bookblog.ro

Lumea lui Tolkien sub semnul excentricității

Scris de • 5 February 2013 • in categoria

Titlu: Domnul Biss
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 122
ISBN: 978-973-103-344-0
Cumpara cartea

Atunci când mă gândesc la J.R.R. Tolkien îmi vin în minte titlurile operelor sale cele mai celebre ca trilogia „Stăpânul Inelelor”, „Hobbitul” și „Silmarillion”, care au dat cititorilor de toate vârstele sub stăpânire o lume creativă, abundentă în elemente fantastice, dar care nu lasă libertate și siguranță deplină în explorarea sa, asemeni lumii create de contemporanul și prietenul său C.S. Lewis, ci îi expune pericolelor și amenințării necunoscutului, mizând pe suspans și pe o acțiune care te ține cu sufletul la gură.

Cumpără titlul în engleză

De aceea mi-a fost greu să mi-l imaginez pe Tolkien în rolul de tată, scriind și ilustrând cu talentu-i caracteristic cărți pentru copii lipsite de dragoni sau lupte încrâncenate.

Lumea domnului Bliss este una excentrică, populată de pălării foarte țuguiate care sunt puse pe șiruri de cârlige în vestibul și de un simpatic Iepuraf, cu gâtul lung ca al unei girafe și pielea cauciucată, pentru care vremea era mereu frumoasă pentru că-și petrecea mare parte din zi în vizuina sa și pentru că era orb și nu putea niciodată să-și dea seama dacă soarele strălucește pe cer sau nu.

iepuraf

Iar invitația spre cunoașterea acestor bizanterii și ciudățenii stă deschisă orișicui se încumetă să întoarcă pagina și să se așeze în mod imaginar alături de domnul Bliss în mașina sa galben aprins și pe dinafară și pe dinăuntru, cu roți roșii, în timp ce dă peste domnul Day și doamna Knight, urșii Archie, Teddy și Bruno și în cele din urmă peste frații Dorkins.

resized_Mr day

Mașina pare să îi aducă numai belele domnului Bliss, poate din cauza neatenției sau din cauza faptul că până atunci mersese doar cu o bicicletă fără pedale. În fond la ce i-ar trebui cuiva pedale pentru coborât dealul?

Deznodământul aventurilor cât și modul prin care eroul poveștii reușește să iasă cu bine din toate încurcăturile îl veți afla la finalul cărții pe care vă invit să o lecturați!

 

 

 

  • Plusuri

    Modul în care ilustrațiile susțin povestea care se țese în jurul lor și care ajută cititorul să vadă lumea prin ochii domnului Bliss.

  • Recomandari

    Cititorilor de toate vârstele, de la cunoscătorii operelor lui Tolkien până la cei care fac pentru prima dată cunoștință cu autorul, domnul Bliss îi poartă pe toți într-o lume ușor bizară, populată cu personaje ciudate dar interesante.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Paun Catalina Cezarina spune:

    Am cartea, dar nu am lecturat-o, oricum imi place coperta care este ca un toc, un suport interesant! Am inteles ca si Scrisori catre Mos Craciun e tot la fel cu ilustratii de-ale lui Tolkien!

    raspunde

  2. Paun Catalina Cezarina spune:

    de la Mos Craciun*

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro