bookblog.ro

---

3 Mini-enciclopedii pentru gustul fiecăruia

Scris de • 20 November 2018 • in categoria Recomandari

Books-express.ro ne-a  propus o serie de cărticele extrem de simpatice de la editura Oxford, simpatice și din punct de vedere al subiectelor abordate, cât și al formatului. Sunt acele cărticele așa zise „de buzunar”, care sigur intră și în poșetele mici și cochete (pentru că mereu am avut problema cărților medii spre mari pentru care trebuie să ai o geantă încăpătoare). Așa că nu am rezistat tentației și am ales trei din această serie de mini-enciclopedii, și anume:

  • Miracles: A Very Short Introduction de Yujin Nagasawa
  • Beauty: A Very Short Introduction de Roger Scruton
  • Branding: A Very Short Introduction de Robert Jones

Au venit frumos împachetate, ca nişte mici cadouri simpatice :)

Prima dintre ele, Miracles: A Very Short Introduction de Yujin Nagasawa, vorbește despre ideea de minuni, atât în trecut, cât și în zilele noastre. Ce înseamnă miracolele pentru oameni? Ce miracole sunt relatate în textele religioase? Câtă rațiune este implicată în ideea de miracol ?

Cartea răspunde la astfel de întrebări într-o manieră concisă. Prezintă minunile zilelor noastre, cele care sunt promovate în media, precum și minunile din trecut, relatate de scrierile religioase.

La o privire de ansamblu, îți dai seama că așa zisele miracole ale prezentului pălesc în fața celor religioase. Cele din zilele noastre au și o oarecare componentă de stupiditate - sandvișul în care a apărut imaginea Fecioarei Maria...- , dar care a reușit să se vândă cu 28,000 de dolari pe eBay. Un astfel de așa zis miracol se raportează mai mult la ideea de obiect care îți aduce noroc, bani și fericire materială... practic, partea spirituală și morală este destul de mult dată la o parte.

Cartea prezintă și ideea de coincidențe, unele fiind incluse cumva tot în categoria miracolelor, deși unele aveau o componentă negativă (de exemplu moartea a doi frați gemeni, la distanță în timp, însă în aceeași zi şi loc, moartea fiind provocată de același taximetrist). Dar cumva ideea de minune se vrea a avea doar o nuanță de pozitivism, pentru că minunea trebuie să aibă o finalitate benefică (învierea lui Lazăr, vindecarea orbului, nunta din Cana Galileii, unde apa a fost transformată în vin, în așa fel încât oamenii să sărbătorească și să se bucure).

Ce criterii trebuie să îndeplinească o întâmplare în așa fel încât să fie considerată un miracol ?

- provoacă mirare și admirație

- depășește așteptările normale ale oamenilor

- este dincolo de controlul uman

- sugerează o legatură profundă şi misterioasă între aşteptări şi rezultat

- rezultatul este întotdeauna unul pozitiv

- deseori are o încărcătură religioasă / spirituală

- este acţiunea voită a cuiva

- încalcă legile naturii

A doua carte, Beauty: A Very Short Introduction de Roger Scruton, vorbeşte despre ideea de frumuseţe văzută din diverse perspective, şi anume:

- frumuseţea umană

- frumuseţea naturii

- frumuseţea de zi cu zi

- frumuseţea artistică

Mi s-a părut foarte interesantă încercarea de a teoretiza frumuseţea, având în vedere faptul că aceasta este destul de subiectivă. Poate de aceea, autorul a şi simţit nevoia de a dedica un capitol acestui aspect, numit „Judging beauty”.

Analizarea frumosului implică în primul rând un act de atenţie. În analiză sunt implicate aspecte precum armonie, potrivire, merit, atracţie, expresivitate ale unui obiect sau ale unei fiinţe.

Frumuseţea poate fi consolatoare, tulburătoare, sacră sau profană, poate inspira, poate calma sau poate bulversa. Se poate arăta în opulenţă sau tocmai în simplitate. Ea se manifestă în mii de feluri şi este percepută în alte mii de moduri.

Autorul consideră că frumuseţea este un concept real şi universal, cumva înnăscut în gena umană, care poate distinge instinctiv frumosul de urât. Astfel, el pledează pentru ideea că frumosul nu este atât de interpretabil pe cât ar considera unii…

A treia carte, Branding: A Very Short Introduction de Robert Jones vine cu o abordare teoretică asupra noţiunii de branding. Cartea urmăreşte aspecte precum:

- cum definim brandingul?

- istoria brandingului

- cum functioneaza industria brandingului

- proiectele de branding

- etica brandingului

- care este viitorul brandingului?

Astfel, ai în faţă o mini enciclopedie care te familiarizează cu ideea de branding, aşa cum este ea văzută din 1867 încoace (an considerat pioner în ale brandingului, atunci când George Cadbury, producător de cacao, ceai şi ciocolată caldă, începe să facă primele reclame cu sloganul „Absolutely Pure, Therefore Best”, sub brandul Cadbury`s Cocoa.

Dacă în trecut, comercianţii îşi expuneau doar tipul afacerii (pescărie, cofetărie, măcelărie, etc.), în lumea business-ului de azi, nu exişti dacă nu ai un brand, o identitate, o imagine. Brandingul inspiră încredere, profesionalism, seriozitate şi inspiraţie. Produsele şi serviciile implică nu doar utilitate, cât şi experienţe de viaţă sau crează un anumit profil în ochii celorlalţi.

Toate cele trei cărţi îţi oferă posibilitatea de a cunoaşte cele mai importante aspecte ale unui anumit domeniu. Îţi dezvoltă cultura generală şi te ajută să ai o imagine de ansamblu asupra domeniilor abordate cu minim de efort şi într-un timp scurt. Fiecare dintre noi îşi poate găsi cel puţin o carte care să îl intereseze din seria A Very Short Introduction de la editura Oxford.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro