bookblog.ro

---

Ce cărți ne-au plăcut vara asta – alegerile colaboratorilor bookblog.ro (articol colectiv)

Scris de • 2 October 2018 • in categoria Recomandari

Pentru că un #CititorFeroce este mereu în căutarea unor recomandări de lectură, și pentru că vrem să împărtășim cu voi ce a avut mai de preț vara asta în materie de cărți, am pus cap la cap, recomandare de la recomandare, și am făcut o listă scurtă a cărților acestei veri.

 

Corina Moisei

În momentul când am fost întrebată care au sunt cele două cărți ale verii anului 2018 am avut o dilemă majoră. Pe de o parte, pentru că am avut mult prea multe titluri favorite, iar pe de altă parte, pentru că am ajuns să citesc diverse genuri aruncate cumva la poluri opuși. Pentru început aș diviza lecturile acestui sezon estival în lucrări de non-ficțiune și ficțiune.

La cele non-ficționale o să menționez minunata colecție a celor de la Humanitas, 12 cărți despre lumea în care trăim, o revelație absolută, în care am descoperit atât autori noi, cât și subiecte inedite. De aceea, am decis că unul dintre titlurile „învingătoare”, deși acest termen este prea sărac, ar fi cel semnat de către Allan Bloom, Criza spiritului american. O compilație analitică de înaltă valoarea, cartea dezvăluie problemele existente în sistemul educațional american, dar și mondial. Lipsa curriculumui adecvat, penuria comunicațională dintre pedagog-discipol, dar și decalajul existent între necesitățile societății și rezultatele academice, sunt doar câteva dintre subiectele abordate de autor în prezentul volum. Deși are număr impresionant de pagini, cartea este scrisă în manieră dinamică, păstrând o ritmicitate a abordării și scoțând în evidență, cu succes, problemele sensibile ale subiectului.

La capitolul ficțiune îmi vine extrem de greu să dau un răspuns univoc. Am avut câțiva autori favoriți, pe care i-am citit cu mare drag: Iulian Ciocan, Aurora Liiceanu sau Elena Ferrante. Totuși, o să dau întâietate unui co-național, și nu o fac din pură camaraderie, ci pe principii meritocratice. Prin urmare, favoritul în această categorie este Iulian Ciocan cu romanul său Dama de cupă. O alegorică reprezentare a spațiului basarabean, cartea ia cumva în derâdere absurdul moldovenesc al existenței noastre. Funcționari corupți, sisteme putrede și mult umor, din aceste elemente este clădită narațiunea prezentului volum pe care l-am savurat preț de câteva ore bune, încercând să majorez pe cât posibil impactul. Romanul publicat la editura Polirom este, probabil, cea mai reușită frescă ficțională, bazată pe realități tragi-comice, din care veți descoperi o Basarabie chinuită, sărăcită și muncită pe dinăuntru de o groapă neagră, personificată foarte abil în paginile cărții.

 

Alice Teodorescu

Vara asta a fost suprinzător de agitată pentru mine, însă am descoperit câteva cărți care să mă scoată din ritm și să îmi ofere pauza de care aveam nevoie:

Mica enciclopedie Ikigai de Ken Mogi este o introducere simplă în conceptul japonez plin de nuanțe al sensului vieții. Tradusă la editura Litera chiar în acest an, cartea povestește prin experiențe variate, cum japonezii reușesc să se bucure de momentele mici, să schimbe perspectiva, să descopere frumusețea sensului și împlinirea în ceea ce fac. Deși este doar o zgâriere a suprafeței conceptului, este o ușă bună de deschis pentru a încerca lucruri noi. A se completa cu documentarul Jiro dreams of sushi pentru a vedea un exemplu ideal de ikigai.

 

 

Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley este cartea care m-a făcut să îmi amintesc de bucuria descoperirii unui volum în anticariat sau într-o bibliotecă, dincolo de povestea despre pierderi și regăsiri, în care te poți afunda la orice vârstă. Așadar, un young adult despre familie, depresie, dragoste, literatură cu care m-am delectat în această vară și pe care îl tot recomand de atunci.

 

 

 

Happier now de Nataly Kogan a venit la fix, pentru a-mi reaminti de pauzele binevenite de meditație, mindfulness și timp pentru sine. Scrisă într-o combinație de poveste personală, teorii din psihologie și neuroștiințe care ne arată cum să fim mai mulțumiți cu ceea ce avem, dar și exerciții practice pentru a potoli stresul și anxietatea, cartea este o sursă bună de inspirație aplicată. Pe mine m-a făcut să mă bucur mai mult de lucrurile simple și de farmecul lor în viața mea (și uite așa ne întoarcem la ikigai).

 

 

Andreea Chebac

A fost o vară bună! :) Mi-au trecut prin fața ochilor multe pagini care m-au delectat, m-au bucurat sau m-au pus pe gânduri, așa că momentul bilanțului este o bucurie și poate o să mă mai consoleze puțin pentru toamna care s-a instalat cu arme și bagaje (deja!)

Jurnalul secret al lui Hendrik Groen, 83 de ani şi ¼ de Hendrik Groen a fost prima revelație a acestei veri. Deși nu mă dau în vânt după protagoniști aflați la vârsta a treia iar dimensiunea impresionantă a tomului mă putea descuraja încă înainte de a începe, după ce am parcurs prima pagină am știut că voi iubi cartea asta. De fapt, am râs citind primele zece pagini cât pentru o carte întreagă. Și ăsta era doar preambulul! Hendrik Groen își povestește timp de un an de zile viața dintr-un cămin de bătrâni din Amsterdam, iar ironia sa și observațiile înțepătoare pe care le face despre ceilalți locatari, sunt savuroase.

 

 

Ordinea de zi de Eric Vuillard este într-un registru cu totul diferit față de prima recomandare. Până și în privința dimensiunii sunt în atiteză, având doar 150 de pagini. Dar cărțulia asta a câștigat premiul Goncourt în 2017 și pe bună dreptate! Aflată la limita dintre ficțiune și carte istorică, cartea ne perindă prin fața ochilor diverse evenimente din jurul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu sunt evenimente majore, sunt mici gesturi, întâlniri, decizii, toate împingând Europa încă un pic spre prăpastia războiului. Un fel de istorie alternativă, înfăptuită de numele atât de cunoscute din manualele școlare, dar aflată cumva la marginea cercului de interes pentru că efectele ei nu au fost imediate și nu atât de evidente.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro