bookblog.ro

David Lodge: Portret al unui scriitor atipic

Scris de • 9 August 2016 • in categoria

Titlu: Născut într-un ceas bun
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 536
ISBN: 978-973-46-5920-3

E dificil de imaginat o lume literară fără umorul lui David Lodge. Prima întâlnire avută cu proza lui a fost în anii de liceu, continuând apoi să îl citesc în vacanțele de vară sau în zilele când căutam o proză diferită, comică și satirică, a societății contemporane. Suntem obișnuiți să ne imaginăm oamenii din spatele personajelor ca persoane oarecum diferite, cu întâmplări spectaculoase în trecutul lor, ale căror trăsături se împletesc cu personajele imaginate, create după chipul și asemănarea lor.

Omul din spatele ficțiunii lui David Lodge intrigă, dar nu prin nonconoformism, evenimente bizare sau întâmplări spectaculoase care să-i fi proiectat traiectoria de scriitor, ci prin însăși simplitatea vieții sale. Printre primele lucruri pe care le aflăm despre David este importanța catolicismului în viața lui, fiind un membru practicant și respectând cu sfințenie dogmele religioase – cel puțin în prima parte a vieții sale. Educația catolică, spre deosebire de James Joyce – ,,scriitorul pe care îl veneram mai mult decât pe oricare altul” (415) – l-a definit în mod pozitiv și i-a ,,stimulat inteligența” (7), deși pe parcursul cărții nu ezită să critice iraționalitatea din spatele unor practici religioase.

,,[…] pentru mine, un membru al minorității catolice dintr-o Anglie declarativ creștină, dar de fapt în mare măsură laică, a rămâne catolic practicant era un gest de autodefinire pozitivă și o sursă de idei, simboluri și dileme morale ce puteau fi exploatate în scris – mai ales în scrierile de ficțiune.” (110)

Cu o copilărie fericită, în care doar anii de război s-au evidențiat prin duritatea lor, David datorează tatălui său, ,,muzician de orchestră”, latura sa artistică, în timp ce mama ,,inteligentă, dar lipsită de ambiții” (20), avea ca principal rol, după anii de război, grija de casă. Relația dintre părinți va fi cea care îi va influența într-o oarecare măsură relația și rolul oferit viitoarei sale soții, Mary, o tânără catolică inteligentă, cunoscută încă din anii de studenție, dar care a trebuit să renunțe pentru o bună bucată de timp la cariera sa din cauza celor trei copii. Cel de-al treilea dintre ei, Cristopher, născut cu sindromul Down, va fi însă, paradoxal, cel care îi va face pe părinți să se oprească în respectarea mult prea strictă a cerințelor catolice și va fi imboldul de care Mary avea nevoie să își construiască o viitoare carieră.

Deși vorbește despre principalele evenimentele care i-au marcat existența, David Lodge pune accentul pe cele care l-au influențat ca scriitor. Aflăm astfel despre mătușa Eileen și recomandarea ei de lectură a cărții lui Jerome K. Jerome, Trei într-o barcă, carte care l-a influențat, dar nu într-un mod de care să fi fost cu totul conștient. De asemenea, comediile radiofonice pe care le-a ascultat de mic, precum ITMA – It’s that Man again și Much-Binding-in-the-Marsh, au contribuit la umorul ce avea să-i definească creația mai târziu.

Pe lângă principalele evenimente din viața sa și evoluția gândirii proprii, David Lodge face o descriere amănunțită a Angliei postbelice, a societății engleze, a sistemului universitar englez, comparat uneori cu cel american. Nu trebuie uitată nici prietenia strânsă cu Malcom Bradbury, care, prin sfaturile și personalitatea sa, a contribuit la filonul comic ce avea să îi devină lui David amprentă literară.

Ca profesor universitar, David Lodge a avut nevoie de o perseverență pe care puțini o au, fiind conștient de lucrurile descrise de Lionel S. Lewis în cartea sa pe care David Lodge a trebuit să o recenzeze și să se regăsească în ea ca personaj, Scaling the Ivory Tower: Merit and Its Limits in Academic Careers, și așa cum prietenul său Park Honan îi transmite, că probabil ,,toate sunt năpădite de rude, pile, incesturi și șefi de departamente cu mințile duse, strânși cu ușa de foști absolvenți plini de bani.” (331)

Vom găsi de asemenea pagini dedicate scriitorilor predați, pagini sumare despre teorii literare, despre feminism și impactul din acei ani, cât și pagini care vorbesc despre geneza propriilor sale romane. Toate aceste pagini și comentarii, scrise din perspectiva unui profesor universitar în analiza lingvistică și stilistică a textelor literare, vor reprezenta adevărate delicii pentru cititorii pasionați de mecanismele literaturii, dar vor îngreuna lectura celor care vor să descopere doar o înșiruire de evenimente din viața scriitorului.

Care e imaginea ce rămâne după Născut într-un ceas bun? David este un om ,,de modă veche”, inhibat în primii ani ,,de scrupule morale și de firea mea excesiv de precaută” (137), dar conștient de propriile greșeli și care nu ezită să critice instituțiile care l-au definit, jucându-se cu dilemele morale din viața sa în plan literar, egocentric pe alocuri, un om care la nivel profesional a îmbinat cu succes două cariere pe care și le-a dorit încă de la șaisprezece ani – cea de romancier și cea de profesor – dar pentru care familia și prieteniile formate au jucat de asemenea un rol central în ceea ce avea să devină scriitorul David Lodge.

  • Plusuri

    Sinceritatea scriitorului, comentariile legate de societatea Angliei postbelice și de lumea literară a anilor ’50.

  • Recomandari

    Cititorilor pasionați de scrierile lui David Lodge și de metaliteratură.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • 163 de vorbe memorabile

Copyright ©2011 Bookblog.ro