bookblog.ro

Sfîrşit de capitol II+III

Scris de • 18 January 2010 • in categoria

0Sfîrşit de capitol  recenzie
Autor: John Galsworthy
Subtitlu: II- Pustietate în floare, III- Dincolo de rîu
Rating: Sfîrşit de capitol  rating - recenzii carti
Editura: All
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Antoaneta Ralian
352+398 pagini
ISBN: 978-973-724-252-5

Aceste două volume din trilogia Sfîrşit de capitol continuă şirul de evenimente neplăcute cu care se confruntă familia Cherrell. Ca şi în primul volum, ceea ce declanşează aceste întîmplări este explicabil, însă opinia publică asupra lor le transformă în adevărate dezastre. Lucruri pentru care în lumea noastră s-ar găsi îngăduinţă (de exemplu, convertirea religioasă sau divorţul) sunt drame reale pentru această familie de la începutul secolului XX. În plus, pe lîngă eventuala pătare a imaginii publice, familia Cherrell se confruntă şi cu probleme financiare.

Portretul lui Dinny Cherrell este aprofundat, în volumul Pustietate în floare, prin confruntarea ei cu o situaţie fără ieşire, de data aceasta o poveste în care ea însăşi este personaj principal. Istoria primei sale iubiri nu este fericită din acelaşi motiv al presiunii publice (o relaţie cu cineva care şi-a trădat religia nu este dezirabilă), însă Galsworthy adaugă suficient umor încît romanul să nu se transforme într-o melodramă. De apreciat este şi felul în care construieşte tensiunea relaţiilor dintre personajele sale: pe de-o parte este tonul reţinut al conversaţiilor, care nici măcar nu poate fi numit ipocrit, pe de altă parte, este de ghicit tumultul interior. Astfel, putem avea o idee despre psihologia personajelor, mai ales despre acele lucruri care le fac similare: ataşamentul faţă de familie, onoarea, identitatea de englez, imaginea publică.

Pe deplin maturizată după relaţia cu Wilfrid Desert, Dinny îşi va relua rolul de sfetnic şi diplomat într-o nouă situaţie dificilă cu care se confruntă familia ei. De data aceasta, un divorţ - caz însoţit de picanterii, intuim din explicaţiile evazive ale povestitorului. Este o situaţie pe care naivitatea protagoniştilor, sora lui Dinny şi admiratorul ei, o complică pînă cînd devine o comedie tristă.

Probabil că pentru cititorul secolului al XXI-lea, povestea divorţului este mai mult comică decît tragică, impresie la care contribuie şi stilul lui Galsworthy, ponderat, cu un umor cînd bonom, cînd ciudat. Pare să nu-şi ia în serios personajele, dar are intenţia de a sensibiliza cititorul, în acelaşi timp.

Cred că pentru cei care au citit Forsyte saga, lectura acestor trei voilume va fi o binevenită incursiune în trecut. În acest sens, e de apreciat aspectul trilogiei, o combinaţie între modern şi vintage deloc supărătoare. Însă şi pentru cititorii care doar au auzit de Galsworthy, Sfîrşit de capitol poate fi o experienţă interesantă: întîlnirea cu un stil diferit de a gîndi şi de a scrie o lume ficţională.

Scris de Mihaela Butnaru

Categorie: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Cinabru spune:

    Cand le-am vazut intr-o librarie m-a dus foarte departe in timp, in anii de liceu, cand facusem o pasagera obsesie pentru Galsworthy. Toate cele trei trilogii :) mi-au placut mult, acum nu stiu cum le-as mai privi. Dar din nostalgie mi-am luat recent Forsyte Saga in engleza.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro