bookblog.ro

Latura întunecată a personalității

Scris de • 18 November 2014 • in categoria

Titlu: Locuri întunecate
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 488
ISBN: 978-606-719-029-8
Cumpara cartea

„Familia Day ducea un trai liniştit/ Dar într-o zi Ben Day a înnebunit/ Puterea lui Satan băiatu-şi dorea/ Pe-ai lui i-a ucis ca să aibă ce vrea./ Pe Michelle fără milă a strâns-o de gât/ Pe Debby cea mică a ciopârţit-o urât/ Pe maică-sa Patty, la urm-a lăsat-o/ Drept în cap cu o puşcă a împuşcat-o./ Doar Libby, copila, a scăpat de măcel/ Dar viaţa niciodată nu i-a mai fost la fel.”

Cumpără cartea în engleză

Am descoperit-o pe Gillian Flynn odată cu apariţia pe piaţa românească a romanului Fata dispărută. Dacă acel volum m-a captivat, pot spune despre Locuri întunecate că mi-a întrecut toate aşteptările. Bănuiam că autoarea va folosi oarecum acelaşi tipar pentru a ne ţine în suspans şi a ne surescita simţurile. Total greşit. Cu acest roman, Gillian Flynn a reuşit să trezească în mine gânduri sumbre şi emoţii intense, ajungând până în „locurile cele mai întunecate” .

Scurta poezie cu care debutează volumul (vezi mai sus), scrisă în această manieră puerilă, mi-a dat fiori pe şira spinării. Mi-am dat seama atunci că ceea ce urmează să citesc va fi ceva diferit. După cum ne este prezentat încă de la început, acţiunea romanului se axează pe o crimă odioasă petrecută cu 25 de ani în urmă şi denumită Sacrificiul Satanic. Singura supravieţuitoare – Libby Day, pe atunci în vârstă de şapte ani, depune mărturie cum că, fratele ei – Ben Day – ar fi săvârşit cumplitul măcel. Revenind în zilele noastre, Libby este abordată de o grupare secretă pentru a furniza detalii despre nefericitul eveniment. ÎNSĂ, lucrurile pe care aceasta le va descoperi, îi vor clătina convingerile din temelie.

Acţiunea alternează între ATUNCI (2 ianuarie 1985, ziua comiterii masacrului) şi ACUM, iar capitolele sunt redactate din punctul de vedere al principalelor personaje: Libby Day, Ben Day şi Patty Day. Astfel, evenimentele relatate se bucură de o veridicitate sporită, iar noi putem vizualiza cu uşurinţă cadrul de desfăşurare al acţiunii.

Romanul abundă de evenimente tragice, marcante poate pentru „sufletele slabe”, însă deloc exagerate dacă le priveşti obiectiv. Cu fiecare pagină dată ne confruntăm cu mărturisiri bulversante, secrete dezgropate, intrigi şi suspans. Totodată, suntem martorii zbuciumului lăuntric al unor personaje cu o psihologie sofisticată şi al luptei cu demonii lor interiori. Imaginaţi-vă o familie dezorganizată, cu un tată absent, o mamă pusă faţă în faţa cu prăbuşirea întregii vieţi de până atunci şi în incapacitatea de a face o alegere favorabilă şi nedureroasă şi un adolescent răzvrătit, cu tulburări de comportament si sentimente persistente de inferioritate. Avem astfel o bază propice desfăşurării unor incidente scăpate de sub control.

Prezenta carte oferă cititorului o gamă largă de emoţii: ură, furie, milă, frustrare şi sentimente contradictorii care îţi pot produce deraieri de la fericirea cotidiană.

„Locuri întunecate” este o carte care îţi va rămâne mult timp în minte şi care te va face să te gândeşti la cât de scurtă şi fragilă poate fi viaţa, la faptul că există urcuşuri şi coborâşuri cu care trebuie să ne confruntăm. Mai important ar fi însă, să ştim cum să gestionăm aceste momente de cădere pentru a ne bucura mai tare de momentele de ascensiune.

  • Plusuri

    Personalitatea foarte bine conturată a personajelor, emoţiile intense pe care le simte cititorul.

  • Minusuri

    Datorită faptului că protagoniştii romanului au un caracter vicios, sunt abuzivi sau auto-distructivi, te fac să realizezi că nu totul este roz, că există şi o parte întunecată în adâncul nostru, fie că ne dorim sau nu.

  • Recomandari

    Este o carte întunecată, depresivă şi tulburătoare, potrivită pentru toţi iubitorii de thrillere. Dacă sunteţi interesaţi de cum se prezintă o familie dezorganizată, cu înclinaţii sociopate, aflată la limita subzistenţei, atunci vă veţi delecta cu ea până la ultima pagină.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro