bookblog.ro

O călătorie de vacanță

Scris de • 25 October 2011 • in categoria

Livada de mango Robin Bayley

Titlu: Livada de mango
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 303
ISBN: 978-973-724-335-5

Robin pleacă pe urmele străbunicului său englez care a trăit o vreme în Mexic. Aventurile celor doi sunt povestite în paralel, ca un fel de comparație, iar la final nepotul curios face o descoperire neașteptată și amuzantă în același timp.

Se pare că străbunicul aventurier a avut o personalitate foarte puternică, pentru că bunica protagonistului este fascinată de el, sentiment pe care i-l induce și lui Robin prin toate povestirile pe care i le spune încă de când era copil. Asta îl face pe eroul nostru ca la un moment dat să renunțe la viața confortabilă pe care o duce și, mânat doar de instinct, să pornească spre America Latină.

Fiecare pas este impregnat de amintirea celui pe care îl urmărește și apar din când în când pagini în care este povestită călătoria făcută cu mai bine de un secol în urmă de Arturo. Periplul contemporan a lui Robin nu are nimic eroic, chiar dacă pe parcursul lui se îndrăgostește și are o serie de peripeții care îl fac să întârzie foarte mult.

Englez prin formare și născare, Robin este prins în vârtejul latin al oamenilor pe care îi întâlnește și trăiește momente absurde și amuzante trecând prin țări unde ilegalitatea devine cotidian.

N-o să vă dezvălui ce se află la capătul călătoriei pentru că aceasta este o parte plăcută a cărții, care surprinde și reușește să evite clișeele. Tot ce pot să vă spun este că nu vorbim despre lucruri materiale. ;)

Se pare că inspirația pentru carte autorul a găsit-o chiar în propria lui viață. Ideea că povestea pleacă de la întâmplări reale m-a făcut să citesc volumul cu mai mult interes și să încerc să ghicesc ce e adevărat și ce nu.

Deși cartea se numește Livada de mango, am avut de multe ori senzația că autorul a uitat de livada cu pricina și o menționează doar fugar de câteva ori. Sau poate n-am prins eu un sens mai profund al cărții… Un alt minus ar fi faptul că stilului de a scrie îi lipsește capacitatea de a crea pasaje memorabile și uneori devine destul de plat și monoton.

Cu toate acestea, reușește să redea o anume atmosferă și să te transpună într-o stare de vacanță, în plus, are un mod meșteșugit de a relata detaliile.

Aici puteți citi un interviu cu autorul: Robin Bayley, un scriitor care își spune propria poveste

  • Plusuri

    un mod sincer, apropiat de a povesti

  • Minusuri

    lipsesc punctele de maximă încordare

  • Recomandari

    celor aflați în călătorie sau în vacanță

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro