bookblog.ro

---

Bookstore: Regele vizitează o librărie

Scris de • 12 July 2017 • in categoria Recomandari, Bookstore

Am început să scriu despre librării în urmă cu un an și jumătate, profitând de faptul că am un job care include călătorii frecvente. În majoritatea orașelor în care am fost, am căutat librării și am găsit mai mult decât atât... am găsit povești, oameni frumoși, pasiune și multă speranță.

Spania este, însă, o poveste aparte. Poate și pentru că iubesc această țară într-un fel care nu seamană cu alte iubiri. Spania este un spațiu prin excelență solar (mie îmi place ploaia), al culturii extroverte, veșnic în mișcare (eu sunt o introvertă), este un amalgam de sunete, culori și senzații (eu prefer singurătatea). Dar, ca în toate poveștile de dragoste veritabile, tocmai contrastul menține atracția.

Intenția mea a fost să scriu despre o librărie din Spania, dar mi-am dat seama că îmi este imposibil să aleg una singură (ar fi fost o nedreptate față de celelalte și ar fi fost o experiență incompletă). Poate și pentru că în zece zile am respirat aerul a trei orașe diferite: Madrid, Barcelona și Segovia. De aceea, nu voi alege de această dată o singură librărie, așa cum v-am obișnuit, ci voi alege câteva locuri care mi-au plăcut, m-au inspirat și, uneori, chiar fascinat.

Călătoria mea a început la Barcelona. Auzisem că este cel mai frumos oraș din Spania și privindu-l din avion, așa a și părut. Barcelona: cu o mare veșnic albastră, soare, oameni cool, străduțe pierdute printre bulevarde luminoase și cu cel mai senin cer pe care l-am văzut vreodată.

La Central este poate cel mai cunoscut lanț de librării din oraș și are trei locații (La Central, La Central del Raval și la Central del MUHBA). Fondat în 1995, La Central a pornit la drum cu un concept, care la Barcelona, are o rezonanță aparte: diversitatea culturală. Și totul respiră acest crez. Am văzut aici o impresionantă selecție de cărți în spaniolă, catalană, franceză, engleză, italiană și germană. Subiectele acoperă tot ce vă puteți imagina: antropologie, arhitectură, filozofie, cinematografie, teatru, științe sociale, beletristică etc. Sunt organizate frecvent tot felul de evenimente legate de industria cărții, dar și workshop-uri pe teme de dezvoltare personală pentru adulți și copii. La Central seamănă mult cu orașul în care s-a născut...este un amestec coerent de culturi, limbi, viziuni despre lume și viață și de cititori din toate colțurile lumii, existând pașnic sub minunatul cer al Barcelonei.

De la Barcelona la Madrid, faci trecerea de la vacanță la viața de zi cu zi, într-o metropolă aglomerată, cu oameni grăbiți către birourile lor din clădirile corporatiste. Dar aceasta este doar o aparență. Madrid-ul are o frumusețe care rezistă globalizării și marșului forțat către conformism. Cafenelele, parcurile, muzeele... totul respiră spiritul solar al Spaniei și pofta de viață a spaniolilor.

Două librării mi-au reținut atenția aici. Două extreme ale conceptul de bookstore: Casa del Libro – clasica librărie dintr-un mare oraș... așa cum vezi în Londra, Berlin sau București, și Libreria Mujeres, specializată în literatură feministă (singura de acest fel pe care am întânit-o în călătoriile mele).

Casa del Libro are 42 de librării în toată Peninsula Iberică și un magazin online. A fost fondată în 1923, a ajuns la peste 400 de angajați și vinde cărți nu numai persoanelor fizice, ci și bibliotecilor și organizațiilor non-guvernamentale sau de business. Dacă nu reușești să găsești o carte, Casa del Libro este răspunsul la această căutare. De la clasici la ultimele noutăți, totul se află pe rafturile librăriei. Un sistem online foarte bine pus la punct îți găsește imediat titlul și îți spune în ce librărie se află. Cea mai mare librările a lanțului este pe Gran Via, strada cea mai cunoscută din Madrid, furnicar de turiști și localnici.

 

Libreria Mujeres este un cu totul alt concept. M-am întrebat de ce ar fi nevoie de o librărie specializată în literatură feministă și nefiind eu însămi un fan al acestui tip de literatură, mi s-a părut interesant să vizitez locul și poate să găsesc un răspuns la această întrebare. Motto-ul librăriei este „Cărțile nu mușcă și nici feminismul”. Inițiatoarele proiectului Libreria Mujeres sunt, evident, un grup de femei care se caracterizează ca fiind „tinere, bătrâne, înalte, scunde, slabe, grase, și care își doresc să promoveze literatura feministă și cea scrisă de femei. În librărie, poți găsi o mare diversitate de cărți scrise numai de femei. Nu sunt, în general, fan al limitărilor și etichetelor, dar Libreria Mujeres este un loc cel puțin interesant și care merită o vizită.

La o oră de mers cu mașina din Madrid, ajungi la Segovia, capitala provinciei Castilia-Leon. Celebră pentru apeductul roman (conservat într-o stare excepțională), Segovia este o bijuterie de oraș, care te încarcă cu o energie specială.

Libreria Cervantes se află pe una dintre străduțele care pornesc din piața principală a orașului.  Ca și orașul, seamănă cu o broderie în care se regăsesc cărți vechi și noi, obiecte din lemn, lucrate manual, suveniruri... și o poză a Regelui Juan Carlos împreună cu proprietarul librăriei, spre sfârșitul anilor 1970. Imaginea regelui (aș fi curioasă să știu ce cărți a cumpărat)  pe un perete plin de cărți, într-o librărie mică, pe o stradă din Segovia, spune multe despre locul pe care cultura îl ocupă în societatea spaniolă și despre relația dintre putere și cărți.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro