bookblog.ro

Moonwalking cu Einstein

Scris de • 11 April 2013 • in categoria

Titlu: Memoria inteligentă. Arta și știința de a-ți aminti totul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 320
ISBN: 978-606-600-482-4
Cumpara cartea

„Vreau gânditori, nu doar oameni care pot repeta ceea ce le spun.”Raemon Matthews

Cumpără titlul în engleză

Într-o lume care celebrează și ridică la rang înalt memoria externă a oamenilor, aflată sub forma instrumentelor tehnologice, Joshua Foer propune o întoarcere la tehnicile trecutului aparținând Antichității și Evului Mediu și la memorarea ca formă de distracție și antrenament al creierului.

N-am fost niciodată la o conferință TED dar am văzut suficiente pe internet încât să îmi dau seama care le e farmecul. Dacă și subiectul cărților ar putea fi transpus în prezentări în fața unei mari mase de oameni, atunci Memoria inteligentă cu siguranță că ar fi cel mai bun exemplu de adaptare a unei cărți pentru TED pentru că îmbină o poveste personală cu demersuri jurnaliste și cercetări științifice care poartă atenția cititorului prin diverse stadii de atenție și captivare.

Recunosc că inițial mă așteptam la un fel de „cum să” în ale memorării dar am fost plăcut surprinsă când am găsit povestea personală a autorului pornit la drum în căutarea celui mai deștept om din lume (cel puțin din perspectiva IQ-ului) și care a ajuns, în cele din urmă, campion național la un concurs de memorare din Statele Unite.

Cartea se deschide cu povestea poetului Simonide din Ceos, cel căruia i se atribuie „palatul memoriei”, una din cele mai cunoscute și mai la îndemână tehnici de memorare. Apoi urmează căutarea celui mai inteligent om din lume, povestea celui care își amintea prea multe sau celui care își amintea prea puține, expertul experților, celebrul palat al memoriei, „cum să memorezi o poezie”, sfârșitul aducerii aminte și plafonul OK, zecimea talentată și descoperirea că în fiecare dintre noi ar putea fi un mic Rain Man capabil de o flexibilitate mintală inimaginabilă.

Ideea centrală a cărții se bazează pe faptul că aducerea aminte la un nivel înalt, competitiv chiar, e mai mult o chestiune de practică decât de talent nativ, deși există cazuri de savanți înzestrați cu o memorie uluitoare care pot reține până la 20.000 de cifre ale numărului , pot efectua înmulțiri ale numerelor de 3 cifre în minte în câteva secunde, pot vorbi fluent mai mult de șase limbi străine sau îți pot spune în mod aleatoriu care numere de la 1 la 10.000 sunt prime.

Titlul original al cărții - „Moonwalking with Einstein”- nu face decât să sublinieze și mai mult faptul că suntem predispuși în a ne aminti întotdeauna lucrurile excepționale, bizare, amuzante sau pur și simplu șocante în detrimentul celor banale ca locul unde am parcat mașina, ce scria pe lista de cumpărături sau unde ne sunt cheile. Și nu, nici chiar cei care concurează în astfel de talente de memorare nu sunt scutiți de astfel de rateuri.

Așa că fie că vorbim de talent nativ sau de un exercițiu asiduu de populare a camerelor mintale cu diverse povești și imagini ciudate (care stârnesc scârba sau râsul) asociate numelor, numerelor sau altor elemente pe care dorim să ni le amintim mult timp de acum încolo, modul de funcționare al memoriei și jocul memorării rămân în continuare fascinante și la îndemâna oricui dorește să-și pună la încercare atât răbdarea cât și puterea minții.

  • Plusuri

    Îmbinarea elementelor de cercetare științifică, poveste personală și jurnalism narativ pentru a descrie subiectul memoriei inteligente din toate unghiurile posibile.

  • Recomandari

    E o carte pe care aș recomanda-o celor care doresc să-și antreneze memoria, uitucilor care s-au săturat să piardă o parte din elementele zilnice ca ce au mâncat la micul dejun și când e aniversarea nu știu cui, dar și celor care pur și simplu își doresc o altfel de abordare a felului în care funcționează creierul și a memorării ca activitate distractivă.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Claudia spune:

    Citesc de zor la ea, dar cam fara spor pentru ca simt de fiecare data nevoia sa o inchid si sa ma gandesc mai profund la ceea ce tocmai am citit. E drept ca am incercat sa o iau in serios si sa-mi imaginez cum as putea-o pune in practica, nu doar sa o lecturez.

    Singura chestie care s-a lipit de mine e cea cu asocierile, pana la palatele de memorie insa e cale lunga, ai nevoie de un bagaj de cunostinte destul de vast ca sa poti face conexiunile.
    Ba chiar mai mult, mi se pare un pic cinic sa te folosesti de toata cultura ta (carti citite, personalitati, date istorice etc.) ca sa memorezi carti de joc sau pagini cu cifre aleatorii care in definitiv, nu servesc la nimic :D

    raspunde

    • Calina spune:

      Cred ca tine si de motivatie tot antrenamentul cu palatul memoriei pentru ca in viata de zi cu zi mi se pare prea obositor. Ofera ponturi bune pentru lucrurile marunte pe care dorim sa le tinem minte (CNP, PIN de la card, codul de la alarma) si asta cu asociatul de imagini sau descompus numere mari in bucati mai mici a prins si la mine.

      raspunde

  2. Zina spune:

    Feeerice de mine ! M-a făcut mama cu o memorie beton, n-am nevoie de nici o asociere (sau poate că se fac automat asocieri în subconștient). Țin minte toate cele, și mărunte și importante, astfel încât îmi enervez la culme soțul ! :))
    Totuși, voi citi cartea, mă interesează subiectul. Mulțumesc pentru informații.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro