bookblog.ro

---

Moda și bijuteriile – o poveste despre noi

Scris de • 16 November 2017 • in categoria Recomandari

Ce poți face într-o seară nefiresc de călduroasă de octombrie, în București ? Aparent, multe lucruri, căci orașul are o ofertă bogată de evenimente culturale, concerte, lansări de carte, filme, cluburi, cafenele etc. Mie, însă, îmi plac de mulți ani serile (nu numai cele de octombrie) la Fundația Calea Victoriei. După o zi obositoare la muncă, unul dintre cele mai plăcute lucruri pe care le poți face este să intri într-un alt univers, care nu are mai nimic în comun cu „viața reală”, cea marcată de deadline-uri sufocante, proiecte care par să nu se mai termine, trafic, stress și o continuă goană către un punct invizibil.

Pe strada Popa Soare, la numărul 40, viața și timpul căpătă alte cadențe. E un fel de „spa” pentru suflet și minte; oameni diferiți vin din vieți diferite și petrec câteva ore, vrăjiți de povești și istorii, într-un spațiu calm și cald, cu parfum discret de interbelic.

De data aceasta, am ales un curs despre Modă şi bijuterii din Renaştere până în secolul XX și alegerea nu a fost dificilă. Subiectul în sine mă pasionează de multă vreme, iar istoricul Monica Neațu – autoarea acestui curs – este o prezență fermecătoare și competentă a cărei pasiune pentru subiectele despre care vorbește este molipsitoare.

Cursul a fost structurat în trei părți pornind de la Renaștere și încheindu-se cu secolul XX, principala temă fiind moda europeană la feminin și masculin, punctând tendințe, evoluții, elemente inedite, specifice fiecărei epoci, dar și contextele politice, sociale și culturale în care au apărut acestea. Am înțeles, încă o dată, că moda este mult mai mult decât haine și accesorii. Fie că vorbește despre putere și sexualitate, despre război și pace sau despre despre tinerețe, revoltă și proteste, moda  spune mereu povestea timpului în care apare, transmite mesaje, provoacă evenimente, aduce la suprafață toate acele lucruri pe care, de multe ori, nu îndrăznim să le privim în față.

Un exemplu interesant legat de modul în care accesoriile și hainele capătă sensuri și înțelesuri în funcție de epoca, spațiul geografic și cel spiritual în care se plasează este acela al perlelor. Acestea sunt asociate inițial ideii de divinitate, în Evul Mediu fiind considerate ca opera directă a lui Dumnezeu. De aceea, femeile de o moralitate discutabilă nu aveau voie să poarte perle.

Am aflat, de asemenea, că pantofii cu platforme atât de purtați în zilele noastre au mai fost la modă și în Veneția curtezanelor, acestea purtând platforme atât de înalte încât mersul era imposibil fără ajutorul cavalerilor.

Timp de șase ore (în trei întâniri săptămânale), Monica Neațu ne-a plimbat cu entuziasm și umor prin castelele Renașterii, prin marile magazine și case de modă ale epocii moderne, ne-a arătat imagini fabuloase cu accesorii, perle, tiare, inele, coliere, rochii, pantofi, ne-a spus povești, ne-a recomandat cărți, filme, muzee și, mai ales, ne-a antrenat privirea să recunoască frumosul, iar sufletul să îl iubească. A fost un timp și un spațiu magic pe care e bine să ni le oferim din când în când.

 

 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro