Banii și capcanele din spatele lor
Scris de Roxana Rosebud • 1 August 2014 • in categoria Economie
Autor: Hanno Beck
Rating:

Editura: Globo
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Ioana Constantin
Numar pagini: 288
ISBN: 978-606-93323-6-8
În volumul de faţă, Hanno Beck a adunat o serie de povestiri mai mult sau mai puţin amuzante şi ironice despre efectul de turmă în acţiunile bursiere, despre incapacitatea noastră de a aduna o rezervă financiară pentru bătrâneţe, despre câţi bani ajungem să cheltuim anual pe nimicuri, şi nu în ultimul rând despre faptul că suntem uşor influenţaţi de o vorbă bine plasată şi cădem de îndată în cursa agenţilor de marketing.
Citind această carte, NU vom deveni imediat experţi în afaceri şi NU vom investi fără greş în acţiuni profitabile, ci vom reuşi să privim dintr-o altă perspectivă evenimentele financiare cu care ne confruntăm. Sunt de părere că scopul lui Beck a fost să ne facă capabili să ne înţelegem propriile greşeli. Iar cei care vor reuşi acest lucru, vor avea o şansă de a schimba ceva, vor câştiga o viziune asupra propriilor slăbiciuni.
Exemplificând o serie de povestiri (sinuciderea în masa în jungla din Guyana, felul în care Dustin Hoffman îşi gestiona banii in borcane de muraturi înscripţionate cu diverse etichete de cheltuieli: mâncare, cărţi, distracţie etc. În momentul în care banii dintr-un borcan se terminau împrumuta bani de la prieteni pentru că: „Nu pot să iau, pur şi simplu, banii din alte borcane”), diverse experimente şi anecdote despre milionarii avari (Kamprad – fondatorul Ikea – spăla vasele de unică folosinţă, Schumacher – mergea din Elveţia în Germania să cumpere gem, deoarece acolo era mult mai ieftin), Hanno doreşte să ne explice greşelile comise şi cum putem „să ne păstrăm mintea limpede în probleme financiare”).
Cartea este structurată pe 11 capitole, fiecare dintre ele tratând un subiect adesea regăsit în activităţile cotidiene şi folosit de majoritatea vânzătorilor: ancorarea, fenomenul relativităţii, publicitatea, toate acestea reprezentând mici jocuri psihologice menite să ne îndemne să cădem de partea lor. O îmbinare nefastă şi foarte des întâlnită o reprezintă framing-ul şi preferinţa noastră pentru câştig. Beck ne prezintă un exemplu foarte sugestiv: „Ce anume credeţi că este mai scump: o maşină cu toate dotările extra care costă 33 000 de euro, dar pentru care vânzătorul vă acordă o reducere de 3 000 de euro, sau aceeaşi maşină la 27 000 de euro plus un supliment de 3000 pentru dotări extra? Bineînţeles că ambele maşini sunt la fel de scumpe, însă prima variantă ni se pare mai ieftină pentru că reducerea de preţ ne concentrează atenţia asupra economiei pe care o facem”. Cartea abundă în astfel de exemplificări şi (spre bucuria noastră) şi rezolvări.
Volumul de faţă este mai mult decât un amestec de istorisiri financiare. Este o carte în care ni se oferă strategii de management a dificultăţilor bursiere, sfaturile utile, răspunsuri la probleme economice, şi cel mai important din punctul meu de vedere, ne sunt expuse modalităţi prin care ne putem feri de capcanele psihologice la care suntem expuşi din cauza tranzacţiilor, sau, pur şi simplu, din cauza unei contabilizări mentale deficitare.
-
Plusuri
Ne este oferită o nouă viziune asupra problemelor financiare cu ajutorul povestirilor amuzante, dar şi o colecţie impresionantă de sfaturi utile pe care le putem aplica în viaţa de zi cu zi.
-
Minusuri
Sunt folosiţi anumiţi termeni tehnici, care pot îngreuna lectura.
-
Recomandari
Persoanelor care se confruntă cu situaţii economice dificile şi care doresc o rezolvare rapidă şi explicată pas cu pas, dar şi cititorilor care doresc să nu cadă pradă jocurilor psihologice utilizate de marii comercianţi şi care vor sa aibă un control riguros asupra situaţiei lor financiare.