri și românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu de Narcis Dorin Ion -  Cartea cuprinde o serie de convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu, care au avut loc pe parcursul anului 2015 la Academia Română, constituind o adevărată biografie a reputatului istoric și om politic, sub forma interviului liber. În același timp este, în cuvintele autorului, o mărturie despre istoria, cultura și civilizația românilor, venită din partea unuia dintre cei mai subtili și rafinați istorici ai ultimei jumătăți de veac. Momentele-cheie ale acestei deveniri publice a academicianului Răzvan Theodorescu sunt relatate cu un farmec aparte, prin portretizări de neuitat ale unor oameni politici importanți ai tranziției noastre nesfârșite sau prin crochiuri ale unor auguste personaje care au vizitat România în ultimul sfert de veac. Volumul va fi lansat vineri, 26 mai, la ora 18:00.

Mai sunt judecători la Berlin de Dan Radu Rușanu - Dan Radu Ruşanu, finanţist şi om politic, membru al Partidului Naţional Liberal din ianuarie 1990, „eminenţa cenuşie“ a partidului şi negociatorul desemnat de toate conducerile PNL în relaţia cu celelalte partide. În mai 2013, s-a autosuspendat din partid, ca urmare a nominalizării sale de către Parlament în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În 2014, printre alte măsuri, ASF a introdus administrarea specială la S.C. Astra Asigurări, prilej cu care preşedintele României la acea vreme, Traian Băsescu, a afirmat: „Dacă au introdus Astra într-o astfel de procedură în mod nejustificat, cred că ar trebui să fie consecinţe...“ „Consecinţele“ au urmat la numai cinci zile după acuzaţia de incompetenţă adusă de către preşedintele României lui Dan Radu Ruşanu: pe 25 februarie 2014, acesta a fost arestat. Prilej cu care şi-a propus să devină nu neapărat scriitor de închisoare, ci autorul acestei cărţi despre ceea ce înseamnă culisele puterii în România postdecembristă, scrisă cu un real talent de povestitor. O carte cât un bun roman politic contemporan. Volumul va fi lansat sâmbătă, 27 mai, la ora 14:00.

 

Grupul Editorial Trei

Trei prieteni în căutarea înțelepciunii de Christophe André, Alexandre Jollien și Matthieu Ricard - o carte care ne oferă trei perspective diferite şi totuşi îngemănate, trei căi pe care oamenii, de-a lungul timpului, le-au parcurs pentru a ajunge la înţelepciune: cea a religiei, cea a filosofiei şi cea a psihologiei.

În ape adânci de Paula Hawkins - Un thriller alert, provocator, ce analizează caracterul iluzoriu al emoției și al amintirii, precum și modul tulburător în care trecutul se poate insinua în prezent. „Fiindcă așa începe: cu înotul vrăjitoarelor – proba de apă. Acolo, la bulboana mea, în acel liniștit colț de paradis aflat la mai puțin de o milă de unde sunt în clipa asta, aici le aduceau, le legau și le aruncau în râu, ca să se scufunde sau să înoate.

Se spune că femeile au lăsat ceva din ele în apă, se spune că apa păstrează ceva din puterile lor, fiindcă de atunci, le-a atras spre țărmurile sale pe cele fără noroc, pe cele disperate, pe nefericite, pe rătăcite. Vin aici ca să înoate cu surorile lor."

Saga favoritelor de Jean des Cars - Reunește portretele sclipitoare ale celor mai ilustre favorite. Apropiate puterii, exercitându‑și influența adesea într‑o manieră clandestină, ele alcătuiesc un galant cortegiu de femei cărora importanți bărbați de stat le datorează mult.

Istanbul de John Freely – O incursiune istorică fascinantă, prin fabuloasa capitală a Imperiilor Roman, Bizantin şi Otoman, singurul oraş din lume care se întinde pe două continente – o metropolă cu o aşezare magnifică, după cum scria cândva un poet, „înconjurată de o ghirlandă de ape…“

Povestea fetiței pierdute de Elena Ferrante - Ultimul roman din Tetralogia napolitană. Elena Lila au ajuns acum la vârsta maturității; amândouă au avut parte atât de împliniri, cât şi de eşecuri. Dincolo de toate, prietenia lor a rămas punctul în jurul căruia le gravitează viețile. Au luptat să scape de cartierul sărăcăcios din Napoli în care au crescut. Elena s-a căsătorit, s-a mutat la Florența şi a publicat câteva cărți bine primite. În acest ultim volum al tetralogiei, asistând neputincioasă la disoluția lumii pe care şi-a creat-o, decide să se întoarcă la Napoli. Lila, de pe altă parte, n-a reuşit niciodată să se îndepărteze de oraşul copilăriei. A început o afacere de succes, dar asta a adus-o mai aproape de conflictele violente din sânul comunității măcinate de ură, şovinism şi agresivitate. Cele două eroine se atrag, se resping, se influențează reciproc, se îndepărtează şi apoi se regăsesc, se invidiază şi se admiră la nesfârşit. Viața le supune la noi provocări, dar Lila şi Elena descoperă, fiecare în ea însăşi, dar şi în cealaltă, forța necesară pentru a merge mai departe.

Diavoli fragili de Radu Găvan - O carte despre consumare, renaștere și eliberare. „Radu Gavan m-a cucerit de la prima carte, insa abia acum, cu Diavoli fragili a iesit la iveala uriasul sau talent scriitoricesc. Cu cel de-al treilea roman, Radu Gavan face un salt extraordinar spre MAREA literatura. Intr-o discutie prieteneasca, Radu imi spunea ca are senzatia ca acest roman e ca un monstru care o sa se ridice si o sa umble de unul singur prin lume, iar asta am simtit si eu in timpul lecturii.

O carte despre fragilitatea liniei ce desparte binele de rau, realitatea de fictiune, o carte despre consumare, renastere si eliberare. O minunata pledoarie pentru scanteia vie a literaturii si tributul pe care uneori arta si creatia le cer omenescului din noi." Camelia Cavadia

Mă cheamă Charles Saatchi și sunt artoholic de Charles Saatchi  - Volumul în care Saatchi răspunde întrebărilor jurnaliștilor și cititorilor despre artă, publicitate, bani, Dumnezeu, muncă, religie, droguri, prietenie etc.

Oprește-te puțin și privește în jur. Cum să fii calm și atent într-o lume grăbită de Haemin Sunim. Mesajele simple ale autorului – scrise mai întâi ca răspunsuri la întrebările primite pe rețelele de socializare – se adresează direct anxietăților care au devenit parte a vieții moderne.

 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro