bookblog.ro

Despre iubire, război și moarte

Scris de • 14 December 2017 • in categoria ,

Titlu: Acolo unde îmi bate inima
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 432
ISBN: 978-606-33-1807-8
Cumpara cartea

Este anul 1980 și Al Doilea Război Mondial este încă prezent în mintea oamenilor. Lucru valabil mai ales pentru cei care au fost martori direcți ai ororilor acelor vremuri. Robert Hendricks este un psihiatru recunoscut și scriitor consacrat, însă traumele trecutului, pe care s-a străduit din greu să le ascundă în spatele unor uși ferecate, l-au transformat într-o persoană singuratică și deprimată, care nu se poate apropia de nimeni. Are șaizeci de ani, participă la conferințe în toată lumea, are relații pasagere și se simte destul de împăcat cu modul de viață pe care-l duce în prezent. Însă viața îi este bulversată după ce primește o scrisoare din partea lui Alexander Perreira, neurolog și veteran al Primului Război Mondial, care-l invită pe o insulă de lângă Franța, pentru a putea discuta în voie despre cartea care l-a făcut celebru pe Hendricks.

La început, se codește să meargă, însă apoi devine curios și se hotărăște să-i dea o șansă bătrânului Perreira (care are nouăzeci și trei de ani). Și vizita pe insulă este factorul declanșator: un val de amintiri despre război, despre prieteni, despre alegeri, despre copilăria pe care și-a petrecut-o doar alături de mama sa, pentru că și-a pierdut tatăl în Primul Război Mondial, și, mai ales, despre devastatoarea iubire pierdută pe care i-a purtat-o unei italience pe care o numeşte „L”.

Și să știți că Robert Hendricks n-a avut o copilărie chiar ușoară. Noi știm acum despre englezi că trăiesc bine și că-și permit orice, deși trăiesc într-o țară cu o climă ploioasă și mohorâtă, însă ei n-au fost tot timpul bogați, mai ales până în anii șaizeci. Bine, s-au trezit din somnolență, nu ca noi, și au avut norocul să se situeze în tabăra învingătorilor după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, însă au fost destul de săraci înainte. Și să fii văduvă cu un copil mic în anii douăzeci-treizeci-patruzeci ai secolului douăzeci nu era chiar ușor.

Însă mama lui Robert s-a descurcat cu brio, iar alegerile acelei perioade l-au transformat în ceea ce este acum. A, las deoparte depresia și singurătatea, astea au la origini mai ales ororile războiului și absența unui tată în viața sa, însă, privind retrospective, Robert este acum un bărbat destul de împlinit.

Povestea pendulează între amintirile din copilărie, cele din timpul Războiului și cele din prezent, însă mai avem parte și de episoade din tinerețea lui Robert, în care aflăm detalii despre începuturile psihiatriei moderne și despre anevoiosul drum pe care l-a străbătut până a ajuns cine-a ajuns. Foarte frumoase mi s-au părut și episoadele petrecute pe insula lui Perreira, căci ceea ce se anunța o simplă vacanță pe o insulă aproape pustie se transformă într-o serie de ședințe de psihanaliză care scot la iveală demonii ascunși și traumele pe care Hendricks le credea uitate și îngropate de mult. Și nu sunt puține. Și nici drăguțe. Iar ceea ce suntem convinși că sunt amintirile noastre poate fi ușor de schimbat și memoria ne poate juca feste. Foarte des.

Episoadele din timpul războiului mi-au adus aminte de poveștile lui Sven Hassel, alături de care am crescut în anii nouăzeci și care mi-au deschis apetitul pentru astfel istorisiri. Multe suferințe și grozăvii au putut fi așternute pe hârtie de cei care au participat direct la ele. Robert Hendricks este unul dintre aceia iar povestea de dragoste care s-a înfiripat între el și tânăra italiancă „L” este absolut fermecătoare.

„O vârstă a inocenţei, într-adevăr; îi găsisem o versiune în orașul acela și mă bucurasem de ea, cât timp scrisesem Puținii aleși. Titlul se referea la procentul locuitorilor Terrei despre care se spune că sunt nebuni: cei al căror genom este o expresie perversă a straniilor „avantaje” de care se bucură ceilalți nouăzeci și nouă la sută; sărmanii care suportă costurile accederii noastre la sublim, dar nu și responsabilitatea pentru că am comis ceea ce nu se poate ierta”.

... Fiecare noapte a fost o versiune a aceleiași povești. Grădina micii mele locuințe de lângă mare. Tu ești acolo, dar nu pot intra. Sunt exilată. Au fost și momente când îmi era mai bine, când copiii erau mici și mă puteam pierde în viețile lor. Puteam să mi te scot din minte când eram trează și aveam grijă de ei. Dar nu și când dormeam. Am călătorit mult, datorită profesiei soțului meu. Am trăit în Malaysia, în America de Sud – dar era mai rău în acele locuri îndepărtate, cu palmieri, evantaie și mobilă de bambus. Atunci m-au torturat cel mai mult visele astea. Recepțiile, ambasadele, zilele treceau una după alta... Am tot scăzut zile din viața mea și le-am aruncat în gol.

  • Plusuri

    O sfâşietoare poveste de dragoste, ce străbate deceniile la fel de puternică precum în zilele din timpul războiului. Bietul Robert. Biata „L”. Poveștile curg lin, indiferent că sunt despre război, despre copilăria pierdută sau despre senectutea petrecută în singurătate sau pe insula cea însorită din sudul Franței. Psihanaliza e la ea acasă, însă autorul nu încearcă să ne dea lecții, să ne predea ce a învățat de-a lungul carierei, ci aplică aceste cunoștințe și le împletește cu niște povești de viață absolut fermecătoare.

  • Minusuri

    Povestea mai bate apa-n piuă uneori, iar unele situații puteau fi rezolvate mult mai facil, scutindu-l pe Hendricks de ani întregi de chinuri. Dar atunci ar fi trebuit schimbat totul. Nu mi-a plăcut modul în care a ales traducătorul să jongleze cu timpurile verbale în cadrul aceleiași fraze, combinația aceasta de perfect compus și perfect simplu m-a împiedicat să mă bucur cum se cuvine de poveste.

  • Recomandari

    Oricui vrea să citească o poveste de dragoste sfâșietoare, care nu cade nicio clipă în ridicol, ba din contră, stă în picioare chiar și astăzi, la peste șaptezeci de ani de la încheierea Războiului. Povestea tatălui lui Hendricks mi-a rupt inima în bucăți. Și când credeam că le-am citit pe toate… :) O lecție de psihologie aplicată ca la carte și o seamă de personaje unul și unul.

Categorie: , | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro