bookblog.ro

---

Recomandări de lectură: „Voința și norocul” de Carlos Fuentes și „Nimfa nestatornică” de Guillermo Cabrera Infante

Scris de • 20 October 2011 • in categoria Recomandari

Vă prezentăm două romane apărute la editura Curtea Veche în colaborare cu Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes în cadrul unei campanii pentru promovarea literaturii spaniole contemporane. Cărțile sunt reprezentative pentru literatura iberică actuală, motiv pentru care am ales să vă spunem câteva cuvinte despre fiecare.

Iată primele două apariții, urmând ca într-un articol viitor să vă oferim detalii și despre celelalte două titluri incluse în campanie.


Voința și norocul de Carlos Fuentes prezintă o poveste de prietenie şi trădare între doi bărbaţi, petrecută pe fundalul orașului Ciudad de México.

În viziunea postmodernă a autorului, pe o plajă a Pacificului, capul retezat al lui Iosua Nadal spune povestea prieteniei sale cu un personaj misterios numit Ierihon. Relația dintre cei doi repetă străvechea ipostază a lui Cain şi Abel: idealistul Iosua și cinicul Ierihon se cunosc din adolescență și își propun să nu se piardă în marea masă a oamenilor, să se individualizeze cumva, însă drumurile lor vor fi opuse.

Strânsa prietenie de la început se pierde pe parcursul vieții, cei doi apucând-o pe căi diferite. Iosua intră în lumea afacerilor, iar Ierihon în cea politică, și chiar dacă nu par a avea o confruntare directă, modul în care se învârt unul în jurul celuilalt și încăpățânarea cu care ascund anumite detalii din viața lor îi face rivali.

Tot ce povesteşte capul retezat al lui Iosua Nadal se petrece în Ciudad de México; firele văzute şi nevăzute ale puterii conduc spre Ciudad de México, astfel orașul devine un fel de personaj al cărţii, un geniu rău, devorator, care atrage şi care îi transformă în victime sigure pe toţi cei ce răspund chemării lui, un oraş care se hrăneşte cu corupţie, cu imoralitate, cu violenţă şi cu sărăcie.

Nimfa nestatornică de Guillermo Cabrera Infante povestește legătura nefirească dintre doi îndrăgostiți. El, naratorul, jurnalist și scriitor, cu înalte pretenții intelectuale, povestește cum s-a îndrăgostit de Ea, puștoaica de șaisprezece ani, blondă, prostuță și extrem de atragătoare. Ea pare un personaj de basm – are o mamă vitregă pe care vrea s-o ucidă – și, cu toate acestea, unul foarte profan, căutându-și o slujbă pentru a-și câștiga independența. El este însurat, dar nefericit, ea este orfană și nefericită. El caută pasiune, erotism, ea caută ocrotire și stabilitate. El are aspirații intelectuale înalte – pretinde că e scriitor, deși lucrează la un ziar – ea caută viața simplă.

Întregul roman este construit pe această structură de opoziție, iar savuroasele dialoguri dintre cei doi scot la iveală imposibilitatea lor de a comunica. Astfel între narator și cititor se crează o complicitate prin referințele culturale pe care acesta le face parcă doar pentru cel care lecturează, personajul feminin din carte neînțelegând.

Istoria povestită este un prilej pentru extraordinarele jocuri de cuvinte ale lui Cabrera Infante care te amețesc alături de referinţe cinematografice şi literare, gust pentru expresii populare şi acel simţ personal şi rafinat al umorului ce inundă fiecare dintre paginile cărţii.





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Pingback: La plimbarea prin blogosferă (17) | Rontziki

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro