bookblog.ro

Getting things done

Scris de • 25 January 2010 • in categoria

0Getting things done recenzieAutor: David Allen
Subtitlu: How to achieve stress-free productivity
Rating: Getting things done - recenzii carti
Editura: Penguin (Non-Classics)
Anul apariţiei: 2002
267 pagini
ISBN: 978-0142000281

(ediţia în limba engleză)

Aţi observat, poate, că pe măsură ce ne dorim să fim mai buni în tot ce facem, cu cât nivelul la care suntem urcă, cu atât aşteptările noastre devin mai mari. Ne propunem să învăţam mai mult, stabilim obiective şi proiecte mai ambiţioase. Treptat, devenim frustraţi că trebuie să renunţăm la anumite idei, copleşiţi până peste cap de prea multele lucruri care trebuie făcute, de puţinul timp pe care îl avem la dispoziţie sau de teama că nu acordăm suficientă atenţie celor mai importante acţiuni. Probabil e în natura omului să se înhame la mai mult decât poate duce.

Dacă am lucra pe o linie de producţie, unde zilele s-ar desfăşura identic, după un proces prestabilit, viaţă ar fi mult mai simplă. Însă, în cele mai multe cazuri, lucrurile nu sunt hotărâte dinainte. Nu dacă lucrezi ceva creativ. Şi în general, dincolo de partea profesională, viaţa nu ne este dată gata de trăit. Este o sumă finită de alegeri pe care le luăm conştient sau nu.

De mult mă bătea gândul să o sun pe prietenă cu care nu am mai vorbit de câteva luni. Îmi aduceam aminte periodic de asta. Cred că au trecut vreo câteva săptămâni până când am pus mâna pe telefon şi am vorbit cu ea. Ne-a luat 15 minute să povestim însă mintea mea a fost timp de două săptămâni ocupată să îmi tot spună că ar trebui să o sun. Aşa mi-am dat seamă cât timp poţi să pierzi gândindu-te la ce ai de făcut. Dacă în loc de un simplu telefon e vorba de ceva mult mai important atunci ai o mică problemă.

Rolul minţii nu e de a colecta şi de a gestiona treburile pe care le avem de făcut. Nici de a funcţiona pe post de reminder astfel încât să nu le uităm. Pentru acest scop există sisteme mai de încredere. Agenda, de exemplu.

Ce păstrăm în minte? De obicei o colecţie haotică. David Allen numeşte open loops toate acele lucruri care ne captează atenţia şi cu care nu am hotărât ce o să facem: inboxul cu peste 100 de mailuri necitite, pantalonii pe care i-ai văzut în magazin, călătoria pe care ai vrea să o faci la vară, planul de marketing la care trebuie să lucrezi pentru proiect, cursul de spaniolă de care vrei să te apuci şi încă peste 50 de astfel de chestii.

E destul de greu să gestionezi gânduri, lucruri nehotărâte, proiecte întregi. De fapt, singurele lucruri pe care le putem gestiona clipă de clipă sunt acţiunile, paşii concreţi pe care urmează să îi parcurgem pentru a merge mai departe.

"you don"™t manage five minutes and wind up with six;
you don"™t manage information overload - otherwise you"™d walk into a library and die, or the first time you connected to the web, or even opened a phone book, you"™d blow up;
and you don"™t manage priorities - you have them.

Instead, the key to managing all of your stuff is managing your actions."

 David Allen nu inventează nimic nou, nu vorbeşte despre descoperiri ştiinţifice. În schimb, identifică foarte bine problemele care stau în calea unei mai bune productivităţi personale şi propune un sistem care ne ajută să eliberăm mintea de task-uri inutile şi să o folosim conştient şi total pentru a face lucrurile să se întâmple. Metoda propusă de el se numeşte chiar Getting Things Done sau GTD. O privire rapidă pe google o să vă arate flowchart-ul drăguţ care stă la baza ei.

Pe parcursul lecturii mi-am dat seamă ce e exact ce aveam nevoie. Am început să aplic principiile din carte şi să folosesc sistemul propus, cu mici adaptări. Mă ajută. De exemplu, am început să stabilesc mereu care e pasul următor într-un proiect, să păstrez un carneţel în care notez lucruri care îmi trec prin cap şi idei pe care nu aş vrea să le pierd, să iau mereu o decizie referitoare la ce fac cu o informaţie sau cu o solicitare. Da, făceam asta şi înainte, însă nestructurat. Clarificarea şi privirea de ansamblu mă ajută să am totul în faţa ochilor şi să pot alege conştient, fără să simt că pierd din vedere proiecte şi taskuri care ar putea fi mai importante.

E nevoie de organizare şi disciplină. Dacă nu ai încredere în sistemul extern care se va ocupa de gestionarea tuturor lucrurilor pe care vrei să le faci acesta va deveni în scurt timp inutil. Dacă nu îţi treci în agendă lucrurile care trebuie să se întâmple într-o anumită zi, probabil că după o perioadă iar o să stai cu ele pe cap, de frică să nu le uiţi. Dacă nu îţi goleşti periodic mintea, ea tinde să se umple la loc.

Cred că GTD nu transformă oamenii în maşini productive 24/7 ci mai degrabă îi îndrumă pe calea zen. Minte limpede, focus, trăirea conştientă a propriei vieţi.

"We must strive to reach that simplicity that lies beyond sophistication."

Cartea poate fi împrumutată de la @British, biblioteca British Council.

Scris de Iulia Nalatan

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. offshore spune:

    Nu poti sa organizezi sistematic ca si cum totul ar fi batut in cuie. in primul rand, metafora cu inboxul, nu tine. nu avem un mecanism de sortare, care sa ne indice, ce tine de spam,sau ce este primordial. acesta idee a omului care poate sa si infranga propriile instincte este superficial. noi nu operam ca subiecte goale, in care sortam, si punem pe un raft lucruri, de multe ori asociam unui lucru si un mod de abordare, cum eu astazi, folosind un alt card la magazin, decat cel pe care l foloseam, nu am mai reusit sa tin minte pinul. si asta pentru ca asociam de multe ori, bancomatul cu cardul respectiv, si deci si ideea pinului. in schimb, folosind celalalt card, pe care l foloseam in mod normal la cumparaturi, nu am intampinat nicio problema. si era vorba de doar cateva secunde, cat a durat sa schimb cardurile. asa procedam de multe ori si cu alte lucruri, de asta, in hoas, multi isi gasesc ordinea, si au o logica ce tine strict de ei. culmea, trecand pe langa bancomat, dupa ce am cumparat, mi am adus aminte pinul, uitandu ma spre el. :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro