bookblog.ro

Kaleidoskop

Scris de • 23 August 2019 • in categoria

Titlu: Kaleidoskop
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 96
ISBN: 978-606-749-412-9
Cumpara cartea

Această primă carte a Andrei Samson ne oferă cinci proze legate între ele prin firul roșu al personajelor. Nu sunt cinci povestiri aranjate cronologic sau tematic, sunt cinci ferestre sau cinci oglinzi care, privite ca un tot, oferă o a șasea perspectivă unică.

De altfel, Kaleidoskop este un titlu cum nu se poate mai potrivit. Nu știu ce a fost mai întâi, titlul sau conținutul, dar așa cum îndrăgita jucărie a copilăriei, caleidoscopul, folosește cele cinci fațete ca să creeze imagini halucinante, Andra Samson folosește cinci povestiri ca să creeze o atmosferă de mister și de straniu.

Căci suntem absorbiți în spațiul unui București interbelic și postbelic unde urmărim un El și o Ea alergându-se prin timp. De altfel, concepte care ar trebui să fie fixe, așa cum sunt timpul, spațiul, memoria, devin granițe fluide prin care personajele trec din poveste în poveste căutându-se.  Avem parte de apariții stranii la limita acestui tărâm și la începutul celuilalt, ca în scrierile lui Eliade.

Un foarte priceput hoț de buzunare tresare la vederea Ei, o necunoscută de care pare să-l lege ceva. Este iubirea lui din altă viață, poate? O mobilă adăpostind fotografii vechi, dovezi despre Ea și familia ei, ca un sipet al memoriei. Un pacient sfidează timpul și îmbătrânești necontrolat, parcă se grăbește la întâlnirea eu Ea. Un ceas merge de-a-ndoaselea, spre momentul revederii dintre doi oameni sortiți să fie împreună. Ea îi lasă o scrisoare peste timp și poate de dincolo de viață. Toate acestea reprezintă bucățele dintr-un puzzle care nu e altceva decât destinul celor două personaje.

Totodată Kelidoskop este o carte foarte senzitivă în care naratorii poveștilor înregistrează nenumărate senzații, mirosuri, stări. Nu contează cum arată protagoniștii, relevant este felul în care se mișcă, aerul pe care îl degajă, o aglomerare de însușiri subtile care îi fac unici și recognoscibili.

Dar, dincolo de toate acestea, citim de fapt o poveste de dragoste. Una așa cum trebuie să fie: întortocheată, dureroasă, cu urcușuri și coborâșuri, plină de îndoieli și cu final neașteptat.

  • Recomandari

    Luați cartea cu voi dacă știți că aveți ceva timpi morți pe parcursul zilei. O să fie un însoțitor care să vă acapareze gândurile; nu mai spun că este suficient de micuță și ușoară pentru a nu vă împovăra bagajul.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro