bookblog.ro

Aici mi-am găsit pacea

Scris de • 10 July 2019 • in categoria

Titlu: Din Liverpool în Carpați. Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 381
ISBN: 978-606-586-420-6
Cumpara cartea

Povestea Arabellei McIntyre-Brown te face curios pe mai multe planuri: cel evident – Ce caută o jurnalistă britanică în inima Transilvaniei și de ce a lăsat Marea Britanie pentru... satul Măgura ? și cel mai subtil – cum putem folosi loviturile pe care inevitabil viața ni le dă pentru a construi alte începuturi și alte vieți ?

Citind cartea, primești răspunsuri la aceste întrebări, dar și o doză de frumusețe transilvăneană, care te face să visezi cel puțin la o vacanță... în România. Poate pe unii îi va și inspira să încerce mirajul unui început absolut, în alte locuri și cu alți oameni.

După cinci ani petrecuți la Măgura, în 2016, Arabella McIntyre Brown a publicat „Din Liverpool în Carpați”, un volum de memorialistică, în care a scris pe larg despre românii pe care i-a întâlnit, despre acest sat transilvănean pe care îl numește „Itaca mea”, despre bucuriile și dificultățile unei vieți care are prea puțin în comun cu un trai urban din Liverpool.

Autoarea reușește să zugrăvească o imagine a satului românesc, așa cum rar mai întâlnim în scrierile vremurilor noastre: cu secvențe idilice, natură bogată de care oamenii mai știu să se bucure, cu vecinii care îți intră în casă fără să bată la ușă, și mult umor. Lumea urbană, permanent grăbită pare foarte departe de satul Măgura:

Acum, că antenele satelit au infestat satul, toată lumea se uită la emisiuni de prost gust gen reality show sau la emisiuni mondene, despre așa zise celebrități – dar acestea sunt la ani lumină de traiul din Măgura, încât par SF față de viața pe care o trăiesc oamenii aici.”

Sunt deosebit de frumoase descrierile pe care autoarea le face naturii transilvănene, iar pasiunea ei pentru plante, animale și păsări este evidentă și contagioasă. Capitolul „Pajiști, pășuni și fânețe”, în care se vorbește despre viața crescătorilor de animale de la munte, într-o manieră jurnalistică, este unul absolut fermecător, poate și în contextul pericolului pe care depopularea satelor de munte îl implică. O frumusețe pe care o avem, se pare, pentru foarte puțin timp, dacă nu ne hotărăm să facem ceva pentru protejarea ei.

Scriitoarea oferă cu generozitate și răspunsul la întrebarea „de ce România rurală ?”

Simt o legătură profundă cu Transilvania și nu-mi doresc să mai plec vreodată de aici. Nu mai am niciun fel de posesii în Marea Britanie, cu excepția legăturilor sentimentale, a prietenilor, a rudelor și a amintirilor – pe care le prețuiesc. Dar această viață din Munții Carpați este simplă, în vreme ce lumea se învârtește nebunește în jur. Aici mi-am găsit pacea.”

Vă las să descoperiți și alte răspunsuri în cartea Arabellei McIntyre-Brown.

  • Plusuri

    Stilul narativ „curat” care are forța de a construi o imagine fermecătoare a satului românesc.
    Descrierile impresionante ale florei și faunei din Transilvania.

  • Recomandari

    O lectură plăcută despre începuturi și frumusețea schimbărilor.

Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Crișan Maria spune:

    Ești superbă!!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro