bookblog.ro

---

Rondo Capriccioso

Scris de • 18 July 2007 • in categoria Lit. contemporana

Autor: Lorena Lupu
Rating: Lorena Lupu - Rondo Capriccioso rating - recenzii carti

Lorena Lupu - Rondo Capriccioso - recenzie cartiDe la Bookcrossing #3 am plecat, in urma unor recomandari calduroase, cu romanul de debut al Lorenei Lupu. Nefiind o amatoare de literatura romana contemporana (si nu o spun cu mandrie) am inceput sa citesc cu sentimentul acela de "hai s-o fac si pe-asta"; romanul era oricum destul de scurt, iar descrierea de pe coperta patru nu anunta un subiect complicat. Am terminat de citit intr-adevar in aceeasi zi, dar nu numai din cauza numarului redus de pagini; cat despre descrierea romanului, cred ca cine a scris-o i-a facut o mare defavoare autoarei.

Rondo Capriccioso oscileaza intre un roman de vara si unul cu semnificatii mai profunde decat ar aparea la prima vedere. Prima impresie e usor de argumentat: trebuie sa ai o dupa-amiaza libera in care sa citesti romanul, altfel iti va parea rau ca te-ai oprit; pur si simplu "te prinde". Naratoarea, o proaspata absolventa de Teatru, este atat de naturala si sincera incat sunt momente in care nu poti sa iti stapanesti un hohot de ras. Apoi, totul este atat de" "contemporan", de la cafeneaua "Nescafe" din pasaj de la Universitate si aglomeratia din Piata Amzei pana la umilintele pe care trebuie sa le indure cam toti absolventii de Teatru pentru a putea spera la o cariera.

In ceea ce priveste profunzimea, ai putea spune ba ca se strecoara printre randuri, ba ca este strigata in gura mare de catre naratoare: ea, naratoarea, o iubeste, o idolatrizeaza, o admira nespus pe Ea, actrita desavarsita care are repetitii pentru cate trei premiere, care poate interpreta magnific orice piesa, care si-a pastrat vitalitatea, simtul umorului si respectful fata de oameni in ciuda varstei nu tocmai "fragede" (sa nu se inteleaga ca ar fi vorba de vreo" persoana in etate, totusi) si al carei nume nu il aflam nici macar la sfarsit.

Toate acestea intr-un interval de timp destul de scurt, in care naratoarea fusese angajata ca asistenta (de fapt calul de tras la caruta) a regizorului care ar fi trebuit sa se ocupe de piesa in care singurul personaj este jucat de Ea. Atat; nu este nimic de natura sexuala, cum crede la un moment dat un regizorul superficial. Este vorba despre un sentiment care inalta o persoana, un respect profound si senzatia ca nu ajunge timpul pentru a invata tot ce s-ar putea de la cel pe care il admiri.

Frumusetea vine din limbajul cu care tanara absolventa isi exprima parerile, ideile, ingrijorarile, fie cu voce tare, fie in gand, din atitudinea ei de persoana "dezghetata" si din felul cum o descrie pe Ea, pe care ajungi sa o indragesti inevitabil. Mi s-a parut ca seamana destul de mult cu autoarea, al carei blog am apucat sa il frunzaresc putin - daca gresesc, sa imi fie iertat. Si mai vine si din finalul destul de ciudat, care poate fi interpretat in macar doua moduri, dar care cel mai probabil o cinsteste tot pe Ea.

O recenzie de: Raluca Alexe





Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Jen spune:

    perfect timing, eu am terminat ieri cartea :) mi-a placut foarte mult, mai mult decat ma asteptam. citisem acum cateva luni ultimele cateva capitole, dar nu pricepusem prea mult (duh). asa ca ieri am luat-o de la inceput si m-a insotit intr-o calatorie cu troleul prin minunatul bucuresti…

    all in all, si mie mi-a placut cel mai mult limbajul. si cred si eu ca naratoarea seamana destul de mult cu lorena… cel putin asa mi se pare mie din cat am vb cu ea.

    raspunde

  2. Woodisor spune:

    Ea este probabil Eva… eternul spre care tinde orice femeie la un anumit punct in viata. Oricum mi-ai facut pofta sa o citesc… poate pun si eu mana pe ea.

    raspunde

  3. Jen spune:

    uff, suna prea elevat asa, cu eva… si ‘eternul feminin’ imi aduce aminte de comentariile din liceu, bleah. e pur si simplu un mentor, de care majoritatea avem nevoie la un moment dat. imi place sa cred ca naratoarea a iesit din poveste cu florile de la Ea si cu ceva mai multa incredere.

    raspunde

  4. Woodisor spune:

    E… eva… ziceam si eu :) ceva de care sa ma leg. Oricum, cred ca fiecare in viata are un model pana la un anumit punct. Fie model feminin, fie masculin……. :)

    raspunde

  5. Amestecul de autobiografic si fictiune din romanul Lorenei face ca “Ea” sa fie cate putin din toate: si persoana posibil reala, si actrita cunoscuta, si Ideal (etern feminin, you know) si proievis proiectat cu maiestrie in randuri de catre autoare. Adevarul e intotdeauna undeva la mijloc sau… “adevarul” separat de literatura nici macar nu e relevant, in conditiile in care a dat nastere unei carti minunate…

    @ Raluca, ma bucur doar ca ti-a placut. Sa nu uiti s-o aduci la urmatorul Book Crossing, sa o “savureze” si altii.

    @ Woodisor, cartea o iei de la BookCrossing sau… de la mine :)

    @ Jen, vei fi in Vama pe 21?

    raspunde

  6. Woodisor spune:

    Alexandra… roger that… I’m coming soon home

    raspunde

  7. adela spune:

    Se pare Raluca ca ti-a placut cartea. Cand am vazut-o pe Lorena la Cafeneaua Erotica am avut senzatia ca ma intalnesc cu unul dintre personajele cartii. Poate cu asistenta in mare parte si cand a citit/interpretat era EA. Carte este superba si de abia astept in toamna urmatoarea.

    raspunde

  8. Jen spune:

    Alexandra: da, daca nu apare nimic neprevazut, o sa vin.

    Woodisor: am si eu cartea, daca vrei.

    raspunde

  9. Pingback: Rondo Capriccioso [2007] | blog

  10. Pingback: Lorena Lupu - Rondo Capriccioso [2007] | sapte arte

  11. Pingback: Lorena Lupu – Rondo Capriccioso [2007]- Carti.Sapte-Arte.ro

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro