bookblog.ro

Studiu antropologic despre șamanism

Scris de • 30 May 2014 • in categoria

Titlu: Șamanism în Siberia
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 256
ISBN: 978-973-111-322-7
Cumpara cartea

„La fel ca în cazul tuturor religiilor primitive, rolul preotului, ca depozitar al credințelor și tradițiilor religioase, este de cea mai mare importanță; de aceea vom proceda mai întâi la studiul șamanului însuși. Organizarea șamanică variază ușor în cazul diferitelor triburi. În unele cazuri această funcție este ereditară, dar peste tot darul supranatural este un atribut necesar pentru a deveni șaman.”

În nota editorială asupra volumului de față, este menționat faptul că „în 1914, la cererea Universității Oxford, A. M. Czaplika a redactat o vastă lucrare despre Siberia, o lume puțin cunoscută până atunci occidentalilor. Lucrarea este alcătuită din patru mari părți, respectiv: I. Etno-geografie, II. Sociologie, III. Religie, IV. Patologie…” Șamanism în Siberia este, de fapt, doar partea a treia a studiului, ceea ce sugerează nu doar vastitatea studiului original, ci și entuziasmul cu care autoarea i s-a dedicat. Pentru cei care cunosc câteva lucruri despre șamanism, acest studiu poate veni ca o completare extrem de minuțioasă a acestor cunoștințe. Dar chiar și pentru ei, multe dintre informațiile cuprinse în acest volum vor fi surprinzătoare, chiar de-a dreptul șocante. Pentru cei care, însă, consideră șamanismul drept ceva supranatural care ține mai mult de legendă și de imaginație decât de realitate, această carte va deschide o lume total necunoscută, plină de surprize dintre cele mai interesante.

Cartea este structurată pe 7 capitole, fiecare dintre ele vorbind despre câte un aspect al șamanismului care îi conferă o profunzime nebănuită. De la o definire extrem de amplă a șamanismului la ce înseamnă efectiv să fii șaman, cine poate deveni șaman, prin ce se diferențiază șamanii din trecut de cei din ziua de astăzi, sau la ce accesorii și ce articole de îmbrăcăminte poartă aceștia, până la influența efectivă a șamanilor și a activității lor asupra populațiilor siberiene și la descrierea anumitor zei sau spirite și ceremoniilor de invocare sau de călătorie către ele, studiul oferă detalii inedite despre ceea ce, în zona în care este practicat, este considerat de-a dreptul o religie și nu doar o practică superstițioasă, precum în occident.

Printre lucrurile interesante pe care Maria Czaplicka le scoate în evidență cu privire la șamanism, se numără, spre exemplu, faptul că fierarii au un rol colosal în șamanism, nu prin faptul că ar practica ei înșiși șamanismul, pentru că acest lucru nu are cum să se întâmple, ci prin faptul că ei sunt singurii capabili să creeze accesorii magice pentru șamani. „Fierarul și șamanul sunt din același cuib”, spune o zicală. Meseria este ereditară. Și cu cât un fierar are în spate mai mulți străbuni fierari, cu atât mai capabil este să creeze artefacte care vor fi utilizate în șamanism. „Dacă fierarul care face un ornament șamanic nu are un număr suficient de strămoși și dacă zgomotul făcut de loviturile ciocanului, sau strălucirea focului, nu-l înconjoară din toate părțile, atunci păsări cu gheare încovoiate și cu ciocuri îi vor sfâșia inima.” De nouă generații de fierari este nevoie pentru ca cel ce practică acest meșteșug să poată intra în serviciul șamanilor.

Probabil ușor de bănuit, în special ca urmare a popularizării subiectelor magie albă și magie neagră, șamanismul se împarte și el în șamanism alb și șamanism negru. Deși cele două tipuri de șamanism pot fi ușor de deosebit, în special din cauza agresivității șamanilor negri, la unele triburi diferențierea lor după veșminte este, practic imposibilă. La alte triburi însă, precum la iakuți, „șamanii albi și cei negri au veșminte diferite.” Orientarea către unul dintre cele două tipuri de șamanism nu este o opțiune pentru șaman. El pur și simplu devine fie șaman alb, fie șaman negru. De asemenea, există femei șamani și bărbați șamani. Unele triburi au doar femei în acest rol, altele doar bărbați. Și mai sunt triburile care acceptă șamani de ambele sexe, deși în aceste cazuri, femeile șaman par mai puternice.

Ca accesorii, șamanii folosesc diferite plăci de bronz sau din alte metale, de diferite forme, prinse pe veșmintele lor. Clinchetul metalic se pare că sperie spiritele, așa încât acest tip de accesoriu este cvasi-indispensabil. Diferitele toge pe care și le așază pe cap, toiege pe care le poartă în timpul ceremoniei, tobele cu care imprimă ritmul ceremoniilor, sunt accesorii prezente la șamanii majorității triburilor, însă există triburi care par a nu folosi, spre exemplu, toba.

În ce privește ceremoniile șamanice, sunt descrise câteva ședințe de chemare a spiritelor, cât și unele de călătorie în lumea spiritelor. Cele două tipuri de activitate șamanică sunt principalele moduri în care o problemă poate fi rezolvată. Ambele sunt extrem de periculoase, deoarece există riscul deschiderii accidentale a unor porți pe care spiritele apoi pot circula libere, dar și pentru că șamanul care circulă în lumea spiritelor poate să se rătăcească și să moară.

Șamanismul a fost – și continuă să fie – considerat o practică superstițioasă, isterică, în special din cauza aspectului pe care îl are șamanul atunci când șamanizează. În descrierea unui ritual șamanic, una din sursele autoarei povestește cum „capul șamanului este aplecat în față, ochii îi sunt pe jumătate închiși, părul îi este răvășit și într-o dezordine sălbatică, atârnându-i pe fața plină de transpirație, gura îi este schimonosită nefiresc, șiroaie de salivă îi curg pe bărbie, și de multe ori face spume la gură.”

Studiul Marei Czaplicka nu se oprește aici. Ea a reușit să includă în ampla ei lucrare date despre viața socială a șamanului, despre felul în care șamanismul era perceput în perioada în care ea a scris studiul, precum și despre societățile în care s-au dezvoltat acești șamani. Șamanism în Siberia este genul de carte atât de plină de informații inedite, încât trebuie citită cu carnețelul și pixul alături. Cunoștințele pe care un cititor le va avea despre șamani și șamanism după studierea, sau măcar după lecturarea acestei cărți vor fi cu mult mai ample decât cele pe care le-ar putea desprinde sporadic din diferite surse disparate.

  • Plusuri

    Șamanism în Siberia este un studiu antropologic extrem de bine documentat, despre o categorie socială pe cale de dispariție.

  • Recomandari

    Recomand cartea tuturor celor interesați de fenomenul șamanic. Va fi foarte utilă atât novicilor care vor să-și facă o idee despre șamani și șamanism, dar și celor care deja cunosc unele lucruri și caută să-și aprofundeze cunoștințele.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro