bookblog.ro

Pe scurt despre gelozie

Scris de • 9 April 2012 • in categoria

Titlu: Originea lumii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 200
ISBN: 978-973-124-719-9

Istoria începe cu un tablou de Courbet...

Originea lumii este radiografia unei obsesii: doctorul Patricio Illanes este convins că soția lui mai tînără, Silvia, a fost una dintre amantele lui Felipe Diaz, prieten comun. După moartea acestuia, el începe să caute indicii despre această relație, trecînd de la presupunere la certitudine.

Investigația lui este atît exterioară - întreabă cunoștințe comune, plănuiește, verifică apartamentul prietenului său, cît și interioară - rememorează, interpretează evenimente, replici, vede lucrurile într-o lumină nouă. Orice gest, orice vorbă referitoare la Felipe Diaz, venită din partea Silviei, capătă altă semnificație.

Suferințele gelosului sunt ilustrate aproape clinic, Patricio fiind un caz ca la carte: de la bănuială trece la imaginarea scenariilor de sex dintre soția și prietenul lui, la planuri cum să afle adevărul, și anume unicul adevăr că soția lui l-a înșelat. Pînă la final, nu mai contează dacă lucrurile s-au întîmplat așa cum își imaginează el, pentru că gelosul este convins că a fost trădat, așteaptă numai mărturisirea, sperînd că aceasta îl va salva.

Am apreciat felul în care personajul este lăsat să se desfășoare: obsesiv, caută confirmarea, în același timp se rușinează de bănuielile lui și de scenele insuportabile pe care și le imaginează. Totuși, nu se poate opri, iar gelozia este energie, un impuls care-i ascute simțurile și-i invadează imaginația cu plăceri interzise. Este meritul lui Jorge Edwards de a fi pus pe hîrtie, atît de viu, desfășurarea unui sentiment pentru care nu există leac.

  • Plusuri

    cititorul este atras ca într-o spirală în investigația lui Patricio, în plus, va avea parte de un epilog ironic.

  • Recomandari

    Vă recomand Originea lumii dacă vreți să citiți un roman condensat, intens despre cît de paradoxală este gelozia.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro