bookblog.ro

Lexiconul inutilitatii

de Alexander von Schonburg

Nemira, 2011

240 pagini

Categoria: Literatura contemporana

Afla mai multe sau cumpara cartea

Periuţe de dinţi electrice, horoscoape, produse light: avem cu adevărat nevoie de ele? Sau de crize de relaţie? Trebuie să fim mereu disponibili la telefon, sau să „rămânem prieteni” după divorţ? Care este adevărul, nu am putea cumva renunţa la suvenire, la stilul cool sau la sfaturile bine intenţionate? Autorul de bestselleruri Alexander von Schönburg explică, în cel mai amuzant stil, de ce viaţa ar fi mult mai frumoasă dacă am şti să renunţăm la lucrurile de care, în esenţă, nu avem nevoie.

Când consumul este ridicat la rang de principiu, când produsele „exclusive“ sunt la îndemâna oricui are bani să şi le cumpere, renunţarea la luxul strident, ostentativ, devine un procedeu distinctiv al autenticei aristocraţii, care dintotdeauna, la fel ca spiritul critic al intelectualilor, şi-a făcut un crez din a înota împotriva curentului.
Cititorul cultivat, cu suficient spirit critic, ştie prea bine că „le style c’est l’homme“ cum decretase venerabilul Buffon sau că „a fi“ înseamnă mai mult decât „a avea“, conform tezei lui Erich Fromm.
Consolatoarea pledoarie pentru o redescoperire a plăcerilor simple ale vieţii, ale binefacerilor imateriale ale culturii în si­tuaţia unui nedorit, dar inevitabil „impus program individual de austeritate“, echivalează întru câtva cu încercarea de a-i converti pe epicurieni la stoicism.
Într-un cuvânt, obiectele şi ticurile care ne răpesc timp şi bani, diminuând calitatea vieţii, în frumoasa, dar nerentabila ei simplitate.
„Schönburg simte şi redă perfect spiritul vremurilor noastre.”Die Weltwoche
„Un regal de amuzament!”FHM
„Un adevărat vademecum al rafinamentului.”Wirtschaftswoche

« Toate cartile din categoria „Literatura contemporana“.

« Afiseaza toate cartile.

Copyright ©2011 Bookblog.ro