bookblog.ro

Determinismul NV

Scris de • 22 August 2013 • in categoria

Titlu: Nord-Vest
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 320
ISBN: 978-973-46-3535-1
Cumpara cartea

„Femeia singură caută bărbat singur pentru o relație amoroasă. Și viceversa.

Persoana din clasa de jos, cu capital intelectual, dar fără avere, caută o persoană din clasa superioară, cu o avere semnificativă, pentru a se bucura de avantajele reciproce, incluzând o durată mai lungă de viață, mâncare mai sănătoasă, mai puține ore de muncă și pensionare mai rapidă, plus alte beneficii.

Animal uman dornic de mâncare și adăpost caută animal uman de sex opus, care să îi facă un urmaș și să rămână cu ea până când urmașul sus-menționat va fi capabil să supraviețuiască singur.

Niște gene dornice să supraviețuiască caută orice cale ce ar putea să ducă la replicarea lor.”

Cumpără titlul în engleză

Am ales să pornesc de la acest citat pentru că el conține parțial esența romanului lui Zadie Smith în care se află cele două personaje principale, în jurul cărora își fac apariția și celelalte fie pentru a stabili un raport de acțiune și reacțiune din care reiese portretul celor două femei (Natalie/Keisha și Leah), fie pentru a lega și ancora și mai mult în realitate, în duritatea urbană un cartier din nord-vestul Londrei care macină în dinți de beton existența precară a altor personaje (Nathan și Felix).

Nord-Vest ar putea fi încadrat ca fiind o tragicomedie în care cei patru londonezi – Natalie, Leah, Felix și Nathan – își desfășoară viața într-unul din cartierele sărăcăcioase ale metropolei, fiecare dorindu-și să fie altceva și altcineva în timp ce se luptă cu influența invizibilă a locului unde au copilărit și care a determinat de timpuriu soarta pe care o vor avea.

Natalie se răzvrătește împotriva unei vieți simple, lipsite de sens sau de prestigiu așa că vede în educație o evadare din Caldwell și din a face copii unul după altul, de la 16 ani, asemeni surorii sale. De asta își și schimbă numele la un moment dat din Keisha în Natalie, în încercarea de a se debarasa de strânsoarea invizibilă a originii sale. Apoi devine avocat și se căsătorește cu un bărbat cu o poziție sociala superioară ei care-i va permite accesul la o altfel de lume, o lume pe care credea că și-o dorea și despre care credea că va da semnificație existenței sale.

zadie_smith_resize

Leah lucrează pentru un ONG care împarte fonduri diverselor cauze caritabile din zonă. E căsătorită cu un bărbat inferior ei și ca intelect și ca poziție socială, de care nu o leagă nimic dincolo de o atracție fizică foarte puternică care pare să netezească ca un fier de călcat încins și aburind orice cută din căsnicia lor. Ea pendulează între invidia fața de prietena din copilărie care are doi copii, o casă frumoasă, o carieră și fuga de toate aceste lucruri pe care le atribuie snobismului, dorindu-și de fapt o existență cât mai simplă.

Felix încearcă să-și refacă viața alături de femeia care l-a salvat de la droguri și de la o moarte timpurie dar un act stupid de bunăvoință și curaj ajunge să-l coste mai mult decât s-ar fi așteptat.

Nathan era băiatul de care toate fetele de la școala Leahei și Keishei erau îndrăgostite dar care din diverse motive ajunge să fie încă unul dintre indivizii dubioși din cartierele din nord-vestul Londrei, un drogat care în ciuda condiției sale tot reușește să fie acolo pentru o veche cunoștință oferindu-i un punct de sprijin și un sfat.

Ce e aparte în acest roman față de altele e stilul experimental în care e scris și în care relatările la persoana I se îmbină cu cele la persona a treia, fluxul de conștiință atribuit personajelor se îmbină cu dialogul expus în stilul unei piese de teatru, alternări menite să redea polifonia orașului, mediului urban animat și vivace, populat de personaje diverse, de emigranți, de oameni ai străzii și drogați, de evlavioși și de atei.

Personal mi-a plăcut această alternare dintre fragmentele de proză, cele de caracterizare ale personajelor și documentarea aproape jurnalistică a vieții londoneze, amintindu-mi cumva de o piesă de jazz și de fragmentele de improvizație cu care vine la pachet.

Lectura romanului lui Zadie Smith e asemeni unei călătorii cu trenul prin viața unor oameni, în mare viteză, în care stațiile sunt evenimentele care perturbă echilibrul emoțional sau social și care schimbă voit sau forțat (după caz) macazul pe care propriul tren al vieții se deplasa.

De asemenea am apreciat că accentul cade asupra personajelor feminine care nu-și neagă fragilitatea în ciuda forței dobândite de-a lungul vremii prin experiențele pe care le-au avut și care ilustrează tema curentă a femeii în societate ce trebuie să fie totul pentru toți (mamă, soție, femeie de carieră) sau care alege să se dedice vieții ei într-un fel în care neagă o parte din valorile clasice (căsătoria și maternitatea).

În concluzie e o lectură proaspătă, cu o abordare inedită ca stil față de marea majoritate a romanelor contemporane dar care vine să afirme din nou geniul lui Zadie Smith prin marca proprie dată de acest realism isteric în care se îmbină mai multe tehnici literare.

Sursa imaginii

  • Plusuri

    Stilul în care e scris dejoacă liniaritatea clasică a poveștilor. Personajele care se împotrivesc stereotipurilor și împrumută unele de la altele trăsături de caracter făcându-le astfel ambivalente moral.

  • Recomandari

    Dacă v-a plăcut modul în care a fost scris Jazz-ul lui Toni Morrison atunci vă recomand cu căldură și acest roman. Dacă sunteți în căutarea unei provocări literare cu accente dickensiene și joyceiene atunci Nord – Vest răspunde chemării.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro