bookblog.ro

Ultimul Țar al Rusiei – Povestea unui lider, Povestea unui Om

Scris de • 17 January 2020 • in categoria

Titlu: Ultimul Țar
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 341
ISBN: 978-606-40-0509-0
Cumpara cartea

Despre ultimul țar al Rusiei și familia imperială s-au scris sute de cărți, articole, s-au făcut filme, cercetări…este, fără îndoială, un subiect care a generat un interes considerabil atât în rândul specialiștilor în istorie, cât și al publicului larg. Și pe bună dreptate. Pe lângă faptele istorice complexe și interesante, o doză importantă de mister și multe întrebări rămase încă fără răspuns contribuie la regenerarea continuă a interesului pentru această perioadă istorică și această familie.

Cartea lui Robert Service, istoric și profesor universitar britanic, specializat în istoria Rusiei, mai ales perioada de la Revoluția din Octombrie până la moartea lui Stalin, este diferită de multe alte lucrări care abordează teme similare. Service demonstrează o înțelegere profundă și complexă a perioadei țariste, utilizează surse de informații nedescoperite până acum, face apel la jurnalul țarului Nicolae și încearcă chiar o analiză a lecturilor acestuia după abdicare – toate acestea pentru a face un studiu aproape psihologic și definitiv istoric al personajului central. Autorul pornește de la următoarea intenție declarată în introducerea cărții:

Țarul Nicolae al II-lea este o figură controversată a istoriei secolului al XX-lea. Admiratorii îi iau apărarea, prezentându-l ca un soț și tată iubitor, care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru Rusia, împotriva valului de revoluționari răuvoitori....Detractorii îl descriu într-o manieră foarte diferită; pentru ei, Nicolae a fost un tiran reacționar și încăpățânat, care prin acțiunile lui a destabilizat țara și a zădărnicit oportunitățile, ce ar fi putut conduce la evitarea catastrofei din deceniile ulterioare. În opinia mea, este greșit să preferăm o ipostază în detrimentul celeilalte. Adevărul este că Nicolae al II-lea a întrunit concomitent ambele categorii de trăsături, fiind un om și un conducător complex și contradictoriu.

Această manieră de a poziționa munca de cercetare și cartea însăși aduce multă valoare demersului și oferă cititorilor oportunitatea (mai rară decât s-ar crede) de a înțelege mai corect și mai profund un personaj istoric, un lider, o familie și o țară.

Robert Service conturează portretul ultimului țar al Rusiei imperiale, așa cum apare el în ultimele șaisprezece luni care au urmat după abdicarea sa. În tot acest timp, familia imperială s-a aflat în detenție la Țaskoe Selo, Tobolsk, și, în final, la Ekaterinburg. Cartea oferă, de asemenea, informații relevante despre climatul politic, economic și social al Rusiei acelor vremuri.

Astfel, aflăm cât de mult și-a dorit Lenin ca numele său să nu fie asociat cu decizia de ucidere a familiei imperiale, cât de repede s-au destrămat încercările rudelor britanice ale lui Nicolae de a-l salva de la o moarte sigură și a-i oferi exil în Marea Britanie, cum Regina Maria a României l-a trimis pe colonelul Boyle pentru a o ajuta pe mama țarului, împărăteasa Maria Feodorovna să părăsească Rusia. Lectura este fascinantă și Robert Service reușește să scrie o carte pe care cu greu o poți lăsa din mână.

În final, Ultimul Țar este povestea tragică a unui conducător care eșuează în a înțelege circumstanțele și schimbările prin care trecea societatea rusă, a unui prizonier al lumii sale și al propriilor convingeri, dar și al unui om devotat până la sacrificiu copiilor și soției lui, un introvert și un timid, aruncat de destin și istorie într-un rol mai mare decât dorințele și abilitățile lui. Robert Service își duce la îndeplinire promisiunea făcută la începutul cărții și o face cu măiestrie narativă și obiectivitate istorică.

  • Plusuri

    Stilul narativ echilibrat și complex.
    Informații relevante, unele în premieră, despre Rusia țaristă și perioada bolșevică.

  • Recomandari

    O carte oportună și importantă, care aduce claritate unui subiect îndelung dezbătut și analizat.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    O carte atrăgătoare, cu un subiect incitant. Mulțumesc pentru prezentare!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro