bookblog.ro

Premiantul

Scris de • 24 September 2008 • in categoria

0Autor: John le Carré
Rating: 4 stele - John le Carré - Premiantul rating - recenzii carti
Editura: Rao

John le Carré - Premiantul - recenzie cartiPremiantul este al doilea volum din vestita trilogie a spionajului internaţional Pe urmele lui Karla; din păcate este privit ca fiind copilul mijlociu mai nereuşit, neglijat şi trecut cu privirea chiar şi de cei care sunt familiarizaţi cu aventurile celebrului agent Smiley.

Acest lucru se poate explica şi prin faptul că romanul nu a beneficiat de o ecranizare, dar şi prin începutul său exagerat de greoi.

Vocea narativă de la debutul romanului pare mai degrabă un test de rezistenţă pentru cititor, iar dacă nu aţi citit şi Cârtiţa (cum este cazul meu) veţi fi năpădit de o pleiadă de agenţi cu vechi legături între ei, cu amintiri reluate de la jumătate, fără nicio atenţie faţă de cititorul debutant, care este lipsit de orice explicaţie sau lămurire suplimentară. De aceea insist să le citiţi pe rând pentru a înţelege în totalitate firul poveştii.

Premiantul reia povestea de acolo de unde se opreşte în Cârtiţa - unde un spion rus a fost găsit adânc înfiltrat în rândurile agenţiilor secreţi britanici. George Smiley este numit şeful serviciului secret britanic, serviciu aflat într-un moment de dizgraţie, zguduit şi dezorganizat din cauza "cârtiţei" sovietice.

Smiley începe o luptă asiduă pentru reorganizarea serviciului secret şi lansează o nouă importantă operaţiune, în timp ce acasă îşi duce mai departe relaţia cel puţin ciudată cu legendar de infidela sa nevastă.

Astfel, în centrul romanului este adus Jerry Westerby, "premiantul", ziarist şi vechi spion. Dacă Smiley îşi ratează menirea de preot, Westerby este un scriitor ratat, un tată ce se luptă cu vinovăţia de a nu fi alături de fiica sa, un bărbat cu numeroase căsătorii eşuate şi căruia nicio femeie nu pare să îi poată rezista.

Trimiterea lui Westerby în Hong Kong nu este decât punctul de pornire a unui roman cu o structură complexă şi stufoasă, care îşi ţine cititorul în continuă alertă şi îl instigă la cele mai curajoase presupuneri.

Calitatea prozei lui le Carré este evidentă chiar şi dincolo de perfecta structură a romanului, până la scriitura vie şi vibrantă, la metaforele curajoase şi inedite, la umorul neobosit şi original. La toate acestea se adaugă calitatea deosebită a personajelor cărora le dă viaţă şi este infailibil în a asigura naturaleţea lor şi a-i apropia de cititori prin credibilitate. Aş exemplifica aici incapacitatea lui Smiley, cel care conduce întregul serviciu secret britanic, spion recunoscut pentru îndemânarea sa, de a ţine o dietă pentru a scăpa de câteva kilograme în plus.

Premiantul este o incursiune curajoasă şi realistă în lumea spionajului internaţional din zilele Războiului Rece, un roman cu multe valenţe, cu nesfârşite posibilităţi de interpretare ale unei istorii ţinute încă în umbră şi ale capacitaţii sufletului de a supravieţui dezastrelor.

Scrisă de Ana-Maria Petriţan

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Oraselul minciunilor

Copyright ©2011 Bookblog.ro