bookblog.ro

Mecanică și magie neagră

Scris de • 5 September 2011 • in categoria

Titlu: Îngerul mecanic
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 399
ISBN: 978-973-102-370-0

O tânără cu puteri neobișnuite chiar și pentru creaturile ”supranaturale” din Lumea de Jos, războinici nefilimi, vampiri și o Londră macabră – toate interconectate pentru a crea un roman ”steampunk” care te lasă cu dorința de a citi și mai mult.

Într-adevăr vorbim din nou despre vampiri, însă de această dată au căpătat doar rolul de actor secundar, poate chiar episodic, pentru că Îngerul mecanic , prima carte dintr-o nouă serie semnată Cassandra Clare - Dispozitive infernale , aduce în prim-plan o fată aparent mundană pe nume Tess. Venită din America în sumbra Londră pentru a-și găsi fratele înstrăinat, Tess descoperă o nouă lume, ascunsă de ochii oamenilor obișnuiți, cunoscută drept Lumea de Jos, dar și că ea nu este câtuși de puțin umană. Având o abilitate pe care nimeni nu o poate explica în totalitate, Tess este nevoită să se refugieze în Institut, ”academia” vânătorilor de umbre – războinici nefilimi.

Pentru cei care au citit seria Instrumente mortale , o parte dintre denumiri și caracteristici ale narațiunii vor fi cât se poate de familiare: avem de-a face din nou cu magicieni, licantropi, vampiri și alte creaturi din Lumea de Jos, cu nefilimii singuratici și necruțători, dar și cu un triunghi amoros format de Tess și doi dintre tinerii nefilimi, neînțelesul Will și galantul Jem. De asemenea, tehnologia ”demonică” este abia în faze incipiente, însă elementul de noutate este implicarea mecanicii în sfera negativului, la care se adaugă și simbolul ce dă și titlul cărții, îngerul mecanic pe care Tess l-a moștenit de la părinții săi. Cu toate acestea, detaliile menționate sunt mai degrabă insinuate și prea puțin explicate, lăsându-ne astfel curiozitatea nesatisfăcută pentru a aștepta cu nerăbdare continuarea.

Totodată Îngerul mecanic are un ritm mult mai alert, iar narațiunea este construită în forme mai complexe, lăsându-mi impresia că personajelor le-a fost acordată ceva mai multă atenție decât în prima serie. Trebuie să recunosc că mi-a depășit așteptările tocmai prin aceste mici nuanțări, amintindu-mi de literatura din secolul romantismului: eroul bântuit de secrete mult prea teribile pentru a le mărturisi (Will), o dragoste aproape imposibilă, creaturile supranaturale cu emoții profunde etc., dar și de aerul cosmopolit al Renașterii: dispozitivele mecanice descrise în detaliu, ”nebunia” inventatorilor etc.

Romanul are câte puțin din fiecare – dragoste, acțiune, idei originale (păstrând limita universului creat de autoare), demonstrând că poate fi un bestseller, dar și o povestire fantasy cu care să nu îți pierzi vremea. E adevărat că totul trebuie citit în cheia corectă: literatura fantasy de consum, însă atmosfera creată se aseamănă puțin cu ”Wuthering Heights”. Iar felul în care se desfășoară acțiunea este unul plin de suspans, având unele răsturnări de situație pe care le-am intuit, dar de care mă îndoiam totuși, reușind astfel să îmi păstreze interesul și imaginația active. Bineînțeles finalul este unul deschis, știind că avem de-a face din nou cu o trilogie, așa că sunt tare curioasă ce explicații va oferi scriitoarea tuturor ițelor țesute în acest prim roman. Până atunci însă îl recomand, în special, pasionaților de gen.

Cumpără cartea Îngerul mecanic

  • Plusuri

    Ritmul alert, povestea întortocheată de dragoste, alegerea tematicii dispozitivelor mecanice

  • Minusuri

    Similaritatea anumitor construcții de situație și de relații între personaje cu seria Instrumente mortale

  • Recomandari

    celor pasionați de gen, celor care au citit deja seria precedentă, dar și celor cărora le plac poveștile de dragoste cu elemente de fantasy gen ”Twilight” sau ”The House of Night”

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. ady spune:

    intrebare intrebatoare: a aparut ultima parte din “instrumente mortale”? ca n-am vazut-o.

    raspunde

  2. Alice spune:

    Inca nu a aparut in Romania :) Eu am citit-o in engleza pentru ca nu am mai avut rabdare pana se traduce.

    raspunde

  3. mada spune:

    Au aparut inca din primavara primele 2 volume din seria Instrumente Mortale.Titlurile sunt :Orasul Oaselor si Orasul de Cenusa.Le puteti gasi atat pe site-ul editurii Leda cat si in orice librarie :).

    raspunde

  4. Alice spune:

    Intr-adevar, primele doua au aparut, pe prima am si recenzat-o ;) Vorbeam de a treia parte a volumului care este City of Glass si daca nu ma insel cred ca trebuie sa mai apara si o patra si in engleza – City of Fallen Angels :)

    raspunde

  5. Ana-Maria spune:

    Deja au aparut in romana si City of Glass si City of Fallen Angels… inca le astept pe urmatoarele in romana …. Intre timp puteti citi seria The Infernal Devices. E tare interesanta seria.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro