bookblog.ro

A New Brand World

Scris de • 4 July 2009 • in categoria

Titlu: A New Brand World
Autor: ,
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2002
Numar pagini: 220
ISBN: 0-14-200190-2

Coperta cărţii A New Brand World - 8 Principles for Achieving Brand Leadership in the 21st Century are în centru un ou care stă suspendat în aer (vezi umbra de sub ou!). Imaginea oului, plus cuvintele "new" şi "world" sugerează faptul că ceea ce au pregătit autorii în paginile acestei cărţi este ceva nou pentru cei interesaţi de marketing în general şi de branding în particular.

Titlul cărţii nu poate să nu ne ducă cu gândul şi la cartea lui Aldous Huxley, Brave New World, o carte care, asemănător cărţii A New Brand World (capitolul opt, Brand Future), face predicţii despre o societate a viitorului bazată pe interacţiunea omului cu tehnologia.

Scott Bedbury este un nume "greu" în lumea marketingului şi al brandurilor, fost angajat al companiilor Nike, unde a fost implicat în campania "Just do it" şi, respectiv, Starbucks, unde a ajutat la răspândirea cafenelei în mii de locaţii din SUA. A părăsit viaţa tumultoasă a viitoarelor multinaţionale pentru a se dedica familiei şi scrisului. Rezultatul a fost excelentul volum A New Brand World, un manual de branding care ar trebui să se afle în biblioteca oricărei companii, indiferent de mărime sau domeniul de activitate.

Folosind zeci de exemple din propria experienţă, Scott Bedbury introduce 8 principii pentru a obţine brand leadership în secolul 21.

1. Măsurarea puterii unui brand pe baza răspândirii brandului printre consumatori este o greşeală enormă. Faptul că un brand se află în toate reclamele posibile şi imposibile nu înseamnă automat că este şi un brand respectat de către consumatori.

2. Trebuie să-ţi cunoşti brandul înainte de a-l dezvolta. Bedbury exemplifică acest principiu cu două povestioare referitoare la primele lui zile la Nike şi Starbucks, când a fost încurajat să facă cunoştinţă cu valorile care au stat la baza formării celor două companii: sportul de performanţă şi, respectiv, cafeaua de calitate.

3. Doar pentru că poţi, nu înseamnă că şi ar trebui. Extinderea şi asocierea brandului cu companii mari, doar de dragul creării unei vizibilităţi mai mari pentru propriul brand, nu este întotdeauna cea mai bună modalitate de a-ţi satisface clienţii fideli. Nu trebuie scăpată din vedere compatibilitatea companiei cu care doreşti să colaborezi. Au cele două branduri valori comune?

4. Formează o relaţie cu clienţi bazată nu numai pe produsul pe care-l vinzi. Crearea unui sentiment de apartenenţă la o anumită comunitate care împărtăşeşte aceleaşi pasiuni şi valori este o modalitate de a-i face pe clienţi să înţeleagă că brandul tău este deasupra produsului finit de pe rafturile din magazine. Bedbury exemplifică acest principiu printr-o povestioară legată de iubitorii motocicletelor Harley-Davidson, care, indiferent unde s-ar afla în lume, s-ar simţi la fel de bine în compania altor motociclişti pe Harley.

5. Orice contează. Acest principiu se referă la nevoia de a-ţi prezenta brandul în cea mai impecabilă formă, indiferent unde şi când va intra clientul în contact cu brandul tău. De aceea, afirmă Bedbury, într-o cafenea Starbucks nu doar cafeaua contează, dar şi muzica ambientală, promptitudinea angajaţilor, decoraţiile de pe pereţi şi starea toaletei. Practic, orice contează!

6. Toate brandurile au nevoie de părinţi buni. O influenţă enormă este exercitată asupra brandului de înşişi preşedinţii şi managerii de top ai fiecărei companii în parte. Dar părinţii unui brand nu sunt doar cei câţiva de la vârful mesei de şedinţe. Fiecare angajat are o influenţă tot atât de mare la creionarea calităţi unui brand.

7. Mare nu înseamnă neapărat şi prost. Atâta timp cât companiile care ajung în vârf nu uită de unde au plecat şi pentru cine au creat un brand care se află la apogeu, a avea succes nu e ceva rău. Dar, cu cât devine mai mare compania, cu atât se va afla mai mult în ochii publicului şi, în special, al mass-mediei, care te va "amenda" de fiecare dată când te depărtezi de valorile care te-au ridicat în vârful piramidei.

8. Relevanţa, simplitatea şi umanitatea - nu tehnologia - vor face diferenţa între brandurile viitorului. Indiferent cât de tehnologizate vor fi companiile viitorului, capacitatea unui brand de a participa la umanizarea lumii în care trăim va fi, în cele din urmă, marca unui brand puternic.

A New Brand World - 8 Principles for Achieving Brand Leadership in the 21st Century este o carte ce încurajează actualele şi viitoarele companii să nu se concentreze doar asupra profitului, ci să-şi nutrească brandul ca pe propriul copil, nescăpând niciodată din vedere valorile care stau la fundaţia lui.

    Categorie: | Autor: , | Editura:



    Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. razvan spune:

      Bună ziua. Vreau să semnalez câteva greÈ™eli în textul de mai sus.
      În enumerarea celor 8 principii, la punctul 8, “capacitatea unui brand de participa la umanizare lumii” ar trebui sa fie “capacitatea unui brand de a participa la umanizarea lumii”.
      La punctul 6, “însuÈ™i preÈ™edinÈ›ii” ar trebui să fie “înÈ™iÈ™i preÈ™edinÈ›ii”.
      În enunÈ›area primului principiu, “o greşală enormă” ar trebui să fie “o greÈ™eală enormă”.
      În paragraful de dinaintea listei de principii, prenumele autorului e scris cu un singur ‘t’. (Scot, nu Scott).
      Cu un paragraf înainte, “multinaţioanle” ar trebui să fie “multinaÈ›ionale”.
      Iar capitolul 8 probabil că se numeÈ™te “Brand future”.
      — Razvan Ionescu

      raspunde

    2. aralya spune:

      Preferatul meu este numărul 8 :)

      raspunde

    3. Online TV spune:

      Foarte interesante principii. Cred ca este tare greu sa il indeplinesti macar pe unul, dar aici ele sunt 8, deacea cred ca aceste principii sunt dedicate firmelor mari, cu o sectie de marketing mare, dar nu firmelor mici sau individuale.

      raspunde

    4. Pingback: Branduri, librării, cititori şi tir cu arcul | Jurnal de departe

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro