bookblog.ro

În absenţa iubirii

Scris de • 19 December 2011 • in categoria

Mostenirea Katherine Webb

Titlu: Moştenirea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 4292
ISBN: 978-973-724-334-8

Poate o întâmplare din trecut să îşi întindă consecinţele până la o sută de ani în viitor? Sau e vorba doar de destin?

Cred că fiecare dintre noi percepe cărţile pe care le citeşte în funcţie de felul propriu de a vedea viaţa. Felul în care am perceput eu această carte ar putea să difere de cel al altui cititor. Dar eu nu pot să prezint lucrurile decât din perspectiva mea. De aceea, pentru mine Moștenirea este un roman plin de durere. Transmisă din generaţie în generaţie, pentru că lipsa iubirii naşte imposibilitatea de-a iubi. Mi-a plăcut felul în care a fost tratată această temă.

Toată povestea pare impregnată cu o tristeţe lipsită de speranță. Beth este măcinată de amintirea unei tragedii din copilărie pe care sora ei mai mică, Erica, nu şi-o aminteşte. Însă, aceasta din urmă, ştie că doar recunoaşterea acelui lucru o va scoate pe sora ei din starea disperată în care se află. Aceasta, deşi a fost căsătorită şi are un băiat, Eddie, pe care îl adoră, nu se simte în stare să facă faţă vieţii, ducând pe umeri povara unei vinovăţii pe care şi-a asumat-o încă din copilărie. Prin întoarcerea la conacul ce le-a fost lăsat moştenire de către o bunică care nu le-a iubit niciodată, cele două surori, acum mature, au ocazia de a se întâlni cu prietenul lor din copilărie, Dinny, şi de a înfrunta amintirile care le bântuie conştiinţa. În timp ce Beth refuză cu desăvârşire să deschidă uşa spre trecut, iar Dinny e hotărât să-i facă pe plac, Erica nu se dă bătută şi cutreieră locurile copilăriei lor în speranţa că va descoperi ceva ce o va face să îşi amintească de acea vara în care vărul lor, Henry Calcott, a dispărut distrugând lumina din ochii lui Beth şi savoarea copilăriei petrecute pe domeniul Storton.

Erica, curioasă din fire, hotărăşte să afle nu doar ce s-a întâmplat în acea vara dar vrea să ştie şi de ce bunica lor, Meredith, care le-a lăsat moștenire conacul acela îmbâcsit cu secrete şi stors de bucuria vieţii, a fost o femeie atât de aspră şi incapabilă de iubire si de ce nomazii Dinsdale au fost atât de urâţi de către aceasta. Urmând arborele genealogic al familiei întocmit de o mătușă şi căutând în pod printre lucrurile rămase de la străbunica lor, Caroline, ea descoperă un secret ce a fost bine păstrat însă cu care nu știe ce să facă. Această incursiune în trecut o ajută oarecum să înainteze şi în hăţişul de amintiri care nu îi dau pace până când în cele din urmă află ceea ce dorea.

După încheierea lecturii, plăcute în ciuda tristeţii care străbate romanul, am rămas cu impresia că moştenirea la care face referire autoarea, dincolo de conacul ce le rămâne celor două surori, este una mult mai profundă. Trăsăturile, defectele, calităţile şi modul de a privi şi de a ne trăi viaţa pe care le moştenim de la părinţi, ne curge prin sânge şi nu este ceva ce poate fi respins sau înstrăinat.

  • Plusuri

    realismul, stilul scriiturii, intensitatea emoţiilor prezentate

  • Minusuri

    nota sumbră în care este prezentată povestea

  • Recomandari

    celor care ştiu sa aprecieze o veritabilă saga de familie

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Paradis

Copyright ©2011 Bookblog.ro